Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2020 12:33

Ο Γαλανόπουλος στη σχολή της ΕΠΟ για ακαδημίες ποδοσφαίρου

Γράφτηκε από τον

Τη σχολή της ΕΠΟ που αφορά τις ακαδημίες ποδοσφαίρου και γενικά τις αναπτυξιακές ηλικίες στο ποδόσφαιρο παρακολούθησε πρόσφατα ο προπονητής του Ηρακλή Καλαμάτας, αλλά και της ακαδημίας Tornados, Αρης Γαλανόπουλος.

Η ΕΠΟ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει προγραμματίσει τέτοιες σχολές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά λόγω της πανδημίας αυτό γίνεται πλέον μέσα από το διαδίκτυο.
Η σχολή λειτούργησε τα Σαββατοκύριακα 14-15 και 21-22 Νοεμβρίου και το διοργάνωσε η ΕΠΣ Κορινθίας.
“Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της UEFA που τρέχει εδώ και περίπου ένα χρόνο ίσως και παραπάνω, το οποίο δεν απευθύνεται μόνο σε προπονητές, αλλά σε γονείς και διοικητικό προσωπικό, είναι ανοικτό και μέσω διαδικτύου είναι πιο εύκολο γιατί ο αριθμός συμμετεχόντων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με μια κανονική σχολή”. Ανέφερε αρχικά ο Αρης Γαλανόπουλος σχετικά με τη σχολή UEFA D και συμπλήρωσε: “Ασχολείται κυρίως με θέματα διοίκησης, οργάνωσης, διαχείρισης μιας ακαδημίας – ομάδας. Υπάρχουν θέματα που αφορούν κομμάτια ψυχολογίας ή κανόνων ηθικής που μπορούμε να συναντήσουμε στον αθλητισμό, θέματα οργάνωσης της ακαδημίας, ενημέρωση δράσεων και ιδεών μέσω της ΕΠΟ. Πράγματα πρώτων βοηθών, ουσιαστικά μια προεργασία για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν σχολές προπονητικής, αλλά και σε όλους όσους βρίσκονται στον περίγυρο όλων αυτών, γονείς και διοικητικούς. Το δίπλωμα είναι χρήσιμο και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο από κάθε ομάδα που να έχει παρακολουθήσει την εν λόγω σχολή. Στην ουσία μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά υπάρχει πλάνο να μεγαλώσει. Τώρα η σχολή είναι δωρεάν και έχει ξεκίνησε με πρόγραμμα 12 ωρών. Πλέον έχει πάει στις 18 ώρες και με πρακτική εξάσκηση και υπάρχουν βλέψεις από την ομοσπονδία να φτάσει στις 50 ώρες για να μπορέσεις να αποκτήσεις το πτυχίο. Πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ΕΠΣ της χώρας”.
Ο νεαρός προπονητής που είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B UEFA C παρακολούθησε τα μαθήματα της σχολής μέσω διαδικτύου, όπου την επιμέλεια και οργάνωση της είχε η ΕΠΣ Κορίνθου. Η σχολή θα ολοκληρωθεί με τα πρακτικά μαθήματα, για τα οποία, ο Αρης Γαλανόπουλος ανέφερε: “Θα πρέπει να περιμένουμε πλέον να σταματήσει η αναστολή και να κάνουμε και το πρακτικό μέρος, που είναι μία με δύο ώρες στο γήπεδο και αφορά την εφαρμογή και τους κανόνες οργάνωσης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία”.
Να σημειωθεί ότι εισηγητές ήταν ο Αχιλλέας Υφαντίδης επιστημονικός σύμβουλος της ΕΠΟ σε θέματα ψυχολογίας και η θεματολογία που ανέπτυξε ήταν κώδικες συμπεριφοράς (ένα από τα θέματα), Χρήστος Σίσκος είναι στην εκπαιδευτική ομάδα της ΕΠΟ και ο κ. Γαργαλιάνος καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος ασχολείται με θέματα οργάνωσης και μάνατζμεντ και όλα αυτά κάτω από την επίβλεψη του Χαράλαμπου Ζελενίτσα, που είναι ο διευθυντής των σχολών προπονητών της ΕΠΟ.
Ως επίλογο, ο Αρης Γαλανόπουλος, μας είπε: “Με τέτοια προγράμματα προσπαθούμε τον καιρό της πανδημίας να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Για παράδειγμα χθες (την Παρασκευή), πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό σεμινάριο που αφορούσε την παρενόχληση και την κακοποίηση που παρουσιάζεται στον αθλητισμό. Ηταν ένα σεμινάριο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με εξαιρετικές εισηγήσεις. Δέχτηκα μια πρόσκληση από ανθρώπους που ασχολούνται με τέτοια θέματα και το παρακολούθησα διαδικτυακά”.
Τελειώνοντας την επικοινωνία μας, ζητήσαμε από τον προπονητή του Ηρακλή, να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία και πως βλέπει την επόμενη ημέρα. “Ζούμε για την επόμενη ημέρα και προετοιμαζόμαστε”, είπε στο ξεκίνημα και πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι όλο αυτό θα περάσει όσο δύσκολο και αν είναι. Γιατί πραγματικά οι αντοχές του κόσμου ψυχολογικές, σωματικές και οικονομικές είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι ειδικοί οι οποίοι μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε μία γραμμή, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Αν με ενοχλεί κάτι σε όλη αυτή την ιστορία, από τους αρμόδιους της ενημέρωσης είναι αυτό που λέει ο λαός μας ότι όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει. Ισως μια κεντρική και μοναδική ενημέρωση να βοηθούσε περισσότερο τον κόσμο στην δύσκολη κατάσταση που περνάει”.