Τετάρτη, 16 Απρίλιος 2014 20:37

O Παναθηναϊκός στον τελικό, νίκησε 3-0 στην παράταση τον ΟΦΗ

Γράφτηκε από τον
O Παναθηναϊκός στον τελικό, νίκησε 3-0 στην παράταση τον ΟΦΗ

Τέσσερα χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ της 24ης Απριλίου του 2010 και τη νίκη επί του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει και πάλι το τρόπαιο.

 

Οι «πράσινοι» πήραν την πρόκριση νικώντας με 3-0 στην παράταση τον ΟΦΗ, στον επαναληπτικό ημιτελικό που έγινε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι για κούπα. Όχι κι άσχημα, αν θυμηθεί κανείς ότι οι «ειδήμονες» του ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν αυτή την ομάδα να παλεύει για την παραμονή στην κατηγορία πριν το ξεκίνημα της σεζόν...

 

Το 1-0 που είχε υπέρ του ο ΟΦΗ από το ματς του «Γεντί Κουλέ» είναι ένα πονηρό σκορ, όμως, με την εικόνα που είχε στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός απλά δεν γινόταν να χάσει την πρόκριση. Από τα πρώτα λεπτά οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου άρπαξαν... απ’ τον λαιμό τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι επέλεξαν την τακτική ταμπούρι.

 

Μόλις στο 20’, όμως, είδαν το προβάδισμά τους να πηγαίνει περίπατο με τον Αμπέντ να ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα έπειτα από ωραία ενέργεια του Πέτριτς και αφού λίγο μετά (30’) δεν κατάφεραν να ισοφαρίσουν στη μεγάλη ευκαιρία του Παπάζογλου συνέχισαν να έχουν τον ρόλο του κομπάρσου και να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να εκνευρίσουν τους γηπεδούχους.

 

Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το 1-0, στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός έγινε πιο πιεστικός, με τον Ζέκα να είναι εκ των κορυφαίων, «καταπίνοντας» πολλά χιλιόμετρα, τον Σίλντενφελντ στα μετόπισθεν να «καθαρίζει» κάθε μπαλιά προς τον Παπάζογλου και τον Αναστασίου να δίνει νέα πνοή στην ομάδα του πρώτα με την είσοδο του Καρέλη και στη συνέχεια με αυτή του Λαγού.

 

Από το 75’ και μετά ο ρυθμός του Παναθηναϊκού άρχισε να πέφτει, καθώς οι παίκτες του έγιναν πιο επιφυλακτικοί, όμως, η άμυνα του ΟΦΗ εμφάνιση σημάδια κούρασης, Τριποτσέρης και Ζόρο έκαναν αρκετά λάθη και αυτό θα μπορούσαν να το έχουν «πληρώσει» οι Κρητικοί.

 

Ας είναι καλά ο Φερνάντες που σταματούσε ότι πήγαινε προς την εστία του (όπως το πλασέ του Μπεργκ στο 81’) και η τύχη του Πορτογάλου τερματοφύλακα, ο οποίος είδε τον Λαγό να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι στο 88ο λεπτό στην μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα.

 

 

Το παιχνίδι πήγε στην παράταση, ο Σα Πίντο άλλαξε τακτική δίνοντας εντολή στους παίκτες του να πιέσουν ψηλά, αλλά κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή του ο Μπεργκ. Ο Σουηδός ήταν καλά κλεισμένος στην μεγαλύτερη διάρκεια του 90λεπτου, αλλά στο έξτα ημίωρο ήταν αυτός που... καθάρισε την μπουγάδα.

 

Η εξαιρετική επέμβαση (μία εκ των πολλών) του Φερνάντες στο 97’ σε κοντινό πλασέ του Καρέλη δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τον κίνδυνο για την εστία του ΟΦΗ, καθώς ο Μπεργκ παραμόνευε και με κεφαλιά σε κενή εστία έκανε το 2-0 και ο ίδιος με πέναλτι στο 115’ «σφράγισε» την πρόκριση της ομάδας του κάνοντας το 3-0.

 

Ενδιάμεσα, βέβαια, οι φιλοξενούμενοι είχαν φτάσει κοντά στο να «παγώσουν» το γήπεδο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αν στην κεφαλιά του Νούνιες στο 105’ η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα του Κοτσόλη αντί για το δοκάρι του και ο ΟΦΗ έπαιρνε τελικά την πρόκριση (αν και ο Παναθηναϊκός περνούσε και με 3-1) τότε θα μιλούσαμε για μεγάλη αδικία.

 

Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, αυτός ο όρος δεν υπάρχει (όταν μιλάμε για το αγωνιστικό κομμάτι), αλλά με την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός και στα 120 λεπτά του αγώνα, ήταν η ομάδα που έπρεπε να περάσει στον τελικό. Και έτσι έγινε...

 

Διαιτητής ο Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) με βοηθούς τους Φραγκιαδάκη, Φαντόπουλο (Πειραιά) και επιπρόσθετους τους Κομίνη (Θεσπρωτίας) και Κύζα (Δράμας).

 

Κίτρινες: 23’ Μπεργκ, 85’ Αμπέντ - 23’ Ντουντού, 27’ Ζε Εντουάρντο, 86’ Κουτσιανικούλης, 90’ Τριποτσέρης

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Σίλντενφελντ, Νάνο, Ζέκα, Πράνιτς (105’+1’ Δώνης), Κλωναρίδης (46’ Καρέλης), Αμπέντ, Πέτριτς (68’ Λαγός), Μπεργκ.

 

ΟΦΗ (Ρικάρντο Σα Πίντο): Φερνάντες, Μπούρμπος (101’ Νούνιες), Τριποτσέρης, Ζόρο, Μιλιάζες, Μακρής, Ντουντού (53’ Κουτσιανικούλης), Κάλαϊτζιτς, Ζε Εντουάρντο, Περογαμβράκης (76’ Ροβίθης), Παπάζογλου.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR