Δευτέρα, 04 Ιούλιος 2022 13:00

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ: Κοινοτικοί παίκτες, πλέι οφ και 3 μεσσηνιακές ομάδες

Γράφτηκε από τον
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ: Κοινοτικοί παίκτες, πλέι οφ και 3 μεσσηνιακές ομάδες

Με 73 ομάδες χωρισμένες σε έξι ομίλους, θα διεξαχθεί το νέο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής μπάσκετ ανδρών.

Για πρώτη φορά η Μεσσηνία θα έχει τριπλή εκπροσώπηση, καθώς Καλαμάτα B.C. και Δίων Κυπαρισσίας ανανέωσαν τη θητεία τους στην κατηγορία, ενώ ανέβηκε από την Α1 κατηγορία της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ η Καλαμάτα '80. Οι τρεις ομάδες του νομού τοποθετήθηκαν στον 1ο όμιλο, που περιλαμβάνει 10 σωματεία από την Πελοπόννησο και δύο από την Αθήνα, την Νήαρ Ηστ, η οποία πριν από δύο δεκαετίες έπαιζε στην Α1 και την Αγία Παρασκευή, η οποία πριν λίγα χρόνια είχε φθάσει μέχρι την Α2. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι δεν υπάρχουν ομάδες από νησιά στον 1ο όμιλο, που σημαίνει λιγότερα έξοδα.
Αναλυτικά οι ομάδες του πρώτου ομίλου είναι: Καλαμάτα BC, Παναχαϊκή, Σφήκα Αμαλιάδας, Ερμιονίδα, Γλαύκος, Δίων Κυπαρισσίας, Εσπερος Πατρών, Καλαμάτα ‘80, Πήγασος Θυρέας, Κόρινθος, Νήαρ Ηστ, Αγία Παρασκευή. Το τζάμπολ έχει οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου.
Οι ομάδες της Γ' εθνικής, όπως και της Β' εθνικής, έχουν το δικαίωμα να έχουν από ένα κοινοτικό παίκτη, κάτι που αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των εθνικών πρωταθλημάτων.
"Δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας (1) ενήλικος αλλοδαπός αθλητής, προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA ή από ειδικό καθεστώς (μετανάστες, εμπόλεμες ζώνες κλπ). Σας γνωρίζουμε ότι στο περιορισμό των αλλοδαπών καλαθοσφαιριστών δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλοδαποί των οποίων το δελτίο αθλητικής ιδιότητας έχει εκδοθεί από την Ε.Ο.Κ. πριν την συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του (άρθρο 1 παρ. 3 της Υπουργικής Απόφασης 6439/Β/2002)", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ειδική προκήρυξη, όπου γίνεται γνωστό ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση στο φύλλο αγώνα και ενός τουλάχιστον παίκτη κάτω των 21 ετών.
Αναλυτικά αναφέρει: "Eίναι υποχρεωτική η δήλωση στο φύλλο αγώνα 2 ή 1 αθλητή κάτω από είκοσι ένα (21) ετών, δηλαδή γεννηθέντες/εις το έτος 2002 και νεότεροι/ος, εφόσον δηλώνεται 12άδα στο φύλλο αγώνας ή 11 άδα αντίστοιχα. Σε αντίθετη περίπτωση, το σωματείο θα δηλώνει ΙΟάδα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα αθλητριών κάτω από 21 ετών. Σε περίπτωση που η διάταξη αυτή καταστρατηγηθεί από οιοδήποτε σωματείο, το παράπτωμα στο οποίο υποπίπτει, χαρακτηρίζεται ως «αντικανονική συμμετοχή αθλητή» με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που προβλέπονται στις ειδικές διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων καθώς και στον Ειδικό Πειθαρχικό Κανονισμό της Ε.Ο.Κ. Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στα Πρωταθλήματα Εθνικών Κατηγοριών Ανδρών πρέπει υττοχρεωτικά να συμμετάσχουν σε μία από τις διοργανώσεις παίδων, και εφήβων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το αντίστοιχο Εθνικό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν".

Αναδιάρθρωση και μείωση ομάδων

Στο νέο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχής 73 ομάδες, αλλά από τη σεζόν 2024-25 η Γ' εθνική θα διεξάγεται με 56 ομάδες σε 4 ομίλους, καθώς η Ομοσπονδία αποφάσισε αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου 2023-24.
Την εν λόγω σεζόν η Γ’ Εθνική Κατηγορία Ανδρών θα αποτελείται από 5 ομίλους με σύνολο 60 ομάδες που θα τοποθετηθούν σε ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια και από την επομένη θα υπάρχουν 4 όμιλοι των 14 ομάδων, με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι τη νέα σεζόν η άνοδος και η παραμονή θα κριθεί σε πλέι οφ και πλέι άουτ αντίστοιχα. Στην Β’ Εθνική ανέρχονται θα ανέβουν συνολικά, έξι σωματεία, οι νικητές της Γ φάσης των πλέι οφ. Στον αντίποδα από τη Γ' εθνική θα υποβιβαστούν ο τελευταίος της κατάταξης της κανονικής περιόδου του 6ου ομίλου, καθώς και οι τέσσερις ηττημένοι από την Β’ φάση των play out του κάθε ομίλου και οι δύο ηττημένοι από την Γ φάση των play out του κάθε ομίλου, συνολικά δηλαδή(37 σωματεία.
Τέλος να αναφέρουμε ότι οι ομάδες της Γ' εθνικής μπορούν να λάβουν μέρος, αν το επιθυμούν και στο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών με την προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής να ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου.