Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2022 11:25

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ: “Παράθυρο” για σέντρα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα

Γράφτηκε από τον

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα όσον αφορά την τύχη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και του πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής, μετά την απόφαση της ΕΠΟ στις 30 Σεπτεμβρίου για αναστολή όλων των πρωταθλημάτων λόγω της κόντρας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για το Μητρώο της ΓΓΑ.

Σήμερα λοιπόν συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεως η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας και υπάρχουν αρκετές Ενώσεις που επιθυμούν να αρθεί η αναστολή και να ξεκινήσουν άμεσα τα πρωταθλήματα ανά την επικράτεια.

Αίτηση εγγραφής μέχρι 23 Οκτωβρίου

Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα έγινε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και δόθηκε μια ολιγοήμερη παράταση μέχρι τις 23 Οκτωβρίου στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία που διαθέτουν ή θα αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, προκειμένου να καταθέσουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο.
Τα σωματεία που θα προχωρήσουν σε αυτό το βήμα την προσεχή εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο, θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις διοργανώσεις των Ομοσπονδιών ή των Ενώσεών τους και θα έχουν δικαίωμα χρήσης δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν σε εποπτευόμενα από το Υφυπουργείο ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Η ΕΠΟ βέβαια και ο πρόεδρος της Τάκης Μπαλτάκος είναι ξεκάθαροι και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολο του για το Μητρώο, για να δώσουν το... πράσινο φως για τη σέντρα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.
Ομως υπάρχουν αρκετές Ενώσεις (ίσως και πάνω από 30) που ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τα πρωταθλήματα και γι’ αυτό είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας.

Οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες για σέντρα

Αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της ΕΠΟ είναι πως η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει να άρει την αναστολή και αυτό μπορεί να το πράξει μόνο η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων, εκτός και αν βρεθεί κάποιο... παραθυράκι από τη νομική υπηρεσία.
Ετσι είναι πιθανό να αποφασιστεί η Γ.Σ. της ΕΠΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 25 Οκτωβρίου να μετατεθεί για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
και τότε να αποφασιστεί η έναρξη των πρωταθλημάτων, αφότου έχουν ικανοποιηθεί ορισμένα αιτήματα κυρίως νησιωτικών ομάδων.
Οπότε οι δύο πιθανότερες ημερομηνίες για σέντρα στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι είτε 22-23 Οκτωβρίου είτε 5-6 Νοεμβρίου.

Η κατάσταση στην ΕΠΣ Μεσσηνίας

Το πρόβλημα με τα σωματεία που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο Μητρώο της ΓΓΑ είναι εντονότερο στην ΕΠΣ Μεσσηνίας, στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου και την ΕΠΣ Ηρακλείου.
Στη Μεσσηνία 24 σωματεία έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους από τα 62 ενεργά, ενώ αυτά που δεν έχουν προχωρήσει καν σε αίτηση εγγραφής είναι
13-14 σωματεία. Εκτιμάται πως μέχρι την προσεχή Κυριακή που λήγει η προθεσμία θα έχουν κατορθώσει όλα τα σωματεία να υποβάλλουν την αίτηση, έτσι ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα.
Για το σκοπό αυτό τα σωματεία βρίσκονται σε επαφή με το προεδρείο της ΕΠΣΜ, προκειμένου να τους διευκολύνει στα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσουν.

Σημείωμα Αυγενάκη στα σωματεία

Εν τω μεταξύ ενημερωτικό σημείωμα προς τα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας, απέστειλε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Το σημείωμα αυτό αναφέρει:
“Μία ακόμα πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για το Μητρώο και τη διευκόλυνση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά και όλων των αθλημάτων
– Η ευθύνη πλέον ανήκει στην ΕΠΟ και στις ΕΠΣ – Στηρίζουμε τα χιλιάδες νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, κανένα μη νόμιμο δεν μπορεί να συστοιχηθεί μαζί τους.
Το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, διανύοντας το 3ο έτος εφαρμογής του, έχει αγκαλιαστεί από την συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας, από τις 53 εκ των 54 αθλητικών Ομοσπονδιών. Μοναδική πολέμιος, με αίολες αιτιάσεις, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ορισμένες περιφερειακές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Παρά την αποδοχή του Μητρώου στην ποδοσφαιρική βάση (2.260 ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν ήδη προσέλθει στο Μητρώο σε σύνολο 2.585 ενεργών, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις τους, ήτοι το 87,5%), η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ αποφάσισε στις 30/09/2022 αναστολή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στη χώρα, απαιτώντας τα σωματεία της να μην ελέγχονται από κανέναν! Ωστόσο, ΕΠΟ και ΕΠΣ δέχονται πολύ μεγάλες πιέσεις από τα σωματεία τους για να πάρουν πίσω την απόφαση – ταφόπλακα για το ποδόσφαιρο. Επιπλέον, ήδη από χτες, με δύο διατάξεις (άρθρα 83 και 84) του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που ψηφίστηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, διευκολύνονται ακόμα περισσότερο όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, εξασφαλίζοντας και μία ακόμη 10ήμερη παράταση έως τις 23/10/2022, προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και να έχουν πρόσβαση σε όλες τις παροχές και τα προνόμια της Πολιτείας, βάσει της νομιμοποίησής τους.
Οι διατάξεις επιτρέπουν πλέον και σε εκείνα τα ερασιτεχνικά σωματεία που διαθέτουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και καταθέτουν οριστικά την αίτηση εγγραφή τους, μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της ή/και η «θεραπεία» της, να δικαιούνται άμεσα:
να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, έως και τις 31/07/2023,
να συμμετέχουν στις αγωνιστικές διοργανώσεις –έως και την ολοκλήρωσή τους- της αντίστοιχης αθλητικής Ένωσης ή Ομοσπονδίας, εκτός αυτών που οδηγούν στη χορήγηση των παροχών και προνομίων του άρθρου 34 του ν.2725/1999, δηλαδή τη μοριοδότηση διακεκριμένων νεαρών αθλητών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με τις διατάξεις αυτές και τη 10ήμερη παράταση (η πολλοστή που δίδεται από πέρσι), το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ο κ. Αυγενάκης εξαντλούν πια κάθε περιθώριο ενθάρρυνσης, στήριξης και βοήθειας, ώστε να επικρατήσει τάξη στο μέχρι πρότινος άναρχο αθλητικό οικοδόμημα και όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων να λειτουργούν όπως οι νόμοι ορίζουν και να έχουν πρόσβαση στις παροχές και στα προνόμια που η Πολιτεία έχει θεσπίσει για την ενίσχυση και ανάπτυξή τους. Να σημειωθεί ότι έως και χθες, 13/10/2022, στο 3ο έτος λειτουργίας του Μητρώου, είχαν προσέλθει 6.362 ερασιτεχνικά σωματεία, όταν στο Μητρώο του 2021 εγγράφηκαν συνολικά 4.882 σωματεία, έναντι 4.034 σε εκείνο του 2020”.