Δευτέρα, 27 Ιούλιος 2020 17:53

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΑΛΑΜΑ: Ποδοσφαιριστής, διαιτητής και τώρα προπονητής

Γράφτηκε από τον

Ο Παντελής Μάλαμας επέστρεψε στη Μεσσηνία με στόχο να ξεκινήσει μια νέα πορεία στο χώρο της προπονητικής και τη νέα σεζόν θα κάθεται στον πάγκο του Απόλλωνα Πεταλιδίου, που κέρδισε φέτος την άνοδο στην Α’ τοπική.

Λόγω του επαγγέλματος του (στρατιωτικός), πέρασε μάλιστα 27 χρόνια μακριά από τη Μεσσηνία και σε αυτό το διάστημα προσπαθούσε να συνδυάσει τη δουλειά του με την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.
Ξεκίνησε παίζοντας μπάλα στην ερασιτεχνική ομάδα της Καλαμάτας και ακολούθησε ο ΠΑΟΚ Καλαμάτας, που συμμετείχε σε Β’ τοπική και μετά στην Α’ κατηγορία. Στη συνέχεια λόγω των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, μετακινήθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στη Κύπρο. Τελευταίος σταθμός η Χαλκίδα. Σε ηλικία 25 ετών ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του διαδρομή, λόγω τραυματισμού και ασχολήθηκε με τη διαιτησία, όπου έφτασε να γίνει βοηθός διαιτητής στη Σούπερ Λιγκ.
Οταν τελείωσε και με τη διαιτησία, παρέμεινε στο χώρο του ποδοσφαίρου και ασχολήθηκε με την προπονητική, πήρε δίπλωμα προπονητή UEFA B και δούλεψε σε αρκετές ομάδες κυρίως της Εύβοιας.
Πλέον με την επιστροφή του στην Καλαμάτα, παράλληλα με το επάγγελμα του στρατιωτικού θα συνεχίσει και την προπονητική καριέρα.
Πριν λίγες ημέρες (πριν δώσει τα χέρια με την ομάδα του Πεταλιδίου) συναντηθήκαμε με τον Παντελή Μάλαμα και μιλήσαμε μαζί του για την επιστροφή, για την αγάπη του, που είναι το ποδόσφαιρο, την προπονητική που την βλέπει ως χόμπι, αλλά όταν δουλεύει σε μία ομάδα προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του, να βελτιώσει και να εξελίξει τους ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεση του και παράλληλα να υλοποιήσει τους στόχους που θέτουν οι διοικήσεις κάθε ομάδας με τις οποίες συνεργάζεται.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για αρκετά πράγματα, από το ξεκίνημα της διαδρομής του ως παίκτης, ως διαιτητής, αλλά περισσότερο αναφέρθηκε στη νέα του ιδιότητα, αυτή του προπονητή.
Μίλησε για την πανδημία, τον τρόπο δουλειάς του και φυσικά επιθυμία του είναι να βρει τον επόμενο προπονητικό σταθμό στη διαδρομή του σε αυτό το χώρο.

- Εχεις ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, ως παίκτης, ως διαιτητής και μετά ως προπονητής. Τι ήταν αυτό που σε κέρδισε και ασχολείσαι με την προπονητική;

“Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο είναι παθολογική και “ερωτική”, μου αρέσει να βρίσκομαι στους αγωνιστικούς χώρους. Το ποδόσφαιρο μου δίνει μια απίστευτη αίσθηση συμμετοχής. Είναι μια μοναδική εμπειρία στο χώρο και στο χρόνο και δημιουργεί σχέσεις ζωής. Από μικρό παιδί είμαι κοντά στο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει γίνει το αγαπημένο μου άθλημα. Αρχισα να το υπηρετώ τα τελευταία 10 χρόνια από τη θέση του προπονητή και συνεχίζω με σκοπό την ανάδειξη και βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Μια ζωή μου άρεσε να βρίσκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου προσφέροντας σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς το 100% της ενέργειας μου για το καλύτερο. Εχοντας την εμπειρία των δύο προηγούμενων τομέων του αθλήματος, αυτή του παίκτη και στη συνέχεια του διαιτητή ασχολήθηκα με την προπονητική γιατί ήθελα να μεταδώσω όσα έμαθα αυτά τα χρόνια στα νέα παιδιά. Παράλληλα θέλω να βελτιώνομαι μέσα από σεμινάρια και σχολές ώστε να γνωρίζω νέα πράγματα από το ποδόσφαιρο γιατί είναι ένα άθλημα που συνεχώς εξελίσσεται”.

- Από τότε έπαιζες ποδόσφαιρο και αργότερα ως διαιτητής έχεις διαπιστώσει διαφορές στο άθλημα, τώρα που ασχολείσαι με τη τεχνική καθοδήγηση των ομάδων;

“Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται σημαντικά και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και αν δεν τους παρακολουθήσεις σε αφήνουν πίσω σε πολλά προπονητικά θέματα. Ο σύγχρονος προπονητής εκτός από το να είναι δάσκαλος στους ποδοσφαιριστές του, απαιτείται πλέον να είναι παιδαγωγός, όταν δουλεύεις με μικρές ηλικίες, να είναι ψυχολόγος (να είναι καθημερινά κοντά στους παίκτες του ανεξαρτήτως θέματος), να ενημερώνεται συνεχώς από σεμινάρια. Ειδικά τον τελευταίο καιρό που γίνονται και διαδικτυακά για να μπορεί να δώσει μία ποικιλία προπονήσεων στους ποδοσφαιριστές του, που να είναι περισσότερο ευχάριστη και ρεαλιστική σε αυτούς”.

- Λείπεις αρκετά χρόνια από τη Μεσσηνίας, έχεις εικόνα από το ποδόσφαιρο στην Καλαμάτα και γενιά στο νομό μας;

“Πάντα παρακολουθούσα το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο, παρότι ήμουν μακριά. Από τις εφημερίδες, το διαδίκτυο κυρίως, από φίλους προπονητές εδώ στην Καλαμάτα και αρκετές φορές όταν ο δρόμος με έφερνε στην Καλαμάτα, που πήγαινα και έβλεπα παιχνίδια. Είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο το ποδόσφαιρο στο νομό μας. Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες έχω δει πως υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι παίκτες. Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω παρακολουθώντας παιχνίδια των μικτών ομάδων της Μεσσηνίας με την Εύβοια. Με σωστή καθοδήγηση αυτοί οι ταλαντούχοι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο. Επίσης το φετινό πρωτάθλημα της Α’ τοπικής ήταν ανταγωνιστικό με αρκετές διακυμάνσεις στην κορυφή της βαθμολογίας, που δείχνει ότι οι περισσότερες ομάδες είναι ισοδύναμες και όλα κρίνονται στη δουλειά που γίνεται από τον προπονητή και τους παίκτες”.

- Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείς και θέλεις να μεταδώσεις; Γενικά ποιες είναι οι αρχές ως προπονητής;

“Το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ένα άθλημα που μπορούμε να χαλαρώνουμε, να το απολαμβάνουμε και να διασκεδάσουμε. Γενική μου αρχή είναι να φεύγω από το γήπεδο και να ξέρω και εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου κάναμε αυτό που μπορούσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει στο τέλος. Αλλά αν εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό δεν με φοβίζει τίποτα. Αυτό που κοιτάω είναι να είμαι σωστός και δίκαιος προς όλους”.

- Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα αθλήματα, αλλά και την κοινωνία μας, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων. Κατά την γνώμη σου πως θα είναι τα πράγματα μετά πανδημία;

“Η κυβέρνηση και η ΕΠΟ πρέπει να πάρουν δραστικά μέτρα και να βοηθήσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία προσφέροντας τους υγειονομική κάλυψη και να βοηθήσουν με τις μετακινήσεις ώστε να βοηθηθεί το ποδόσφαιρο που κινδυνεύει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο σε ερασιτεχνικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο”.

Βιογραφικό

Ξεκίνησε σε ηλικία 7 ετών στο ερασιτεχνικό τμήμα της Καλαμάτας και μετά έπαιξε στον ΠΑΟΚ Καλαμάτας, που συμμετείχε στη Β’ και στη συνέχεια στην Α’ τοπική. Μετά λόγω επαγγέλματος έφυγε για τη Σάμο, όπου έπαιξε στις τοπικές ομάδες. Σε ηλικία 18 ετών στο Λυκούργο Σάμου σε Β’ και Α’ τοπική και μετά στον Πολυκράτη Σάμου που αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία. Εκεί αγωνίστηκε για 6 μήνες και επόμενος σταθμός του, σε ηλικία 25 ετών ήταν ο Αστέρας Τρίπολης, που συμμετείχε στην Α’ τοπική Αρκαδίας. Ολα τα χρόνια που έπαιζε ποδόσφαιρο αγωνίστηκε στη θέση του δεξιού μπακ.
Το 2000 σε ηλικία 25 ετών σταμάτησε το ποδόσφαιρο λόγω τραυματισμού και ασχολήθηκε ενεργά με τη διαιτησία. Το ξεκίνημα έγινε από το Σ.Δ.Π. Αρκαδίας και συνέχισε στο Σ.Δ.Π. Εβρου, στο Σ.Δ.Π. Εύβοιας, όπου έφτασε να αγωνιστεί ως βοηθός διαιτητής στη Σούπερ Λιγκ. Το 2011 παρακολούθησε τη σχολή προπονητών UEFA B, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα και πήρε το πτυχίο και από τότε ασχολείται με την προπονητική.
Σαν προπονητής έχει εργαστεί στην Εύβοια κυρίως, όπου υπηρετούσε ως στρατιωτικός, στον Α.Κ.Π.Ο. Δροσιάς ομάδα της Α’ τοπικής για δύο χρόνια, ως βοηθός την πρώτη χρονιά και ως πρώτος προπονητής τη δεύτερη. Παράλληλα, αυτά τα δύο χρόνια είχε αναλάβει και την τεχνική καθοδήγηση των τμημάτων υποδομής της συγκεκριμένης ομάδας. Μετά εργάστηκε στον Α.Ο. Κανήθου, που τερμάτισε στην 4η θέση. Στη συνέχεια, πάλι λόγω επαγγέλματος πήγε στην Κύπρο, όπου για ένα 6μηνο δούλεψε ως βοηθός στον Εθνικό Ασιας ομάδα Γ’ εθνικής, όπου και ανέβηκε στην Β’ εθνική. Επέστρεψε στη Χαλκίδα, όπου και εργάστηκε στον Απόλλωνα Παραλίας ομάδα Β’ τοπικής, η οποία ήταν στη 13η θέση με τη λήξη του α’ γύρου. Κατάφερε στο δεύτερο μισό της πρώτης χρονιάς να την φτάσει στην 4η θέση. Τη δεύτερη χρονιά με την ίδια ομάδα τερμάτισε στην 2η θέση. Την χρονιά που πέρασε ανέλαβε τον Μιαούλη Φύλλων, ομάδα Β’ τοπικής Εύβοιας, λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας της και ενώ οι υπόλοιπες είχαν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους. Στη διάθεση του είχε παίκτες νεαρής ηλικίας, με μέσο όρο τα 18 έτη και κατάφερε μέχρι το τέλος του α’ γύρου να την έχει στην 1η θέση. Με το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου σκέφτεται να ασχοληθεί με την προπονητική αναλαμβάνοντας κάποια ομάδα.
Ο Παντελής Μάλαματας επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μετά από 27 χρόνια, αφού ως στρατιωτικός υπηρέτησε σε Σάμο, Λέρο, Τρίπολη, Ρύζια Εβρου, Χαλκίδα, Κύπρο, Χαλκίδα και εδώ και σχεδόν ένα μήνα βρίσκεται στην Καλαμάτα. Είναι 47 ετών και παντρεμένος με την Βούλα Ασημακοπούλου, κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Καλαμάτας και μετέπειτα προπονητή σε πολλές ομάδες της Μεσσηνίας Κώστα Ασημακόπουλου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Παναγιώτα και την Αναστασία.