Τετάρτη, 06 Φεβρουάριος 2019 13:43

Πτήση θανάτου για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν 61 χρόνια

Γράφτηκε από τον
Πτήση θανάτου για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν 61 χρόνια

 

Ξεκληρίστηκε σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου 1958 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες του πλανήτη, εξαιτίας αεροπορικού δυστυχήματος.

Το προηγούμενο βράδυ η ομάδα είχε αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για το κύπελλο πρωταθλητριών και προκρίθηκε στα προημιτελικά του θεσμού αφού είχε κερδίσει το πρώτο παιχνίδι 2-1. Στις 4 το απόγευμα το αεροσκάφος των αερογραμμών ΒΕΑ με την επωνυμία «Ελίζαμπεθ» που εκτελούσε την πτήση Βελιγράδι - Λονδίνο προσγειώθηκε στο χιονισμένο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Υστερα από 3 απόπειρες απογείωσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, το αεροπλάνο «σηκώθηκε» και ενώ πετούσε πάνω από το Μόναχο, ένα πρόβλημα στον κινητήρα είχε ως αποτέλεσμα να συντριβεί.

Από τους 42 επιβάτες σκοτώθηκαν οι 22 που κάθονταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Κατά συμπληρωματικές πληροφορίες επέβαιναν και πολλοί ανταποκριτές. Συνολικά ταξίδευαν 42 περίπου άτομα, εξ αυτών τα 17 ήταν ποδοσφαιριστές και απ’ αυτούς οι 10 διεθνείς. Νεότερες πληροφορίες της εποχής εκείνης ανέφεραν ότι το αεροσκάφος το οποίο είχε ξεκινήσει από το Βελιγράδι και κατευθυνόταν στο Λονδίνο συνετρίβη λίγο μετά την 15 ώρα Γκρίνουιτς αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μονάχου. Το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να ανυψωθεί, προσέκρουσε σε μια οικία, προκλήθηκε πυρκαγιά και από τα ερείπια ανασύρθηκαν 14 πτώματα. Σκοτώθηκε επίσης ένας εκ των διαμενόντων στην οικία. Το δυστύχημα προκάλεσε μεγάλη θλίψη στην Αγγλία λόγω της δημοτικότητας των παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι τότε είχαν συμβάλει στην αποκατάσταση της φήμης του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Αγγλία δέχεται μεγάλο πλήγμα στις παραμονές του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Εκ των 17 ποδοσφαιριστών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεσώθηκαν οι εξής δέκα τερματοφύλακες: Χάρι Γκρεκ και Γκέι Γουντ, δεξιός οπισθοφύλακας Μπίλι Φουλ, μέσοι Τζακ Μπλαντ, Φλάουρ και Ντάνκακ Εντουαρτς, κυνηγοί Αλμπερτ Σκανζον, Κεν Μόργκαν, Μπόμπι Τσάρλτον, Ντένι Βάισλετ και Τζον Ντέρμπι. Μεταξύ των νεκρών και ο περίφημος κεντρικός κυνηγός Τομ Τέιλορ, ο άλλοτε περίφημος ποδοσφαιριστής και αθλητικογράφος Φρανκ Σουΐφι πέθανε σε Νοσοκομείο του Μονάχου λόγω των σοβαρών τραυμάτων του, ενώ 15 μέρες αργότερα πέθανε στο Νοσοκομείο ο Ντάνκαν Εντουαρτς, το μεγαλύτερο ταλέντο του αγγλικού ποδοσφαίρου, από την καταστροφή επέζησε μεταξύ άλλων και ο μάνατζερ Ματ Μπάσμιθ.

Του Αλέκου Μιχελή