Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018 13:23

Η θέση του Γενικού Λυκείου Πύλου για το παιχνίδι με ΓΕΛ Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον

Την εκδοχή της για τα όσα έγιναν στο αγώνα ποδοσφαίρου της περασμένης Παρασκευής με το ΓΕΛ Φιλιατρών εκφράζει με ανακοίνωση της η διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Πύλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:
“Σας αποστέλλουμε αυτή την Έκθεση για να σας ενημερώσουμε για όσα συνέβησαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των Λυκείων Πύλου και Φιλιατρών, που διεξήχθη την Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018 στο γήπεδο της Μεθώνης. Από την αρχή έως και το τέλος αυτής της διαδικασίας η διαγωγή όλων των εκπροσώπων του Λυκείου Φιλιατρών δεν ήταν η αρμόζουσα σε μαθητικούς αθλητικούς αγώνες και ήταν αντίθετη προς κάθε έννοια ευπρέπειας και του «εὖ αγωνίζεσθαι». Θα επικεντρωθούμε στα γεγονότα και δε θα εκφράσουμε προσωπικές απόψεις.

1.Εκείνοι που υποτίθεται ότι συνέταξαν την επιστολή που έστειλαν σε σας και την κοινοποίησαν σε όλα τα τοπικά αλλά και εθνικά αθλητικά Μ.Μ.Ε. (προς τι άραγε) ως «γονείς μαθητών», δεν φαίνεται να εκπροσωπούσαν όλους τους γονείς των μαθητών του Λυκείου Φιλιατρών και να είχαν την έγκρισή τους για τη συνολικά απαράδεκτη συμπεριφορά τους. Πρόκειται για τρία ή τέσσερα άτομα, τα οποία από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν ανάμεσα στους μαθητές- θεατές και έβριζαν χυδαία «θεούς και δαίμονες» εις επήκοον όλων των μαθητών. Ήταν γονείς μαθητών άραγε;

Το κλίμα επομένως ήταν τεταμένο πριν καν την έναρξη του αγώνα και κάθε νουνεχής μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθούσε, αν η έκβαση του αγώνα δεν πήγαινε κατ’ ευχήν γι’ αυτούς. Ουδεμία παρέμβαση έγινε από οποιονδήποτε συνοδό - υπεύθυνο του Σχολείου των Φιλιατρών, που τους γνώριζε. Επιτέθηκαν λεκτικά ακόμα και στον Διευθυντή του Λυκείου της Πύλου, αλλά και στους ποδοσφαιριστές. Τους έγινε σύσταση να σταματήσουν να βρίζουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

2. Η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής του αγώνα-από το γήπεδο της Πύλου στο γήπεδο της Μεθώνης - δεν έγινε με πρωτοβουλία και υπαιτιότητα του Διευθυντή του ΓΕΛ Πύλου-όπως καταγγέλλουν- αλλά λόγω μη παραχώρησης του γηπέδου από τον Δήμο Πύλου, λόγω επικείμενου αγώνα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Επίσης το Λύκειο Πύλου δε φέρει καμία ευθύνη για τον ορισμό του διαιτητή και των εποπτών. Ο ορισμός τους γίνεται από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής.

3. Πριν την έναρξη του αγώνα ο Διευθυντής του Λυκείου των Φιλιατρών απαίτησε την αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή, ο οποίος δεν διέθετε νόμιμο αθλητικό δελτίο ταυτότητας, όπως γίνεται σε όλους τους αθλητικούς αγώνες μεταξύ μαθητών. Δήλωσε ότι «ξέχασαν» να του εκδώσουν. Ζήτησε από τον ομόλογό του της Πύλου να αγωνιστεί κατ΄ εξαίρεσιν. Εκείνος απάντησε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι καθ’ όλα νομότυπος. Κατόπιν τούτου ο Διευθυντής των Φιλιατρών συγκέντρωσε τους ποδοσφαιριστές του και τους ανακοίνωσε την άρνηση του κ. Χρονόπουλου να δεχτεί την παρανομία. Αυτό αύξησε, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη του αγώνα, την εριστικότητα και τον φανατισμό τους. Στη συνέχεια και ενώ οι Διευθυντές των δύο Λυκείων, μετά από προτροπή του κ. Κακαλέτρη του υπεύθυνου του Γραφείου Φυσικής Αγωγής, μίλησαν στους ποδοσφαιριστές – μαθητές των δύο ομάδων για το «εὖ ἀγωνίζεσθαι» και ευχήθηκαν σε όλους καλή επιτυχία, κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές του Λυκείου Φιλιατρών απάντησαν τουλάχιστον απρεπώς στον Διευθυντή του Λυκείου Πύλου, γιατί δεν επέτρεψε την προαναφερθείσα παράνομη συμμετοχή στον αγώνα.

4. Από την αρχή του αγώνα η συμπεριφορά των μαθητών του Λυκείου Φιλιατρών ήταν εντελώς αντίθετη προς το αθλητικό κλίμα που έπρεπε να επικρατεί. Άναβαν καπνογόνα, πετούσαν ρολά από χαρτί υγείας, χιλιάδες χαρτάκια από σκισμένα βιβλία, καφέδες και μπουκάλια. Θυμίζουμε ότι η ρίψη καπνογόνου τιμωρείται με αποκλεισμό. Τα συνθήματά τους ήταν άκρως υβριστικά και προκλητικά προς τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές και θεατές χωρίς να γίνει καμιά προσπάθεια για επίδειξη ευπρεπούς αθλητικού πνεύματος από τους αρμόδιους συνοδούς τους.

5. Οι μαθητές-θεατές του Λυκείου Πύλου δεν απάντησαν στις προκλήσεις τους και ενίσχυαν κόσμια την ομάδα τους – παρόλο που βρέθηκε σύντομα πίσω στο σκορ- υπό την επίβλεψη των συνοδών καθηγητών, οι οποίοι βρίσκονταν διασκορπισμένοι ανάμεσα στους μαθητές έχοντάς τους υπό απόλυτο έλεγχο.

6. Οι εξωσχολικοί έβριζαν συνεχώς τον διαιτητή και τον γραμματέα του αγώνα. Από ένα χρονικό σημείο και μετά έβριζαν χυδαία και τον ένα επόπτη γραμμών. Η συμπεριφορά τους ήταν εξοργιστική. Αυτά που αναφέρουν για «αθλητικό ιδεώδες», «αθλητική παιδεία» κ.λ.π. μόνο θυμηδία προκαλούν. Το χειρότερο όλων είναι ότι έχουν διαστρεβλώσει εντελώς την αλήθεια κάνοντας «το άσπρο μαύρο» και διαπομπεύοντας τους υπευθύνους της Πύλου σε όλη την Ελλάδα. Τα πραγματικά γεγονότα όμως έχουν ως εξής:

7. Ενώ οι ποδοσφαιριστές της Πύλου δέχονταν αδιαμαρτύρητα κάθε απόφαση του διαιτητή, οι ποδοσφαιριστές των Φιλιατρών αντιδρούσαν με οργή, διαμαρτυρόμενοι, πετώντας την μπάλα μακριά κ.λ.π. Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα έληξε με την ομάδα των Φιλιατρών να προηγείται με 1-0. Ο διαιτητής είχε κάνει σύσταση στους παίχτες και των δύο ομάδων να μη βρίζουν.

8. Στο δεύτερο ημίχρονο ένας παίχτης των Φιλιατρών έβριζε συνεχώς. Όταν έβρισε την μητέρα ενός αντιπάλου, ο διαιτητής τον προειδοποίησε ότι θα τον αποβάλει. Εκείνος αντέδρασε άσχημα απειλώντας τον διαιτητή. Έτσι ο διαιτητής τον απέβαλε. Ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες. Όταν όμως η Πύλος ισοφάρισε, μετά από 5 λεπτά περίπου, οι φίλαθλοι των Φιλιατρών άρχισαν να πετούν μπουκάλια, να βρίζουν αισχρά και να διαμαρτύρονται έντονα.

9. Ξαφνικά και χωρίς κανένας να το περιμένει, ο υπεύθυνος των Φιλιατρών έδωσε εντολή να αποχωρήσει η ομάδα από το γήπεδο με το επιχείρημα ότι η ομάδα τους αδικήθηκε. Κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές των Φιλιατρών δεν συμφωνούσαν με αυτή την απόφαση και δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο. Να σημειωθεί ότι κατά την αποχώρησή τους κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές – μαθητές των Φιλιατρών προέβησαν σε απρεπείς και άσεμνες χειρονομίες προς την εξέδρα των μαθητών του Λυκείου της Πύλου. Η ομάδα της Πύλου παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι που οι υπεύθυνοι του αγώνα είπαν στα παιδιά να μπουν στα αποδυτήρια και να αλλάξουν ενδυμασία.

10. Αυτά που ακολούθησαν ήταν ντροπή για ένα σχολικό αγώνα. Οι μαθητές του Λυκείου Φιλιατρών – έξω από το γήπεδο - δεν έμπαιναν στα λεωφορεία και απειλούσαν τους μαθητές της Πύλου που ήταν ακόμη στην εξέδρα. Οι υπεύθυνοι των Φιλιατρών δεν φρόντισαν να πάρουν τους μαθητές τους και να φύγουν και για αρκετή ώρα ήταν έξω από το γήπεδο. Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική. Οι ποδοσφαιριστές μας κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια, γιατί φοβήθηκαν. Οι Φιλιατρινοί εξωσχολικοί φώναζαν και φανάτιζαν τους μαθητές. Ευτυχώς κάποιοι ψυχραιμότεροι, όπως ο Διευθυντής του Λυκείου Μεθώνης, παρενέβησαν και τα λεωφορεία με τους μαθητές των Φιλιατρών αποχώρησαν.

11. Οι εκπαιδευτικοί –συνοδοί του Λυκείου Πύλου- με πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες- κράτησαν τους μαθητές στην εξέδρα και περιφρούρησαν την έξοδο, ώστε να μην έλθουν σε επαφή οι μαθητές των δύο Λυκείων. Αν γινόταν αυτό, θα είχε προκληθεί γενική σύρραξη με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εκφράζουμε τη μεγάλη μας λύπη για όσα έγιναν αλλά και την αγανάκτησή μας για τα ψεύδη που γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους φερόμενους ως γονείς των παιδιών της αντίπαλης ομάδας”.