Σάββατο, 18 Απρίλιος 2020 16:57

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Οι καλύτερες άμυνες των 10 τελευταίων χρόνων (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Εξι εβδομάδες συμπληρώθηκαν από τότε που και οι Μεσσηνιακές ομάδες έμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει οδηγήσει σε αναστολή κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στη χώρα και όχι μόνο.

Στην Α’ τοπική πριν τη διακοπή είχαν διεξαχθεί 21 αγωνιστικές και απέμεναν άλλες εννέα για να ολοκληρωθεί το πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Μεσσηνίας. Ο Πάμισος οδηγούσε την κούρσα, έχοντας ένα βαθμό περισσότερο από τον δεύτερο Απόλλωνα Καλαμάτας.
Στην 3η θέση ήταν η Κυπαρισσία και την 4αδα συμπλήρωνε ο Πανθουριακός. Η ομάδα της Θουρίας αν και στην 4η θέση της βαθμολογίας, έχει να υπερηφανεύεται πως διαθέτει την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Συγκεκριμένα η ομάδα του Αντώνη Μαυρέα έχει δεχθεί μόλις 8 γκολ σε 21 αγωνιστικές, ενώ ακολουθεί ο Πάμισος με 11 τέρματα παθητικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πανθουριακός έχει κρατήσει το μηδέν τη φετινή χρονιά σε 15 από τα 21 ματς, δηλαδή έχει παραβιαστεί η εστία του σε μόλις έξι αναμετρήσεις.

Επίσης να επισημάνουμε πως η εστία του γκολκίπερ Κόκκαλη παραβιάστηκε για πρώτη φορά την 12η αγωνιστική, όταν ο Πανθουριακός είχε χάσει με 1-0 στην Κορώνη από τον Ακρίτα. Κάτι που σημαίνει πως δεν είχε δεχθεί γκολ στις 11 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος!

Ο ΑΟΚ του 2015, το περσινό Διαβολίτσι και η φετινή Θουρία

Αν και εφόσον συνεχιστεί το πρωτάθλημα της Α’ τοπικής (μιας και τίποτα δεν είναι σίγουρο) η ομάδα της Θουρίας κυνηγά ένα σημαντικό ρεκόρ... Να γίνει η δεύτερη καλύτερη ομάδα σε αμυντικό επίπεδα τα 11 τελευταία χρόνια... Δηλαδή αυτή που έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ σε μια σεζόν από το 2009 και έπειτα,
μετά την φοβερή και τρομερή Κυπαρισσία της σεζόν 2014-15 που είχε σπάσει όλα τα κοντέρ και είχε δεχθεί μόλις 7 τέρματα, κατακτώντας αήττητη τον τίτλο.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δεχθεί μόλις δύο τέρματα στις εννέα αγωνιστικές που απομένουν στην πρώτη κατηγορία. Κάτι σίγουρα δύσκολο για το συγκρότημα του Αντώνη Μαυρέα, αλλά όχι ακατόρθωτο, αν σκεφτεί κανείς πως το πρόγραμμα του είναι σχετικά βατό.

Αν ο Πανθουριακός δεχθεί έως 10 γκολ τότε θα υπερκεράσει και περσινό επίτευγμα του Α.Ο. Διαβολιτσίου που είχε δεχθεί μόνο 11 τέρματα και θα βρεθεί πίσω μόνο από την προ πενταετίας Κυπαρισσία.

Τι είχε συμβεί τις 10 προηγούμενες σεζόν

Ανατρέχοντας στα περασμένα πρωταθλήματα από το 2009 και έπειτα βλέπουμε πως μόνο ομάδες που διεκδικούσαν το πρωτάθλημα (και στη συντριπτική πλειονότητα αναδεικνύονταν πρωταθλήτριες) είχαν την καλύτερη άμυνα ανά σεζόν. Πέρυσι το Διαβολίτσι πραγματοποίησε μια εκπληκτική πορεία κατακτώντας αήττητο τον τίτλο και κοντράροντας τα στατιστικά της Κυπαρισσίας του 2015. Ο ΑΟΔ δέχθηκε μόλις 11 γκολ και αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Α’ τοπική στα 11 τελευταία χρόνια.
Τη σεζόν 2017-18 το τρίτο στην κατάταξη Διαβολίτσι ξεκίνησε με στόχο μια καλή πορεία και δέχθηκε μόλις 13 γκολ, τα λιγότερα από κάθε άλλη ομάδα! Τη σεζόν 2016-17 η καλύτερη άμυνα ανήκε στην πρωταθλήτρια “Μαύρη Θύελλα” με 15 γκολ παθητικό και την περίοδο 2015-16 ήταν η δεύτερη Κυπαρισσία που με 17 γκολ είχε την καλύτερη άμυνα.
Τη σεζόν 2014-15 η πρωταθλήτρια και αήττητη Κυπαρισσία του Αλέξη Μαντζούνη είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ, δεχόμενη μόλις 7 γκολ σε 30 αγώνες, επίδοση μοναδική που λογικά δεν πρόκειται να σπάσει... ποτέ!

Την σεζόν 2013-14 ο πρωταθλητής Πάμισος είχε την καλύτερη αμυντική γραμμή με 22 γκολ.
Πηγαίνοντας μια χρονιά πιο πίσω, το 2012-13 συναντάμε τον πρωταθλητή Μεσσηνιακός που είχε δεχθεί 25 γκολ. Την περίοδο 2011-12 ο Εθνικός Μελιγαλά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και είχε δεχθεί 16 γκολ. Την προηγούμενη σεζόν 2010-11 επίσης η πρωταθλήτρια Σπερχογεία τερμάτισε με την καλύτερη άμυνα (19 γκολ). Τέλος, τη σεζόν 2009-2010 και πάλι η Κυπαρισσία που έκοψε πρώτη το νήμα, διέθετε την καλύτερη άμυνα με 16 γκολ παθητικό.