Δευτέρα, 09 Σεπτέμβριος 2019 19:31

Ο Γενναίος Καραχάλιος στον πάγκο της Κ15 της ΑΕΚ

Γράφτηκε από τον

 

Ενας Μεσσήνιος στην καταγωγή, ο Γενναίος Καραχάλιος είναι από τις αρχές του καλοκαιριού ο νέος προπονητής στην Κ15 της ΑΕΚ.

Η λαϊκή φράση, το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά, ταιριάζει στον 34χρονο προπονητή, μιας και ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του Δημήτρη. Ομως δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα ως ποδοσφαιριστής, αφού είχε την ατυχία να τραυματιστεί δύο φορές στο ίδιο πόδι, γεγονός που δεν του επέτρεψε να συνεχίζει να αγωνίζεται και πήρε την απόφαση να μείνει στο χώρο, αλλά από άλλη θέση, αυτή του προπονητή.

Ο Γενναίος Καραχάλιος κατάγεται από την Κυπαρισσία και είναι γιος του Δημήτρη Καραχάλιου, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε προπονητής στο Καλό Νερό. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, καθώς από μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, πρώτα στις ομάδες υποδομής του Καλού Νερού και στη συνέχεια σε ηλικία 14 ετών αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα. Παράλληλα έπαιξε στις μικτές ομάδες παίδων και νέων της Μεσσηνίας. Μετά πήγε στην ακαδημία του Ολυμπιακού, όπου έπαιξε από το 1999 έως και 2004, περνώντας από τα τμήματα Κ17 έως Κ21. Στη συνέχεια ανέβηκε στην ερασιτεχνική ομάδα, όπου ήταν προπονητές οι Βασίλης Καραπιάλης, Μίλτος Κουμαριάς. Από εκεί και μετά έπαιξε σε ομάδες Δ’ εθνικής στην Αττική, τον ΠΑΟ Ρουφ, τον Μανδραϊκό, ακολούθως στον Απόλλων Πάργας ομάδα Δ’ εθνικής της Κέρκυρας. Γύρισε ξανά σε ΠΑΟ Ρουφ (Δ’ εθνική) και μετά στον Φωστήρα που αγωνιζόταν στη Γ’ εθνική. Επόμενη ομάδα που αγωνίστηκε ήταν ο Εθνικός Αστέρας, ο οποίος συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014, γιατί είχε δύο τραυματισμούς (χιαστούς) στο ίδιο γόνατο και αποφάσισε να μη συνεχίσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με την προπονητική.

Το ξεκίνημα του στο χώρο της προπονητικής έγινε από την ακαδημία Αγιοι Ανάργυροι Ελευσίνας όπου είχε την τεχνική καθοδήγηση τριών γκρουπ (Κ12, Κ14, Κ16) για 3 χρόνια. Μετά πήγε στο Χαλάνδρι στην ακαδημία του Βασίλη Λάκη, παλιού παίκτη της ΑΕΚ και τα Χριστούγεννα εκείνης της περιόδου (2018-19) δούλεψε παράλληλα και στην ανδρική ομάδα του Ατρόμητου Χαλανδρίου ομάδα Β’ τοπικής Αθήνας, όπου έκανε πολύ καλή χρονιά. Και το καλοκαίρι υπέγραψε στην Ακαδημία της ΑΕΚ, καθώς τον είχε παρακολουθήσει ο Νίκος Κωστένογλου τεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος της ακαδημίας της ΑΕΚ, τότε και πρόσφατα προπονητής της ανδρικής ομάδας.

Ο Μεσσήνιος προπονητής μιλά στην "Ε"

Παράλληλα, με άλλους δύο συναδέλφους του, προπονητές UEFA B’, τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο και τον Δημήτρη Διαμάντη, έχουν δημιουργήσει μια σχολή ατομικής βελτίωσης ποδοσφαιριστών.

Το προηγούμενο διάστημα και συγκεκριμένα από τις 26 Αυγούστου, έως και τις 2 Σεπτεμβρίου παρακολούθησε τη Β’ φάση της σχολή προπονητών UEFA A’ για την απόκτηση του παραπάνω διπλώματος. Θα ακολουθήσει το Νοέμβριου και η Γ’ φάση ώστε να πάρει το δίπλωμα προπονητή UEFA Α’.

Με την Κ15 της ΑΕΚ ξεκίνησε προετοιμασία στις 19 Αυγούστου και ετοιμάζει την ομάδα για την συμμετοχή της στο φετινό πρωτάθλημα Κ15 της Super League, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου. Στη διάθεση του έχει συνολικά 21 ποδοσφαιριστές, ανάμεσα τους και ο γιος του Νίκου Λυμπερόπουλου (μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής της ΑΕΚ), Κωνσταντίνος.

Οι ποδοσφαιριστές που στελεχώνουν το έμψυχο δυναμικό της Κ15 της ΑΕΚ είναι οι: Γεωργιάδης, Μπαλαμωτής, Σταματελόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Τσιαχματιώτης, Δαμής, Γιαματζίδης, Κρητικός, Σκιαδαρέσης, Μακρυνώρης, Κρουσελνίτσκι, Κόκκας, Δημητριάδης, Μούτσα, Γκίνης, Βοργιάς, Κλάψας, Λουκάς, Κοντάκης, Δεληγιάννης, Λυμπερόπουλος.

“Να βοηθήσουμε τα ταλέντα”

Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δέχτηκε με χαρά να μας μεταφέρει την εικόνα που έχει σχηματίσει από την έως τώρα ενασχόληση του με την προπονητική, για τον αν υπάρχουν ταλαντούχοι παίκτες, για τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ και το αν υπάρχουν διαφορές στην Ελλάδα με τις ακαδημίες του εξωτερικού, για την παράλληλη ενασχόληση του με τη σχολή ατομικής βελτίωσης των παικτών. Επίσης ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει πολύ η προπονητική και θα ήθελε να βρεθεί σε προπονητικό τιμ που δουλεύει σε υψηλότερο επίπεδο.

- Πως είναι σήμερα τα πράγματα στην ακαδημία της ΑΕΚ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Και πως είναι τα πράγματα στη Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

“Καμία σχέση, είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, υλικοτεχνικά είμαστε στο τοπ 3 σε επίπεδο αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων. Το επίπεδο των προπονητών είναι υψηλό, όλοι εξειδικευμένοι, το ιατρικό τιμ, το τμήμα ανάλυσης είναι όλοι επαγγελματικές στο χώρο και αυτό είναι κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά να εξελιχθούν.

Για την Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά μακριά για να φτάσουμε σχολές ποδοσφαίρου στο εξωτερικό και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες”.

- Στο διάστημα που δουλεύεις σε ακαδημίες με νεαρούς αθλητές, πως βλέπεις την εξέλιξη τους; Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να τροφοδοτήσουν στο μέλλον τα ανδρικά τμήματα των ομάδων;

Ναι, σίγουρα υπάρχουν ταλέντα και κοιτάμε πως μπορούμε εμείς οι προπονητές και οι ομάδες να τα βοηθήσουμε να εκδηλώσουν αυτό το ταλέντο. Φυσικά και έχουν στοιχεία για να προχωρήσουν και να εξελιχθούν στο ποδόσφαιρο. Μετά τις ακαδημίες αρκετά από αυτά τα παιδιά μεταπηδούν στις μεγάλες ΠΑΕ”.

- Εκτός από την τεχνική καθοδήγηση στην Κ15 της ΑΕΚ, ασχολείσαι και με κάτι άλλο; Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

“Αυτή τη στιγμή με τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο και Δημήτρη Διαμάντη, που είναι διπλωματούχοι προπονητές UEFA Β’ έχουμε φτιάξει μια σχολή ατομικής βελτίωσης ποδοσφαιριστών. Αυτό έχει να κάνει με τεχνική, τακτική, φυσική ικανότητα και γενικά εξέλιξη σε όλους τους τομείς, κάτι που χρειάζεται πλέον το ποδόσφαιρο.

Αυτή την 5ετία έχω στόχο να εξελιχθώ σε επίπεδο ακαδημιών και να καθιερωθώ σε μια ομάδα Κ19. Μετά στόχος να μπω σε ένα προπονητικό τιμ, που θα δουλεύω σε υψηλότερο επίπεδο”.