Κυριακή, 06 Απρίλιος 2014 07:43

Το νέο... αστέρι των πάγκων - ο Καλαματιανός Γιώργος Κουδούνης έσωσε τη Δόξα Δράμας

Γράφτηκε από τον

Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές των πάγκων στο φετινό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής ήταν ο Καλαματιανός Γιώργος Κουδούνης, που ανέλαβε τη Δόξα Δράμας κυριολεκτικά στην... κόψη του ξυραφιού πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος και κατάφερε να την οδηγήσει σε άνετη παραμονή με τέσσερις νίκες. Ο 30χρονος κόουτς, μπορεί να είναι ηλικιακά ο μικρότερος από όλους όσους εργάστηκαν φέτος σε νότιο και βόρειο όμιλο της δεύτερης κατηγορίας, βρίσκοντας όμως μπροστά του την ευκαιρία, την έπιασε από τα... μαλλιά και φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να είναι περιζήτητος σε αυτό το επίπεδο.


«Σίγουρα αισθάνθηκα κάπως ασυνήθιστα αναλαμβάνοντας το τιμόνι μίας τόσο ιστορικής ομάδας όπως η Δόξα, αλλά επειδή ήμουν και πέρυσι στη Δράμα γνώριζα πρόσωπα και καταστάσεις γύρω από την ομάδα, όπως και τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ποδοσφαιριστών» λέει ο Καλαματιανός κόουτς που θέλει να συνεχίσει στη Δόξα και την επόμενη σεζόν αλλά δεν βιάζεται: «Θέλω να μείνω στη Δόξα και να συνεχίσω τη δουλειά που ξεκίνησε φέτος και ο σημαντικότερος λόγος είναι η συμπεριφορά όλων εδώ, των φιλάθλων, των παραγόντων και των ποδοσφαιριστών προς το πρόσωπό μου. Το θέμα είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η μορφή που θα έχει η διοίκηση την επόμενη σεζόν και όταν γίνει αυτό τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα».
Το ποδοσφαιρικό στόρι του Γιώργου Κουδούνη ξεκινά στα μέσα της δεκαετία του ΄90, όταν ο ίδιος άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο σε εφηβική ηλικία στον Απόλλωνα Καλαμάτας. «Από τις ακαδημίες του Απόλλωνα ξεκίνησα, αλλά βέβαια εκείνη την εποχή το ποδοσφαιρικό πρότυπο για όλους μας ήταν η μεγάλη «Μαύρη Θύελλα» που έπαιζε στην Α’ Εθνική. Θυμάμαι από πολύ μικρός να ακούω ακόμα και μέσα στο σπίτι μου, Φαρών και Λακωνικής, τις ιαχές από τον κόσμο στο γήπεδο του Μεσσηνιακού όπου έπαιζε τότε η Καλαμάτα. Μ’ αυτήν την ομάδα μεγαλώσαμε ποδοσφαιρικά εγώ και οι συνομήλικοί μου»  θυμάται ο φετινός... ρούκι των Μεσσήνιων προπονητών και δεν κρύβει ότι μία μελλοντική συνεργασία με την ομάδα της πατρίδας του θα ήταν κάτι ξεχωριστό για τον ίδιο: «Κάθε Μεσσήνιος ονειρεύεται να βρεθεί κάποια στιγμή στη «Μαύρη Θύελλα» και η προοπτική μίας συνεργασίας στο μέλλον φυσικά και θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Αρκεί πάντα να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να φτιάξουμε μία ομάδα αντάξια της φήμης και της ιστορίας της Καλαμάτας που δεν αξίζει να βρίσκεται τόσο χαμηλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Ο Γιώργος Κουδούνης είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας και κάτοχος διπλώματος προπονητή Α’ κατηγορίας της UEFA. Λόγω των σπουδών του στα ΤΕΦΑΑ αναγκάστηκε το 2002 να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο σαν δεξί μπακ και αμυντικό χαφ στο Μοσχάτο, στη Θύελλα Μοσχάτου και στον Πειραϊκό. Στις δύο πρώτες του σεζόν σαν προπονητής εκεί θα κερδίσει ισάριθμες ανόδους και θα τον ανακαλύψει ο Ολυμπιακός. Στις ακαδημίες των ερυθρόλευκων έμεινε μία τετραετία (2004 – 2008) έχοντας την επίβλεψη των τμημάτων τζούνιορ και προπαίδων. Εκεί θα γνωριστεί για πρώτη φορά με τον επίσης Μεσσήνιο Γιάννη Χριστόπουλο. «Ο Γιάννης είναι ένας καλός φίλος και ένας εξαιρετικός προπονητής. Οποτε μας δίνεται η δυνατότητα συναντιόμαστε και πίνουμε καφέ μαζί στην Καλαμάτα, συζητώντας χρήσιμα πράγματα γύρω από το ποδόσφαιρο. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στην πόλη μου που γνωρίζω καλά κι έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, όπως ο Νίκος Κακαλέτρης και ο Γιώργος Ράλλης με τους οποίους γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια» λέει ο Γιώργος Κουδούνης που μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό ξεκίνησε να δουλεύει σαν γυμναστής και βοηθός προπονητή, δίπλα σε πιο έμπειρους συναδέλφους του όπως οι Κεχαγιάς, Στράντζαλης, αρχικά στον Αθηναϊκό και εν συνεχεία σε Ρόδο, Αχαρναϊκό και Βύζαντα.
Στα Μέγαρα θα γνωρίσει το 2012 τον Κορίνθιο πρώην ποδοσφαιριστή της «Μαύρης Θύελλας» Παναγιώτη Τζαναβάρα, με τον οποίο θα συνεχίσουν μαζί σε Δόξα Δράμας (πέρυσι) και Νίκη Βόλου, πριν έρθει η φετινή πρόταση των Δραμινών και το εντυπωσιακό φίνις στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα του δώσει την ευκαιρία να περάσει το Πάσχα στην πατρίδα του: «Στις περισσότερες ομάδες που έχω δουλέψει υπάρχουν άνθρωποι που με φωνάζουν απλά «Καλαματιανό» και πραγματικά μου αρέσει αυτό. Είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου κι ελπίζω στο μέλλον να έχω τη δυνατότητα να κατεβαίνω στην Καλαμάτα πιο συχνά. Δεν βλέπω την ώρα να έρθει το φετινό Πάσχα που δεν θα έχω επαγγελματικές υποχρεώσεις κι έτσι θα μπορέσω επιτέλους να συναντηθώ με αρκετούς φίλους από την πόλη μου που έχω καιρό να δω, όπως και τα συγγενικά μου πρόσωπα».
Η δραματική μείωση του αριθμού των ταλαντούχων Μεσσήνιων ποδοσφαιριστών τα τελευταία χρόνια είναι ένα γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τον Γιώργο Κουδούνη. «Πιστεύω ότι ταλέντα υπάρχουν στη Μεσσηνία και μάλιστα πολλά αλλά εκείνο που διαπιστώνω είναι ότι φεύγουν σε άλλες ομάδες εκτός νομού κι αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ένας μηχανισμός ικανός να τα εντοπίζει την κατάλληλη στιγμή. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που η Καλαμάτα βρίσκεται στις χαμηλές κατηγορίες και πολύ φοβάμαι ότι αν δεν μπει στη διαδικασία να φτιάξει μία ομάδα με ντόπιους ποδοσφαιριστές θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει ψηλά με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα» καταλήγει ο νεαρός Καλαματιανός κόουτς.