Δευτέρα, 26 Ιούλιος 2021 11:16

«Στον αέρα» τα τοπικά πρωταθλήματα!

Γράφτηκε από τον
«Στον αέρα» τα τοπικά πρωταθλήματα!

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ολοκληρώνεται και ο Ιούλιος και ακόμη δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα τοπικά πρωταθλήματα..


Πέραν του κορονοϊού ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει να κάνει με τις εγγραφές σωματείων στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Μέχρι στιγμής και στη Μεσσηνία λιγοστά ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν τακτοποιήσει την εγγραφή τους στο μητρώο της ΓΓΑ και αν μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν το κάνουν, τότε θα έχουν πρόβλημα όσον αφορά τη συμμετοχή τους στα τοπικά πρωταθλήματα. Στο θέμα αναφέρθηκε προχθές και ο συνάδερφος Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος, Αναλυτικά το ρεπορτάζ στο ilianews.gr αναφέρει:
“Φτάσαμε στις 24 Ιουλίου και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από πλευράς ΕΠΟ/Ενώσεων, για τα τοπικά πρωταθλήματα. Ανεπίσημες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η έναρξη και διεξαγωγή τους, βρίσκεται αυτή τη στιγμή «στον αέρα». Και πάντως, όχι λόγω κορoνοϊού. Τα αίτια είναι άλλα και φαίνεται ότι ελάχιστοι έως τώρα, ομοσπονδιακοί και ενωσιακοί παράγοντες, είχαν τη διάθεση να το αναδείξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Πρόεδρος της ΕΠΣΗ Aρης Κουλούρης σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για την πορεία της πανδημίας, αλλά για την “ταμπακέρα”, δεν ανέφερε τίποτα.
Τα πράγματα τις τελευταίες μέρες ωστόσο άλλαξαν άρδην. Εμπρός στο αδιέξοδο, έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις από πλευράς Ενώσεων. Μια πρώτη κίνηση, ξεκίνησε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Έως τώρα, η Ομοσπονδία φαίνεται ότι δεν έδειξε διάθεση να ερμηνεύσει και να ασχοληθεί με τις κινήσεις της Πολιτείας. Οι εκτιμήσεις από πλευράς Ομοσπονδίας, μάλλον έπεσαν στο κενό. Και τώρα, παλεύει, βάζοντας μπροστά τον Πρόεδρο Θοδωρή Ζαγοράκη, να κινήσει το θέμα και να έχει επαφές με παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας. Το μείζον θέμα, το οποίο επαναλαμβάνουμε δεν έχει να κάνει με τον κορoνοϊό, το ανέδειξε ξεκάθαρα εδώ από το ilia.news, ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Λακωνίας Τάκης Καρράς. Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν «μασάει» τα λόγια του και ο οποίος προειδοποίησε την ηγεσία της ΕΠΟ, ότι αν δεν ενσκύψει στο πρόβλημα, δεν θα έχουμε τη νέα σεζόν τοπικά πρωταθλήματα.

Πώς έχει το πρόβλημα

Η Πολιτεία, έχει καταρτίσει υγειονομικά πρωτόκολλα για ασφαλή άθληση και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Αυτά τα πρωτόκολλα, θα εμπλουτιστούν και με την πρόβλεψη για τα εμβόλια κατά της codiv-19. Δεν υπάρχει με άλλα λόγια εκεί κάποιο ζήτημα. Το ζήτημα ωστόσο για το οποίο κανείς Πρόεδρος ΕΠΣ δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταρτισμό και σύναψη συμβάσεων με τα σωματεία, δηλαδή προκηρύξεων, είναι ότι ο Νόμος Αυγενάκη, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε αυτά, σε σωματεία τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της Γ.Γ.Α.. Παράλληλα, όποια σωματεία μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν έχουν τακτοποιήσει την εγγραφή τους, δεν θα έχουν πρόσβαση στα εθνικά και δημοτικά στάδια. Με άλλα λόγια, ακόμα και σήμερα αν οι ΕΠΣ προβούν σε προκηρύξεις, δεν θα μπορέσουν τα σωματεία να δηλώσουν συμμετοχή, καθώς θα στερούνται παραχωρητηρίων στα γήπεδα, ενώ ακόμα και αν καταφέρουν και προσκομίσουν από τους Δήμους, αυτά τα παραχωρητήρια είναι πολύ πιθανό την 1η Σεπτεμβρίου να αρθούν και να είναι άκυρα, δηλαδή να δρομολογηθούν πρωταθλήματα, αλλά οι ομάδες να μην έχουν γήπεδα να παίξουν. Χώρια ότι οι ομάδες θα συμμετέχουν παράνομα στα πρωταθλήματα, με ό,τι αυτό μπορεί εν τέλει να συνεπάγεται.

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΠΟ

Εμπρός στο αδιέξοδο αυτό, η ΕΠΟ έχει προγραμματίσει δυο παράλληλες κινήσεις. Η πρώτη, είναι να συνταχθεί μια επιστολή από τις τοπικές ΕΠΣ, η οποία παρακάμπτοντας τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, θα έχει αποδέκτες τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, αναλύοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Παράλληλα, σε επίπεδο Ομοσπονδίας, δημοσιεύματα φέρουν τον πρόεδρο της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη, να αναλαμβάνει δράση, να έρθει σε επαφή με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ακόμα ίσως και τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να τεθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Με την ηγεσία της ΕΠΟ να έχει αναλωθεί τις τελευταίες μέρες στα «παζάρια» με την Πολιτεία και την UEFA για την ολιστική μελέτη, αλλά και τον Αυγενάκη να πιέζει, παραμένοντας ανένδοτος στο ζήτημα του Νόμου, αν δεν ευοδώσει η πρωτοβουλία του Θοδωρή Ζαγοράκη και οι κινήσεις των ΕΠΣ, για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι πολύ πιθανό, τη νέα αγωνιστική περίοδο, τοπικά πρωταθλήματα να μην υπάρξουν. Και να μην υπάρξουν, όχι εξαιτίας του κορoνοϊού”.