Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 07:30

Αρχίζει η... μαγεία του Μουντιάλ

Γράφτηκε από τον
Αρχίζει η... μαγεία του Μουντιάλ

Η στιγμή που περίμεναν εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι έφθασε. Στη χώρα της σάμπα και του καφέ, ξεκινά απόψε το παγκόσμιο κύπελλο. Η οικοδέσποινα και πολυνίκης του θεσμού (5 κατακτήσεις) Βραζιλία θα υποδεχτεί στις 11 το βράδυ (ΝΕΡΙΤ) την Κροατία των "δικών" μας Σίντενφελντ και Πράνιτς στο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ.


Πριν από τη σέντρα θα γίνει η φαντασμαγορική τελετή έναρξης που θα προβάλει τα τρία πράγματα που χαρακτηρίζουν τη Βραζιλία, δηλαδή το ποδόσφαιρο, τη φύση και τους ανθρώπους της. Το σόου θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά, ενώ θα συμμετέχουν πάνω από 600 άτομα, περισσότεροι εκ των οποίων είναι χορευτές ή ακροβάτες.
Μετά οι 32 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη θα ριχτούν  στη μάχη της διάκρισης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο κόντρα στην Κολομβία.
Για έναν και πλέον μήνα λοιπόν η καρδιά του ποδοσφαίρου θα χτυπά στη Βραζιλία, εκεί  όπου στις 13 Ιουλίου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο θα αναδειχθεί η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Με άλλα  λόγια θα γίνουν 64 συνολικά αγώνες σε 12 πόλεις, με τις ομάδες να είναι χωρισμένες σε 8 ομίλους των 4 ομάδων.
Στον 1ο όμιλο μετέχουν η Βραζιλία, η Κροατία, το Μεξικό και το Καμερούν.
Στον δεύτερο όμιλο η κάτοχος του τίτλου Ισπανία, η φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης Ολλανδία, η Χιλή και η Αυστραλία.
Στον 3ο όμιλο βρίσκεται η Ελλάδα μαζί με την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία σ' έναν από τα πιο ανοιχτά γκρουπ. Ο 4ος όμιλος χαρακτηρίζεται ως αυτός του "θανάτου", αφού υπάρχουν η Αγγλία, η Ιταλία, η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα.
Στον 5ο όμιλο βρίσκονται η Ελβετία, το Εκουαδόρ, η Γαλλία και η Ονδούρα.
Στον 6ο όμιλο η Αργεντινή, η Βοσνία, το Ιράν και η Νιγηρία.
Στον 7ο όμιλο η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γκάνα και οι ΗΠΑ.
Τέλος στον 8ο όμιλο που είναι το ίδιο ανοιχτός, όπως και αυτός της Ελλάδας, συναντάμε το Βέλγιο, την Αλγερία, τη Ρωσία και τη Ν. Κορέα..
Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες της βαθμολογίας και παίζουν αγώνες νοκ άουτ. Για παράδειγμα αν η Ελλάδα τερματίσει στην 1η θέση του 3ου ομίλου θα παίξει με την ομάδα που πήρε την 2η θέση στον 4ο όμιλο, ενώ ο πρώτος του 4ου ομίλου παίζει με τον 2ο του 3ου ομίλου. Σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση και αν χρειαστεί πέναλτι,
Η Ελλάδα πέτυχε στη Ν. Αφρική την πρώτη νίκη σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου και το επόμενο στοίχημα είναι να πανηγυρίσει και την πρώτη της πρόκριση από τους ομίλους.


Τον πρώτο λόγο οι διοργανωτές

Η Βραζιλία θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά το μακρινό 1950 και οι μπουκ τις δίνουν τον πρώτο λόγο για να τον κατακτήσει. Ακολουθεί η Αργεντινή, ενώ στα φαβορί συγκαταλέγονται και οι παραδοσιακές δυνάμεις Γερμανία και Ισπανία, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει όποιο τίτλο διεκδίκησε.  Η Γαλλία, η Αγγλία, η Ολλανδία  η Ιταλία θεωρούνται από τα αουτσάιντερ για να φθάσουν έως το τέλος της διαδρομής.
Οσο για την Εθνική ομάδα,  στον ΟΠΑΠ δίνεται στο 170 για να σηκώσει την κούπα.