Σάββατο, 13 Σεπτέμβριος 2014 07:17

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑΣ: «Οι άνοδοι έρχονται με πίστη και δουλειά»

Γράφτηκε από τον

Η εποχή του Νίκου Κουρμπανά ξεκινά και επίσημα αύριο για τη «Μαύρη Θύελλα», καθώς ο έμπειρος τεχνικός θα βρεθεί για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι στον πάγκο της ασπρόμαυρης ομάδας.


Παρά τη.. φήμη του αντιδημοσιογραφικού που τον συνοδεύει στη δημοσιογραφική πιάτσα, ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του θέσαμε σχετικά με τη νέα προσπάθεια που ξεκινά στην Καλαμάτα αλλά και τη δική του παρουσία εδώ και 30 χρόνια μέσα στα γήπεδα αρχικά σαν ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως τεχνικός.
Οπως ήταν φυσικό η κουβέντα μας ξεκίνησε με την αυριανή πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολη: «Η πρεμιέρα κρύβει πάντα κινδύνους γιατί καμία ομάδα από όσες παίζουν ποδόσφαιρο σε όλο τον πλανήτη δεν είναι 100% έτοιμη. Το ίδιο ισχύει και για την Καλαμάτα που έχει μεγάλες βλέψεις για το νέο πρωτάθλημα και κοιτά ψηλά. Το ιδανικό θα είναι να ξεκινήσουμε με νίκη αλλά ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο».
Το φετινό καλοκαίρι στη «Μαύρη Θύελλα» άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα, καθώς οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές από το περσινό ρόστερ αντικαταστάθηκαν και ο απαιτητικός φίλαθλος κόσμος περίμενε σίγουρα περισσότερα ονόματα, ίσως και περισσότερα χρήματα από τη διοίκηση στο μεταγραφικό παζάρι. «Στη Γ’ Εθνική την επιτυχία δεν τη φέρνουν τα χρήματα. Παίζουν ρόλο κι αυτά αλλά δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζουν την επιτυχία. Με την όποια εμπειρία μπορεί να έχω όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα γήπεδα και ειδικότερα σαν προπονητής λέω ότι οι άνοδοι έρχονται με πίστη και σκληρή δουλειά από ομάδες που λειτουργούν συνολικά μέσα στο γήπεδο» αναφέρει ο έμπειρος κόουτς που ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή των παικτών που αποκτήθηκαν ήταν 100% δική του υπόθεση: «Για ότι έχει φτιαχτεί φέτος στην Καλαμάτα υπεύθυνος είμαι εγώ. Οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν ήταν δικές μου εισηγήσεις, αρκετούς τους γνωρίζω καλά γιατί έχουμε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, ενώ και για τους υπόλοιπους είχα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Δεν μου αρέσει να κρύβομαι, δεν το έκανα ποτέ και δεν θα το κάνω ούτε τώρα. Εχω μάθει να δουλεύω με αυτόν τον τρόπο όπου εργάστηκα μέχρι στιγμής και από μένα θα ζητηθούν εξηγήσεις αν η πορεία της ομάδας δεν είναι αυτή που περιμένουμε. Είναι αλήθεια πως ο κόσμος αλλά και μερίδα του Τύπου περίμεναν κάτι περισσότερο, εγώ το μόνο που ζητάω είναι να περιμένουν μερικές αγωνιστικές να δουν την ομάδα και μετά να κρίνουν γιατί νομίζω πως είναι άδικο να μας κρίνουν πριν ακόμα μας δουν. Το πόσο καλή ή κακή ήταν η δουλειά που κάναμε θα φανεί μέσα στο γήπεδο».
Εχοντας κλείσει περισσότερα από 30 χρόνια στα γήπεδα ήταν λογικό να βρεθεί κοντά σε ορισμένους Μεσσήνιους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, με τους οποίους διατηρεί ιδιαίτερη σχέση. «Ξέρω καλά τον Αντώνη Μαυρέα, ήμασταν κάποτε συμπαίκτες στον ολυμπιακή ομάδα και τα λέμε συχνά αυτό το διάστημα που βρίσκομαι στην Καλαμάτα. Επίσης γνωρίζω τον Γιώργο Μπένο, με τον οποίο έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε αντίπαλους πάγκους τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο Νίκος Κουρμπανάς.
Σαν ποδοσφαιριστής ο σημερινός τεχνικός της «Μαύρης Θύελλας» έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο μάλιστα αγωνίστηκε στην Ευρώπη την εποχή που οι «πράσινοι» αποτελούσαν τον κορυφαίο πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου εκτός συνόρων. «Ο Παναθηναϊκός κουβαλούσε πάντα μία δυνατή αύρα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, την οποία είχε... κληρονομήσει από τη γενιά του Γουέμπλεϊ. Εκείνη το εντυπωσιακό κατόρθωμα μας έδινε μεγάλο αέρα, αλλά η ομάδα ήταν πολύ δυνατή και στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας πίσω της μία διοίκηση πανίσχυρη. Νομίζω πως η διαφορά του Παναθηναϊκού σήμερα έχει να κάνει με την έλειψη του ισχυρού οικονομικά παράγοντα. Σκεφτείτε ότι τότε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μπορούσε να πάρει από τον Ολυμπιακό όποιον παίκτη ήθελε, ενώ σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα» αναφέρει.
Σε σχέση με τις ομάδες που δούλεψε πριν η προοπτική της δουλειάς στη «Μαύρη Θύελλα» ήταν μία πρόκληση γι’ αυτό και μέσα στο καλοκαίρι χτύπησε ο ίδιος, όπως ομολογεί, την πόρτα της Καλαμάτας: «Εγώ ήμουν αυτός που ψάχτηκα πρώτος για να έρθω εδώ, γιατί πάντα πήγαινα σε ομάδες που είχαν φιλοδοξία και ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν. Η Καλαμάτα αποτελεί πρόκληση για κάθε προπονητή».
Με τη νέα σεζόν να ξεκινά αύριο, ο Νίκος Κουρμπανάς θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στο φίλαθλο κόσμο: «Δεν ζητάμε πίστωση χρόνου αλλά μερικές εβδομάδες υπομονή μέχρι να δείξουμε μέσα στο γήπεδο τι μπορούμε να καταφέρουμε στο φετινό πρωτάθλημα. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος από την αρχή, δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο απ’ την άνοδο και το μόνο που θα ήθελα να ζητήσω από τους φιλάθλους είναι να μας στηρίξουν στα δύσκολα».