Τρίτη, 14 Ιούνιος 2022 13:54

Π.Σ. “Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ” - ΙΚΑΡΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Γιόρτασαν τα 50 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα της Νέας Φιλαδέλφειας (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Φιλικός αγώνας μεταξύ των ομάδων παλαιμάχων του Π.Σ. “Η Καλαμάτα ” και του Ικαρου Νέας Ιωνίας διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου, στο δημοτικό γήπεδο “Παναγιώτης Μπαχράμης”.

Το φιλικό έχει θεσμοθετηθεί και διεξάγεται από το 2002 στο πλαίσιο των άριστων φιλικών σχέσεων των δύο ομάδων. Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον σπουδαίο αγώνα μεταξύ της Καλαμάτας και του Ικαρου, που πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 1971-72 στο στάδιο Νέας Φιλαδέλφειας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων. Εκείνη την περίοδο οι δύο ομάδες διεκδικούσαν την άνοδο στη Α' εθνική, με τη “Μαύρη Θύελλα” να είναι εκείνη που τελικά πανηγύρισε αυτή τη σημαντική επιτυχία.
Πριν την έναρξη του φιλικού αγώνα διαβάστηκαν τα ονόματα των παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων που έχουν φύγει από τη ζωή, με τους παρευρισκόμενους μετά την αναφορά κάθε ονόματος, να φωνάζουν παρών.
Πιο συγκεκριμένα από την Καλαμάτα οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή και ήταν εκείνη την περίοδο στην ομάδα είναι οι: Λυκούργος Γαϊτανάρος (πρόεδρος), Χρήστος Παπαδημητρίου (αντιπρόεδρος), Τέλης Γραμματίκας, Ανδρέας Μπουζέας, Ηλίας Δικαλιώτης, Ανδρέας Θωμόπουλος, Νικόλαος Αντωνόπουλος, οι ποδοσφαιριστές Ηλίας Λαγογιάννης, Νικόλαος Παναγόπουλος (Μπαντούνας), Τάκης Παντελόπουλος και ο προπονητής Μίλαν Ζέκοβιτς.

Από πλευράς Ικαρου, οι άνθρωποι που ήταν εκείνη την περίοδο στην ομάδα και έχουν φύγει από τη ζωή είναι οι παρακάτω: Ιωάννης Κυλίκογλου (πρόεδρος), Νεοτάκης Λουκανίδης (προπονητής), οι ποδοσφαιριστές Γιώργος και Παναγιώτης Κούκας (αδέρφια), Σταμάτης Λίναρης, Στέλιος Παναγιωτίδης, Γιώργος Καραβέλης, Δημήτρης Αργυρόπουλος και Κώστας Μαρκόπουλος.
Παλαίμαχοι της Καλαμάτας και του Ικαρου μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα πανό που έγραφε "1972-2022 50 χρόνια άσβηστης μνήμης”.
Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των παραγόντων, προπονητών και ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Ο πρόεδρος των Βετεράνων του Ικαρου Νέας Ιωνίας και αρχηγός του Ικαρου στο ιστορικό ματς Γιώργος Ουσταμπασίδης και ο παλαίμαχος της Καλαμάτας Αγγελος Σκαφιδάς αντάλλαξαν ανθοδέσμες.
Ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού του δήμου Καλαμάτας και χορηγός σε όλες τις δραστηριότητες του συνδέσμου παλαιμάχων του Π.Σ. “Η Καλαμάτα” Τάκης Βασιλόπουλος καλωσόρισε τους παλαίμαχους του Ικαρου Νέας Ιωνίας στην Καλαμάτα, στάθηκε στη σημασία του φιλικού αγώνα που διεξάγεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είπε ότι με το να γίνονται αυτά τα παιχνίδια όσοι έχουν φύγει από τη ζωή βλέπουν από ψηλά ότι τιμάται η μνήμη τους.

Νίκησε ο Ικαρος

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα ο Ικαρος Νέας Ιωνίας έσπασε την παράδοση και πήρε νίκη με 3-0. Στο 21’ ο Τσαβδαρίδης με σουτ έκανε το 0-1. Στο 26’ ο Ναού με σουτ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε άουτ. Ενα λεπτό μετά ο Ναού ανατράπηκε από τον Παλαμάρα και ο διαιτητής Χρονόπουλος σφύριξε το πέναλτι. Ο Τσαβδαρίδης με εύστοχη εκτέλεση πέτυχε το 0-2. Στο 54’ ο Ναού με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 0-3.

Τον φιλικό αγώνα διαιτήτευσε στο πρώτο ημίχρονο ο Νίκος Χρονόπουλος, που είχε βοηθούς διαιτητές τους Νίκο Κοσάρη και Ευάγγελο Μπασιλάρη. Στο δεύτερο ημίχρονο το ματς σφύριξε ο Νίκος Κοσάρης που είχε βοηθούς τους Νίκο Χρονόπουλο και Ευάγγελο Μπασιλάρη.
Από πλευράς Καλαμάτας το τεχνικό δίδυμο Νίκος μουλατσιώτης Νικήτας Παπανικολόπουλος στην αρχική ενδεκάδα επέλεξαν τους Γιώργο Φάββα (16' λ.τρ. Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, 36' λ.τρ. Παναγιώτης Μπούρας), Αγγελο Σκαφιδά (4’ Γιώργος Κορομηλάς, 30’ Ηλίας Φλέσσας), Κώστα Μπιζίμη (36’ Θανάσης Μαρκόπουλος), Τάκη Σακελλαρόπουλο (57' Θανάσης Μητσέας), Κώστα Παλαμάρα, Βασίλη Μπλέτσα (44’ Αγγελος Παναγόπουλος), Θανάση Λακριντή, Αντώνη Μαυρέα (36' Γιώργος Σωτηρόπουλος), Γιάννη Αθανασόπουλο (25' Βασίλης Τζίφας), Παναγιώτη Δρούγα (36’ Βασίλης Τζίφας), Φραγκίσκο Κεράνη (49' Κώστας Καλαϊτζίδης).
Από πλευράς Ικαρου αγωνίστηκαν στην αρχική σύνθεση οι Κώστας Νικολακάκης, Δημήτρης Μαχάς, Λάμπρος Γεωργούλιας, Νταϊφώτης, Γιώργος Κοτσοβός, Μαρίνος Ζουβερέλης, Γιώργος Πάπα, Δημήτρης Γιάνναρος, Κώστας Ναού, Ιορδάνης Τσαβδαρίδης, Γιώργος Ουσταμπασίδης (10' Γιάννης Ζιγγιρίδης. Ως αλλαγές αγωνίστηκαν οι Βαγγέλης Κολοκάθης και Γιώργος Σταυρόπουλος.

Δύο τραυματισμοί

Μελανά σημεία του αγώνα οι τραυματισμοί του Παναγιώτη Παπανικολόπουλου και τους Γιώργου Φάββα. Ο Παπανικολόπουλος αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας και υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης στην προσπάθειά του να αποκρούσει το πέναλτι στη φάση του 27ου λεπτού. Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον Βασίλη Οικονόμου διασώστη, ο οποίος προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες όσον αφορά στην ιατρική κάλυψη του αγώνα. Ο Φάββας, που υπερασπίστηκε την εστία της Καλαμάτας στο ξεκίνημα του αγώνα, σε μια προσπάθεια του να αποκρούσει την μπάλα χτύπησε στα πόδια και αποχώρησε.
Επίσης να τονίσουμε ότι τον φιλικό αγώνα παρακολούθησε για μικρό χρονικό διάστημα ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ενώ στο γήπεδο παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Αναστάσης Σκοπετέας. Στον πάγκο των παλαιμάχων της Καλαμάτας διακρίναμε τους Μανώλη Θεοδώρου, Ακη Δάλλα, Κώστα Ασημακόπουλο, Κώστα Ανδριόπουλο, Βασίλη Γεωργόπουλο, Βασίλη Φωτεινάκη, Γιώργο Φλέσσα, Μάκη Κουλούρη, Δημήτρη Τσάκωνα, Ζώη Δούβα, Γιώργο Πετρόγιαννη, Τάσο Χατζηαγγελή, Ελβιο Μάνα, Χρήστο Μασουρίδη, Γιώργο Κατσουλάκο, Γιάννη και Πάνο Σταυριανέα, Τάκη Γιαννόπουλο, Γιάννη Χιώτη, Μάκη Πετρομιχελή, Λάζαρο Λαζαρακόπουλο, Κώστα Κοσυφολόγο, Τάκη Γιαννόπουλο, Μπάμπη Σουλεϊμέζη.
Τον αγώνα παρακολούθησαν ο γιος του ιστορικού προέδρου της “Μαύρης Θύελλας” Λυκούργου Γαϊτανάρου, Γιάννης, καθώς και ο εγγονός του Λυκούργος.

Ακόμη διακρίναμε ακόμη τους Ανδρέα Μιχαλακέα, παλιό διαιτητή και παρατηρητή διαιτησίας της ΕΠΣΜ, Αντώνη Τουρλομούση, παλιό διοικητικό παράγοντα της ΕΠΣΜ, καθώς επίσης και τον Γιώργο Κατσαφάδο παρατηρητή αγώνων της ΕΠΣΜ, τον παλιό παράγοντα του Π.Σ. Καλαμάτα Τάκη Δεδούση και τον προπονητή του Εθνικού Καλαμάτας Γιώργο Γαϊτάνη.
Στον αγώνα δεν έδωσε το παρών κάποιος εκπρόσωπος από τη διοίκηση της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Μετά τον φιλικό αγώνα η διοίκηση του συνδέσμου παλαιμάχων του Π.Σ. “Η Καλαμάτα” παρέθεσε δεξίωση σε διπλανή ψησταριά από το δημοτικό γήπεδο “Π. Μπαχράμης” στην αποστολή των παλαιμάχων του Ικαρου Νέας Ιωνίας. Εκεί παραβρέθηκε και ο μέτοχος της ΠΑΕ Καλαμάτα Γιώργος Ράλλης.
Οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο που θα γίνει ο φιλικός αγώνας στην Αθήνα.