Παρασκευή, 07 Ιούνιος 2019 18:58

Σύλλογοι αντιτίθενται στα σχέδια αναμόρφωσης του Champions League

Γράφτηκε από τον

Αρκετοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη δημιουργία ενός σχεδόν «κλειστού» Champions League από το 2024 και μετά.

Η πρόταση διατυπώθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), η οποία διαθέτει 232 μέλη και συνεργάζεται με την UEFA για τον εκ νέου σχεδιασμό της διοργάνωσης. Όμως, ύστερα από τη συνεδρίαση της ECA που έλαβε χώρα στη Μάλτα αρκετοί σύλλογοι-μέλη δήλωσαν ότι η πρόταση χρειάζεται μια φρέσκια προσέγγιση.

Σύμφωνα με στελέχη που έχουν δει τα σχέδια, η πολυσυζητημένη πρόταση αφορά μια ευρωπαϊκή λίγκα τριών κατηγοριών με άνοδο και υποβιβασμό ανάμεσα σε κάθε κατηγορία. Η κορυφαία κατηγορία, η οποία θα περιλαμβάνει 32 ομάδες, θα είναι η νέα... έκδοση του Champions League. Όμως, θα περιλαμβάνει οκτώ ομίλους των τεσσάρων, αντί για τέσσερις ομίλους των οκτώ, και οι 24 από αυτές τις ομάδες θα διατηρούν τη θέση τους στην πρώτη κατηγορία για την επόμενη σεζόν. Αυτά τα σχέδια «σπάνε» την παράδοση που θέλει την πρόκριση στα ευρωπαϊκά κύπελλα διοργανώσεις να επιτυγχάνεται μέσω των επιδόσεων στις εγχώριες διοργανώσεις και, όπως λένε όσοι ασκούν κριτική σε αυτή την πρόταση, ουσιαστικά κλείνει την... πόρτα της πρόσβασης σε πολλούς συλλόγους.

Ενδεικτικές για την αντίθεση αρκετών συλλόγων στα σχέδια της ECA είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Σάλκε, Πέτερ Πέτερς, ο οποίος τόνισε ότι «σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν έχουν πειστεί» για την πρόταση και πως οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν «με μια λευκή σελίδα». Παρόμοια είναι η θέση του προέδρου της Λάτσιο, Κλαούντιο Λοτίτο, ο οποίος δήλωσε ότι «οι περισσότεροι» ιταλικοί σύλλογοι είναι αντίθετοι με το σχέδιο. «Πρέπει να σταματήσουμε τα τωρινά πλάνα και πρέπει να καθίσουμε μαζί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να ξεκινήσουμε το συνολικό πρότζεκτ από το μηδέν» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Σεντ Ετιέν, Μπερνάρ Καϊαζό, δήλωσε ότι η συνεδρίαση στη Μάλτα ήταν ένα «βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να μπλοκαριστεί η αναμόρφωση». Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Μονακό, Νικολά Ολβέκ, τόνισε ότι η συνεδρίαση απέτυχε να συζητήσει τη διανομή των εσόδων από τις συλλογικές διοργανώσεις, η οποία πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι «βαραίνει» εξαιρετικά υπέρ των μεγάλων συλλόγων. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστεί ένα πιο δίκαιο μοντέλο διανομής μεταξύ των συλλόγων που συμμετέχουν και αυτών που δεν συμμετέχουν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ανταγωνιστική ισορροπία τόσο στην Ευρώπη όσο και σε επίπεδο πρωταθλήματος» επισήμανε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής Γιουνγκ Μπόις, Βάνγια Γκρόιελ, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά αρκετοί σύλλογοι από ολόκληρη την Ευρώπη εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στην τωρινή πρόταση που παρουσίασαν η UEFA και η ECA» και υπογράμμισε πως οι περισσότεροι σύλλογοι θα έδιναν μάχη «για να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό μοντέλο, το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει όλους τους συλλόγους στην Ευρώπη και όχι μόνο τους ελίτ ευρωπαϊκούς συλλόγους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βασιλείας, Ρολάν Ερί, δήλωσε ότι ομάδες φιλάθλων στην Ευρώπη έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους, ενώ ο πρόεδρος της Μπορντό, Φρεντερίκ Λονγκεπέ, επισήμανε ότι ένας σημαντικός αριθμός συλλόγος ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αναμόρφωσης στα εγχώρια πρωταθλήματα και τις προσδοκίες των φιλάθλων.