Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2014 01:44

Με Νεϊμαρ και... διαιτησία η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Κροατία στην πρεμιέρα του Μουντιάλ

Γράφτηκε από τον

Έναν «δαιμονισμένο» Νεϊμάρ και ένα πέναλτι-εφεύρεση του Γουΐτσι Νισιμούρα χρειάστηκε η Βραζιλία για να κάμψει την αντίσταση της Κροατίας και να μπει με το δεξί στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η «Σελεσάο» που δεν έπεισε με την απόδοση της, ναι μεν επικράτησε 3-1 της «Χρβάτσκα» στο «Arena de São Paulo» μπροστά σε περίπου 65.000 θεατές, ωστόσο αναμένεται να γίνει μεγάλη κουβέντα για την καθοριστική φάση του 2-1, όπου ο Φρεντ πέφτει μόνος του και ο Ιάπωνας διαιτητής δείχνει, λανθασμένα, την άσπρη βούλα.

Αυτός ήταν ο ένας – αρνητικός – πρωταγωνιστής της αναμέτρησης. Ο άλλος ήταν ο Νεϊμάρ ο οποίος με τα δύο τέρματα που σημείωσε οδήγησε τους Βραζιλιάνους στο τρίποντο, έχοντας άξιο συμπαραστάτη του τον Όσκαρ, ο οποίος ήταν διαρκής πηγή κινδύνων και εξαργύρωσε την εξαιρετική του εμφάνιση με το τρίτο γκολ, το οποίο ωστόσο φαίνεται να ξεκινά από φάουλ που δεν δίνεται υπέρ της Κροατίας!

Όπως και να' χει βέβαια, το δεδομένο είναι πως οι Βραζιλιάνοι μπήκαν ιδανικά στο Μουντιάλ το οποίο διοργανώνουν, πήραν το τρίποντο στην πρώτη αγωνιστική του Α' ομίλου και έχουν από νωρίς το προβάδισμα.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα, η Βραζιλία αν και κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε να κυνηγά από νωρίς το σκορ, καθώς στο 11' ο Μαρσέλο με αυτογκόλ έκανε το 0-1, πάγωσε το «Arena de São Paulo» και έβαλε σε... μπελάδες την ομάδα του. Στα θετικά για την «Σελεσάο», πάντως, είναι ότι αντέδρασε μετά το σοκ, πίεσε και ισοφάρισε στο 29' με συρτό σουτ του Νεϊμάρ εκτός περιοχής, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με σκορ 1-1. Στην επανάληψη οι Κροάτες βγήκαν σαφώς βελτιωμένοι στον τρόπο που αμύνονταν, είχαν καταφέρει να μπλοκάρουν τους αντιπάλους τους και έκλειναν σωστά τους διαδρόμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η «Σελεσάο» να εμφανίζεται νευρική, παρά το ότι κυκλοφορούσε την μπάλα, αφού δεν μπορούσε να βρει με ευκολία διαδρόμους προς τα καρέ του Πλετίκοσα.

Τελικά η βοήθεια για τους Βραζιλιάνους ήρθε από... Ιαπωνία μεριά, καθώς ο Γουΐτσι Νισιμούρα είδε πέναλτι, ουσιαστικά, σε βουτιά του Φρεντ και ο Νεϊμάρ στο 71' έγραψε από την άσπρη βούλα το 2-1. Η «Χρβάτσκα» στο τελευταίο εικοσάλεπτο και ενώ βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση, ωστόσο όσες φορές απείλησε έπεσε πάνω στον εξαιρετικό Ζούλιο Σέζαρ. Το τελειωτικό χτύπημα γι' αυτήν από την Βραζιλία και τον... Νισιμούρα ήρθε λίγο πριν το φινάλε, όταν ο Όσκαρ πέτυχε με το μυτάκι ένα υπέροχο τέρμα, δείγμα της κλάσης του, ωστόσο το γκολ φαίνεται να ξεκινά από επιθετικό φάουλ. Αυτή ήταν η ιστορία της πρεμιέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την Βραζιλία να μην πείθει, έχοντας βέβαια και αρκετό άγχος, αλλά να κάνει την δουλειά της τελικά με Νεϊμάρ και... βοήθεια, εκεί που χρειάστηκε.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Γουΐτσι Νισιμούρα (Ιαπωνία) με βοηθούς τους Τόρου Σαγκάρα, Τοσιγιούκι Νάγηκι (Ιαπωνία).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ζούλιο Σέζαρ, Ντάνιελ Άλβες, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Λουίζ Γκουστάβο, Όσκαρ, Παουλίνιο (63' Ερνάνες), Νεϊμάρ (88' Ραμίρεζ), Χουλκ (68' Μπερνάρντ), Φρεντ.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Νίκο Κόβατς): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Λόβρεν, Βρσάλικο, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς, Κόβασιτς (61' Μπρόζοβιτς), Όλιτς, Γιέλαβιτς (78' Ρέμπιτς).