Δευτέρα, 01 Ιούνιος 2020 13:02

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΩΝΗ: “Η Χώρα έχει τα φόντα να καθιερωθεί στην Α’ τοπική”

Γράφτηκε από τον
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΝΔΡΩΝΗ: “Η Χώρα έχει τα φόντα να καθιερωθεί στην Α’ τοπική”

Μόλις στα 32 του χρόνια ο Λυκούργος Ανδρώνης αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να ασχοληθεί με την προπονητική...

Μάλιστα στον πρώτο χρόνο που κοουτσάρισε μια ανδρική ομάδα, είχε μια σημαντική επιτυχία μιας και ανέβασε κατηγορία τον Παπαφλέσσα Χώρας.
Ο Γαργαλιανιώτης τεχνικός, αφού ήταν προπονητής για δύο χρόνια στην παιδική ομάδα του Τέλλου Αγρα, πέρυσι ανέλαβε την ομάδα της Χώρας τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Ζάγκου.
Τότε την βοήθησε να παραμείνει στην Α1 τοπική, έχοντας δύο νίκες και μια ισοπαλία στα τρία τελευταία παιχνίδια.
Η διοίκηση του Παπαφλέσσα αποφάσισε να εμπιστευτεί τις τύχες της ομάδας σε ένα νεαρό παιδί, γεμάτο φιλοδοξίες και φυσικά δεν το μετάνιωσε...
Η Χώρα υπό τις οδηγίες του Λυκούργου Ανδρώνη ήταν στην πρώτη θέση της
Α1 τοπικής στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, όμως κάποιοι τραυματισμοί ποδοσφαιριστών έφεραν απανωτές ήττες και έτσι βρέθηκε στη 2ή θέση μαζί με τον Απόλλωνα Πεταλιδίου και πίσω από την Ομόνοια.
Η διακοπή όλων των πρωταθλημάτων εξαιτίας του κορονοϊού, έφερε πρόωρα τον Παπαφλέσσα Χώρας στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του νομού.
Στην Α’ τοπική μάλιστα επιστρέφει μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια!
Ο 33χρονος προπονητής μίλησε στην “Ελευθερία” και το notosport.gr για την πορεία της Χώρας, μοιράζεται τις πρώτες του εμπειρίες στους πάγκους, κάνει αναφορά στην ομάδα της πόλης του, τον Τέλλο Αγρα, όπως και στην αγαπημένη όλων των Μεσσήνιων, τη “Μαύρη Θύελλα”.


Αναλυτικά...

-Θεωρείς σωστή την απόφαση διακοπής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας;
“Θεωρώ πολύ σωστή την απόφαση, γιατί πρώτον προστατεύουμε την εξάπλωση του ιού και δεύτερον εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους η επάνοδο των ερασιτεχνών αθλητών σε αγωνιστικούς ρυθμούς”.
- Πως κρίνεις την πορεία του Παπαφλέσσα Χώρας στο πρωτάθλημα της Α1 τοπικής;
“Ο Παπαφλέσσας σχεδιάστηκε από εμένα και την διοίκηση για να ανεβεί κατηγορία και να κάνει μια καλή πορεία στο κύπελλο. Καταφέραμε να ανέβουμε κατηγορία και φτάσαμε στους “8” του κυπέλλου, χάνοντας από τον μετέπειτα κυπελλούχο Α.Ο. Διαβολιτσίου την πρόκριση. Αρα θεωρώ επιτυχημένη την χρόνια”.
- Στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς ήσασταν στην κορυφή της βαθμολογίας και είχατε αποκτήσει μια διαφορά. Τι συνέβη και πέσατε από την κορυφή, χάνοντας αρκετά παιχνίδια;
“Στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός... Εμείς φέτος δεν ήμασταν, τόσο γιατί η πορεία μας στον πρώτο γύρο ήταν φανταστική, αλλά το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου μας βρήκε με τρεις τραυματισμούς που άφησαν τα παιδιά εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ είχαμε και μια αποχώρηση. Συν τοις άλλοις χάσαμε και τους δύο βασικούς μας επιθετικούς, καθώς παίζαμε με σύστημα 4-4-2.
Ετσι έπρεπε να αλλάξουμε σύστημα, τα παιδιά που ήρθαν ήθελαν χρόνο για να μάθουν τι ζητάμε σαν ομάδα και όλα αυτά μέσα από αγώνες φωτιά για εμάς. Ετσι αυτό μας έφερε πίσω στην βαθμολογία, με 3 συνεχόμενες ήττες”.
- Ποιες ομάδες σου άρεσαν από την Α1 τοπική κατηγορία; Δίκαια πήραν την άνοδο Ομόνοια, Χώρα και Πεταλίδι;
“Θεωρώ ότι όλες οι ομάδες που παίξαμε ήταν ανταγωνιστικές, όπως και συνολικά το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια. Βάση εικόνας στην διάρκεια του πρωταθλήματος θεωρώ ότι οι 3 ομάδες που ανέβηκαν ήταν δίκαιο. Ομως η διακοπή αφήνει μια πικρία στον Νέο Αρι και την Θύελλα Χαρακοπιού, μιας και πάλευαν και αυτοί να μπουν στην τριάδα”.
- Η Χώρα επιστρέφει στην Α’ τοπική μετά από μια δεκαετία. Εχει τα φόντα να σταθεροποιηθεί στην πρώτη κατηγορία;
“Το πρώτο και το κυριότερο που λέω πάντα είναι πως για να έχει μια ομάδα φόντα να σταθεί στην Α’ τοπική, πρέπει να διαθέτει ακαδημίες. Βλέπουμε σιγά σιγά πως οποίες ομάδες επένδυσαν σε αυτό το μοντέλο, υπάρχουν διαχρονικά στο ποδόσφαιρο. Άρα η Χώρα έχει την δυνατότητα σιγά σιγά με αργά και σταθερά βήματα να καθιερωθεί στην Α’ τοπική, με βάση την οργανωμένη της ακαδημία και επειδή έχει και πολλά δικά της παιδιά που παίζουν στην πρώτη ομάδα και βρίσκονται σε πολύ καλή ηλικία”.
- Εχετε κάνει κάποια κουβέντα με τη διοίκηση για ανανέωση της συνεργασίας σας; Είσαι θετικός στο να συνεχίσεις στον πάγκο του Παπαφλέσσα;
“Δεν έχω κάνει κάποια κουβέντα με την ομάδα γιατί περιμένω να φτιάξει το νέο συμβούλιο. Μετά θα μιλήσουμε και θα δούμε τι θέλουν οι άνθρωποι που θα αναλάβουν την ομάδα. Εγώ αυτό που κοιτάω είναι να γίνεται η δική μου δουλειά και των ποδοσφαιριστών, όπως έχω στο μυαλό μου. Εάν η διοίκηση συμφωνεί σε ένα τέτοιο μοντέλο όπως το περσινό, εννοείται πως είμαι θετικός να συνεχίσω”.

- Τι θα αλλάξει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά την πανδημία του κορονοϊού;
“Θεωρώ πως πολλές ομάδες θα κοιτάξουν να στηριχθούν σε δικά τους παιδιά, με πολύ μικρά μπάτζετ και λίγες μεταγραφές. Γενικά θα αλλάξει και η φιλοσοφία του ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή, πως δηλαδή θα βλέπει το ποδόσφαιρο”.
- Κρέμασες σε μικρή ποδοσφαιρικά ηλικία τα παπούτσια σου για χάρη της προπονητικής. Ποια η διαφορά από το να παίζεις στο χορτάρι και από το να κοουτσάρεις από τον πάγκο;
“Έχει μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο. Ως ποδοσφαιριστής έχεις να διαχειριστείς μόνο τον εαυτό σου και να κανείς αυτά που σου λέει ο προπονητή σου. Ενώ ο προπονητής έχει να διαχειριστεί πολλούς ανθρώπους και πολλές αλλεπάλληλες καταστάσεις. Είτε αυτές είναι θετικές είτε είναι αρνητικές, προσπαθώντας να συνδυάσει την καλύτερη δυνατή λύση για το καλό της ομάδας, της διοίκησης, των ποδοσφαιριστών και του κόσμου”.
- Εχεις φορέσει επί σειρά ετών τη φανέλα της ομάδας της πόλης σου, του Τέλλου Αγρα. Γιατί πιστεύεις πως δεν πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο παρότι είναι μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες του νομού, με πολύ κόσμο και εκπροσωπεί μια πόλη όπως οι Γαργαλιάνοι;
“Εμένα το ότι δεν πρωταγωνιστεί δεν με πολύ νοιάζει. Εγώ θέλω να βλέπω έναν Αγρα που να παίζουν παιδιά από τους Γαργαλιάνους, συν λίγες μεταγραφές. Όπως και σε κάθε πόλη, αυτή είναι η έννοια της ομάδας, να πηγαίνουν τα παιδιά να αθλούνται, να ξεφεύγουν από τα μαθήματα ή από τις δουλειές τους. Αν βέβαια βρεθεί μια διοίκηση που θα αντέχει οικονομικά και θα μπορεί ο Αγρας να πρωταγωνιστεί, με την βάση να είναι τα παιδιά από τους Γαργαλιάνους, ας το κάνει! Και ο Τέλλος Αγρας αυτό κάνει τα τελευταία χρόνια”.
- Τι λείπει στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο και έχουμε πολλά χρόνια να δούμε ομάδα μας στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες;
“Καταρχάς αυτή η ομάδα που πρέπει να δούμε είναι μόνο η “Μαύρη Θύελλα”. Πρέπει ο κόσμος να έχει λίγο υπομονή και να μην αφήνει επενδυτές, όπως ο κ. Αγαθοκλής Χριστόπουλος και ο κ. Γιώργος Πρασσάς που έχει τα ηνία αυτή την στιγμή, να φεύγουν από την ομάδα. Μόνο με μεγάλους οικονομικά ανθρώπους μπορεί αυτή η ομάδα να πάει ξανά εκεί που ήταν!
Και ο κόσμος αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους στηρίζει και οικονομικά με ότι μπορεί, αλλά ακόμα περισσότερο ψυχολογικά. Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μια χρόνια, πάμε όλοι μαζί δυνατά την επόμενη! Σπανίζουν άνθρωποι που να έχουν αυτό το οικονομικό υπόβαθρο και να βάζουν τόσα λεφτά στο ποδόσφαιρο.
Τέλος, θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία πάνω απ’ όλα, υπομονή, και καλό καλοκαίρι”.