Τετάρτη, 11 Μάιος 2022 23:38

«Ξέρανε» τον Ολυμπιακό και στο Φάληρο, παρέμεινε… αφεντικό για Ευρώπη ο Παναθηναϊκός!

Γράφτηκε από τον
«Ξέρανε» τον Ολυμπιακό και στο Φάληρο, παρέμεινε… αφεντικό για Ευρώπη ο Παναθηναϊκός!

Με γκολάρα του Παλάσιος και κεφαλιά του Σένκεφελντ, ο Παναθηναϊκός νίκησε 2-1 κι όχι μόνο έμεινε αήττητος απέναντι στον Ολυμπιακό και στα play-offs, αλλά συνεχίζει να είναι 3ος και φαβορί για Ευρώπη!

Σπουδαία νίκη, αυτή την φορά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», πήρε ο Παναθηναϊκός, που κέρδισε με 2-1 τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των φετινών play-offs της Super League 1.
Το «τριφύλλι» είδε τον Παλάσιος να ανοίγει το σκορ στο 10’, με ένα φοβερό σε εκτέλεση γκολ και να φτάνει τα 11 στο πρωτάθλημα, ενώ ο Σένκεφελντ σκόραρε με κεφαλιά για δεύτερη φορά στα φετινά play-offs κι έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του, στο 54ο λεπτό.

Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν το σκορ με γκολ του Τικίνιο -που είχε μπει αλλαγή- στο 71’ αλλά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την δεύτερη φετινή τους από τον «αιώνιο» αντίπαλο, τον οποίο μάλιστα δεν κέρδισαν σε κανένα από τα τέσσερα ματς που τον αντιμετώπισαν!
Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλά στημένος τακτικά, κέρδισε δίκαια και θέλει πλέον νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, το προσεχές Σάββατο.
Αντιθέτως, ο ήδη πρωταθλητής Ολυμπιακός παρότι παράταξε σχεδόν όλους τους βασικούς του και δη ξεκούραστους, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί και απώλεσε το αήττητο της έδρας του.
Στο… μυαλό των κόουτς:
Ο Ολυμπιακός «κατέβηκε» έχοντας ως σχηματισμό το 4-2-3-1, τον Βατσλίκ κάτω από τα γκολπόστ, ενώ οι Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος και Ρέαμπτσιουκ συνέθεσαν την τετράδα στην άμυνα. Εμβιλά και Μαντί Καμαρά έπαιξαν στον άξονα, ενώ Λόπες, Αγκιμπού Καμαρά, Ροντρίγκες ήταν η τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ελ Αραμπί.
Ο Παναθηναϊκός από την άλλη παρατάχθηκε με σύστημα 3-4-3, τον Μπρινιόλι στην εστία και τους Κουρμπέλη, Σένκεφελντ, και Σάρλια στα μετόπισθεν. Κώτσιρας, Αλεξανδρόπουλος, Βιγιαφάνιες και Σάντσες αποτέλεσαν τους κεντρικούς χαφ και οι Παλάσιος, Ιωαννίδης και Αϊτόρ την τριπλέτα στην επίθεση.
Το ματς:
Ο Ολυμπιακός μπήκε με εμφανή διάθεση να πρεσάρει ψηλά και να πάρει την κατοχή της μπάλας. Πέτυχε και τα δύο, κέρδισε κάποιες στημένες μπάλες, αλλά φάση για γκολ δεν έκανε. Με εξαίρεση ένα κακό διώξιμο του Μπρινιόλι, που κατέληξε σε κλέψιμο και σουτ του Αγκιμπού Καμαρά λίγο άουτ, στο 9’…
Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε όχι μόνο να ανταπεξέλθει του ενθουσιασμού του αντιπάλου του, αλλά και να ανοίξει το σκορ στην πρώτη του ευκαιρία στο ντέρμπι.

Με τον Κουρμπέλη να βγάζει τον Παλάσιος στην κόντρα, να που έκανε… ό,τι ήθελε τους Παπαδόπουλο και Ρέαμπτσιουκ, σούταρε από τα δεξιά κι έστειλε την μπάλα «συστημένη» στην απέναντι γωνία του Βατσλίκ, στο 10ο λεπτό, για το 13ο φετινό του τέρμα σε όλες τις διοργανώσεις!

Οι «πράσινοι» είχαν και… deja vu πέντε λεπτά μετά, όταν από ωραία κάθετη του Αϊτόρ, ο Παλάσιος «έφυγε σφαίρα» ξανά στην αντεπίθεση, σούταρε από την ίδια θέση, αλλά αυτή την φορά ο Βατσλίκ απέκρουσε με τα πόδια…
Η αναγκαστική αλλαγή του Ιωαννίδη λόγω τραυματισμού δεν επηρέασε το πλάνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με τον Παναθηναϊκό να παραμένει σωστός τακτικά/αμυντικά, να απορροφά την πίεση στον άξονα και να προσπαθεί να «χτυπήσει» σε κάποια αντεπίθεση.
Από την άλλη πλευρά, οι Πειραιώτες διατήρησαν την εδαφική υπεροχή, πήραν μέτρα και επεδίωξαν να φτάσουν στην ισοφάριση, κυρίως από δεξιά -με τον Ελ Αραμπί να είναι «εξαφανισμένος»- και χάρη σε κάποιες προσπάθειες των Ροντρίγκες και Λόπες.
Με τον πρώτο να έχει ένα καλό σουτ λίγο μετά το ημίωρο, αλλά να βλέπει την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ, καθώς και την καλύτερη ευκαιρία της ομάδας του στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Όταν «άδειασε» τον Κώτσιρα, αλλά ο Μπρινιόλι απέκρουσε το διαγώνιο σουτ του από αριστερά σε κόρνερ!
Ενδιάμεσα, ο Ιταλός γκολκίπερ των φιλοξενούμενων κατάφερε να μπλοκάρει και την επικίνδυνη κεφαλιά του Παπασταθόπουλου στο δεύτερο δοκάρι στο 36’, μετά από εκτέλεση κόρνερ, με το 0-1 να είναι και το σκορ ημιχρόνου.
Στην επανάληψη, ο Πέδρο Μαρτίνς έβγαλε τον «κιτρινισμένο» Παπαδόπουλο -ο οποίος μπορούσε να αποβληθεί μάλιστα στο 41’- και τον Αγκιμπού Καμαρά, αλλάζοντας τον σχηματισμό της ομάδας του σε 4-4-2.
Με τον Ρούμπεν Πέρεθ να αντικαθιστά τον Αλεξανδρόπουλο που επίσης είχε μια κίτρινη κάρτα και να αποδεικνύεται καθοριστικός για την εξέλιξη του αγώνα, αφού βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κρατήσει περισσότερο την μπάλα.

Ενώ από δικό του σουτ που πέρασε κόρνερ και την εκτέλεση-δέκατη φετινή ασίστ του Αϊτόρ, ο Σένκεφελντ με κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Βατσλίκ, κάνοντας το 0-2 στο 54ο λεπτό, με το δεύτερο γκολ του στα φετινά play-offs!

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να δυσκολεύεται να γίνει απειλητικός για την εστία του Μπρινιόλι, αλλά… πλήρωσε τον αντίπαλό του με το ίδιο «νόμισμα». Καθώς από προσπάθεια του Σισέ στο 70’ κέρδισε κόρνερ, με τον Βαλμπουενά να το εκτελεί και τον Τικίνιο -αμφότεροι ερχόμενοι από τον πάγκο- να μειώνει με προβολή με το στήθος, μετά από κεφαλιά πάσα του Ελ Αραμπί, στο 71’!

Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε γκολ για πρώτη φορά μετά από 630’, το ντέρμπι… πήρε φωτιά, ακολούθησε διακοπή λόγω καπνογόνων, με τους «ερυθρόλευκους» να πιέζουν εκ νέου ασφυκτικά για την ισοφάριση και τον Γιοβάνοβιτς να βάζει τον Χουάνκαρ αντί του Κουρμπέλη, τοποθετώντας τον Σάντσες στην τριάδα των στόπερ στο τελευταίο 10λεπτο.
Τελικά, ουσιαστική φάση που να προσφέρει στον Ολυμπιακό δυνατότητα ισοφάρισης δεν προέκυψε ούτε και στα επτά λεπτά του επιπλέον χρόνου, αφού ο Μπρινιόλι απέκρουσε εύκολα το σουτ του Παπασταθόπουλου, ενώ και εκείνο του Μασούρα ήταν μάλλον «σκοτωμένο», με το 1-2 να διατηρείται μέχρι τέλους...

MVP: Μόνιμη πηγή κινδύνων για τον Ολυμπιακό, σκόρερ του γκολ που «κόβει τα πόδια» στον αντίπαλο από νωρίς… Παράλληλα, ο Σεμπάστιαν Παλάσιος για τον οποίο ο λόγος, κέρδισε την πρώτη κάρτα του Αβραάμ Παπαδόπουλου ενώ θα έπρεπε και την… δεύτερη! Γενικώς με την εμφάνισή του, ο Αργεντινός επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι αποτελεί έναν από τους ποιοτικότερους εξτρέμ της Λίγκας.
Η «σφυρίχτρα»: Πολύ «ξύλο» έπεσε στο Φάληρο, με τον διαιτητή Ραϊνσράιμπερ να το βγάζει με οκτώ κίτρινες, αλλά χωρίς κόκκινη, όπως έπρεπε να κάνει στην περίπτωση του Παπαδόπουλου στο 41ο λεπτό! Άλλο μεγάλο λάθος ωστόσο, δεν καταλογίζεται στον Ισραηλινό ρέφερι, ο οποίος προσπάθησε να είναι κοντά στις φάσεις ενώ δεν του έτυχε και κάποια αμφισβητούμενη.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος (46’ Σισέ), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά (79’ Κανέ), Μαντί Καμαρά, Λόπες (79’ Μασούρας), Αγκιμπού Καμαρά (46’ Τικίνιο), Ροντρίγκες (64’ Βαλμπουενά), Ελ Αραμπί.

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Σάρλια, Σάντσες, Κουρμπέλης (78’ Χουάνκαρ), Αλεξανδρόπουλος (46’ Ρούμπεν), Βιγιαφάνιες, Παλάσιος (63’ Βιτάλ), Ιωαννίδης (23’ λ.τρ Καρλίτος), Αϊτόρ (63’ Χατζηγιοβάνης).

Πηγή: sport-fm.gr