Κυριακή, 23 Οκτώβριος 2022 18:09

“Legends 2004 Youth Cup”: 6 πρωταθλητές Ευρώπης στο γήπεδο του Μεσσηνιακού (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Την ευκαιρία να γνωρίσουν 6 από τους παίκτες που το 2004 έκαναν περήφανη την Ελλάδα με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είχαν νεαροί ποδοσφαιριστές μέλη ακαδημιών της Καλαμάτας, της Μεσσηνίας και όμορων νομών είχαν το Σάββατο στην εκδήλωση “Legends 2004 Youth Cup” που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό γήπεδο του Μεσσηνιακού.

Στον ανακαινισμένο αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του ιστορικού συλλόγου της Καλαμάτας, βρέθηκαν προχθές από τις 11.30 το πρωί, έως και τις 5.30 το απόγευμα νεαροί αθλητές από τις ακαδημίες Tornados, ΠΑΕ Καλαμάτα, Juniors Academy από τον Πύργο, Πανγυθεατικού, Αίαντα Καλαμάτας, Εράνης, Μεγαλόπολης και Αριστέα Αργους ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στους προγραμματισμένους αγώνες, άκουσαν τους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν τον Ευρωπαϊκό τίτλο να τους μιλούν για το πως ξεκίνησαν το ποδόσφαιρο και προχώρησαν μέχρι να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης. Οι Τραϊανός Δέλλας, Τάκης Φύσσας, Βασίλης Λάκης, Αγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης και Γιούρκας Σεϊταρίδης, στη διάρκεια της παραπάνω εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέα ταλέντα, και να τους μεταφέρουν μηνύματα για την αθλητική παιδεία, τις γνώσεις και τις εμπειρίες από τη δική τους ποδοσφαιρική πορεία.

Το Legends 2004 Youth Cup είναι μια διοργάνωση των Legends 2004 και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας”Champions For Life”, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πριν την έναρξη των αγώνων, μίλησαν για την διοργάνωση, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Τάκης Φύσσας πρόεδρος ΑΜΚΕ “Champions For Life”, ο Βασίλης Λάκης υπεύθυνος διοργάνωσης Legends 2004 Youth Cup, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Βασίλης Σπηλιώτης και ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Παναγιώτης Στασινόπουλος.

Τραϊανός Δέλλας: “Είναι μία πρωτοβουλία δικιά μας, του legends 2004, την έχουμε αρχίσει πιο οργανωμένα τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνουμε τα Youth Cups. Σχεδόν προσπαθούμε να πάμε σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οπως είπατε η Καλαμάτα είναι μία ποδοσφαιρομάνα, όπως υπάρχουν πάρα πολλές επαρχιακές πόλεις που έχουν αυτή την ιστορία με το ποδόσφαιρο. Στόχος μας είναι καταρχήν να γνωρίσουμε τα νέα παιδιά, τα καινούργια ταλέντα αλλά να μπορέσουμε λίγο να μεταφέρουμε και εμείς τα δικά μας μηνύματα που είχαμε σαν ομάδα του 2004 να μάθουμε από τα καινούργια παιδιά να γνωρίσουν και αυτοί εμάς. Γιατί τα πιο πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν είχα γεννηθεί τότε ούτως ώστε να έχουμε έτσι μία διαδραστική επικοινωνία μαζί τους να μάθουμε από αυτούς να μάθουν από μας κάποια πράγματα και να μπορέσουμε να τους δώσουμε έτσι εφόδια για το μέλλον για το ποδόσφαιρο γιατί τα νέα παιδιά είναι και το μέλλον του ποδοσφαίρου. Αν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή με το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά θα ήμασταν πάρα πολύ χαρούμενοι έστω και αν κάποια παιδιά που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια να τα δούμε κάποια στιγμή πραγματικά με το εθνόσημο στο στήθος.

Εμείς προσπαθούμε ανιδιοτελώς να προσφέρουμε γνώσεις στα νέα παιδιά, τώρα το τι θα γίνει μετά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ξέρω, υπάρχουν άλλοι που παίρνουν τις αποφάσεις επομένως εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε από τη μεριά μας το κάνουμε και με μεγάλη χαρά. Εχουμε οργώσει πραγματικά όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μηνύματα προς τα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το ποδόσφαιρο γιατί καλώς ή κακώς έτσι ξεκινήσαμε και εμείς στο ποδόσφαιρο. Αυτό που είπα και στα παιδιά δυστυχώς για μας δεν είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε με ανθρώπους που έχουν κατακτήσει τη κορυφή της Ευρώπης σε αντίθεση με αυτούς που έχουν αυτή τη δυνατότητα να μιλήσουμε παιδιά που έχουν κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έχουν κάνει μεγάλη καριέρα και στο Ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έτσι να μπορέσουν να πάρουν κάτι εμείς για αυτό θα είμαστε χαρούμενοι σήμερα φεύγοντας από εδώ να να έχουν πάρει κάτι έστω κάποιο παιδί που θα μπορέσει να τον βοηθήσει για τη συνέχεια της πορείας του”.

Τάκης Φύσσας: “Καταρχάς εμείς είμαστε μία ομάδα που θεωρούμε ότι έγραψε ιστορία αλλά κυρίως είμαστε ομάδα που αποτελείται από ποδοσφαιριστές και ανθρώπους που παραμένουμε φίλοι, παραμένουμε οικογένεια έχουμε δημιουργήσει μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την “Champions for Life”, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει πάρα πολλά πράγματα και εν μέσω κορονοϊού προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά σε ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη πραγματική. Οπότε θεωρώ ότι εμείς το έχουμε δει ότι είναι υποχρέωσή μας. Το κάνουμε όμως με πολύ μεγάλη διάθεση, με πολύ μεγάλη χαρά δεν κερδίζουμε εμείς κάτι από αυτό είναι ξεκάθαρο αλλά κερδίζουμε στην ψυχή μας, στην καρδιά μας γιατί νιώθουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε αυτά που κερδίσαμε από το ποδόσφαιρο όλοι μας. Πρέπει να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε, να τα μεταδώσουμε στα νέα παιδιά, στη νεολαία για να μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε τα σωστά μηνύματα όσον αφορά την αθλητική παιδεία και αυτό έχουμε έρθει να κάνουμε στην Καλαμάτα. Χαιρόμαστε πολύ που έχουν έρθει αρκετά παιδάκια εδώ να το ευχαριστηθούν να το απολαύσουν να έχουν μία καθαρά ποδοσφαιρική ημέρα με ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ακριβώς αυτά θα τους πούμε, στον πρόλογο μας προσπαθήσαμε να τους πούμε ότι πρώτα από όλα πρέπει να απολαύσουν την ημέρα το ποδόσφαιρο είναι χαρά, είναι ευτυχία, δεν θέλουμε να έχουν καθόλου άγχος, θέλουμε να το ευχαριστηθούν, να το απολαύσουν. Εχουν απέναντί τους κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έτσι ξεκινήσαμε και εμείς και με πολλές θυσίες καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας και στενοχώριες, πολλές περισσότερες από τις χαρές. Το θέμα όμως είναι ότι τα παιδιά αυτά δεν μας γνωρίσαν να παίζουμε οπότε νομίζω ότι από τις οικογένειές τους και τους μπαμπάδες τους έχουν ένα feel back μικρό. Είμαστε εδώ λοιπόν για να τους πούμε και πραγματικά να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις τους για το πώς πρέπει να κινηθούν γενικότερα στη ζωή τους γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα και ο αθλητισμός είναι ένας αθλητικός τρόπος ζωής και αυτό θέλουμε να τους περάσουμε το μήνυμα ότι το να ζεις αθλητικά το να μπορείς να ζεις με τις αξίες μιας ομάδας είναι φανταστικό θα σε βοηθήσει σε όλη σου τη ζωή να προκόψεις και να προχωρήσεις”.

Βασίλης Λάκης: “Αυτό που μπορούμε εμείς να πούμε στα μικρά παιδιά δεν είναι ότι θα τους παρουσιάσουμε τον τρόπο που θα γίνουν μεγάλοι παίκτες. Απλά κάποια οφέλη που παίρνουμε μέσα από τον αθλητισμό. Δηλαδή ποια είναι αυτά; είναι το ομαδικό πνεύμα, είναι η η αλληλεγγύη μεταξύ μας, είναι ο σεβασμός, είναι το ότι υπακούμε σε κανόνες, είναι ότι δεν τα παρατάμε ποτέ. Είναι δηλαδή κάποια πράγματα, η νοοτροπία, η κακή που έχουμε σαν χώρα θα πρέπει να μεταδώσουμε στα παιδιά αυτά. Η παιδεία η ποδοσφαιρική, το ότι να μην τα παρατάμε ποτέ, να πρέπει σε μικρή ηλικία να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν αύριο μεθαύριο και στη ζωή μας, να έχουμε το γνώθι σ’ αυτόν. Είναι δηλαδή αρκετά πράγματα τα οποία θα πρέπει ο κάθε ποδοσφαιριστής να έχει στη φαρέτρα του όχι μόνο για να γίνει ποδοσφαιριστής, θα τον βοηθήσουν και μετέπειτα στη ζωή του. Είμαστε εδώ εμείς, 6 από τους 23 αυτή τη φορά για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα βιώματα τα οποία έχουμε πάρει και όλη την εμπειρία που έχουμε πάρει όλα αυτά τα χρόνια παίζοντας σε υψηλό επίπεδο. Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σε σε νεαρά άτομα, σε νεαρά παιδιά για να μπορέσουμε έστω και λίγο να τους μεταδώσουμε κάτι.

Είναι μία μεγάλη αλήθεια αυτή, μακάρι να βρισκόμασταν εμείς στο θώκο αυτού που αποφασίζει για τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου και την επόμενη μέρα να είστε σίγουροι ότι θα γινόταν είτε 4 είτε 5 Ελληνες πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινάνε στην σε κάθε ομάδα. Οπωσδήποτε τουλάχιστον τέσσερις το οποίο δεν βλέπουμε και μας στεναχωρεί όλους.

Η σημερινή μέρα είναι αυτή που πρέπει να προσέξουμε, τα παιδιά αυτά είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, εδώ θα πρέπει να εστιάσουμε όχι μόνο στη σημερινή ημέρα αλλά και γενικότερα το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο είναι αυτό το οποίο κάποια στιγμή θα μας βγάλει προς τα έξω και θα μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Αρα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος όπως προείπα που είμαστε εδώ πέρα να μεταδώσουμε πράγματα και βιώματα και εμπειρίες από τη ζωή μας τα μικρά αυτά παιδιά”.

Βασίλης Σπηλιώτης: “Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την πόλη της Καλαμάτας και για όλο το νομό που φιλοξενούμε τους ποδοσφαιριστές αυτούς που φέρανε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τίτλο που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα από την ίδρυση του ποδοσφαίρου έως και σήμερα. Είναι μία πρωτοβουλία κάποιων ποδοσφαιριστών του euro που επισκέπτονται περιφέρειες σε όλη τη χώρα και έρχονται και δίνουν το δικό τους στίγμα στους μικρούς αθλητές. Ετσι σε συνεργασία με την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων το καλοκαίρι αποφασίσαμε να έρθουν και στην πόλη της Καλαμάτας και να δείξουν τα μυστικά, τα δικά τους μυστικά, τα ποδοσφαιρικά μυστικά στα νέα παιδιά του Νομού Μεσσηνίας και τον όμορων νόμων της Πελοποννήσου. Πέρα από όλα αυτά, θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την ομάδα του Μεσσηνιακού για την παραχώρηση του γηπέδου γιατί όπως γνωρίζετε το ενωσιακό μας γήπεδο βρίσκεται υπό κατασκευή και τους ανθρώπους εδώ της διοίκησης του Μεσσηνιακού για την πολύ πολύτιμη προσφορά και βοήθεια που έχουν για τη διοργάνωση αυτή του τουρνουά”.

Κλείνοντας σε ερώτηση για το πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο της ΕΠΣΜ, απάντησε: “Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε είναι για 10 Νοεμβρίου πιστεύω πάντα υπάρχει και ένα δεκαήμερο σε όλα αυτά οπότε μέσα στα μέσα Νοέμβρη θα είμαστε έτοιμοι”.

Παναγιώτης Στασινόπουλος: “Υστερα από αίτηση που μας έκανε η ΕΠΣΜ και ο πρόεδρος Βασίλης Σπηλιώτης, με χαρά δώσαμε δωρεάν το γήπεδο στην ομάδα των διεθνών που έχουν μεγάλη διάθεση και είναι πολύ κοντά στα παιδιά, απαντούν στις ερωτήσεις τους και πιστεύω ότι θα πάρουν πάρα πολλά πράγματα.

Είναι τιμή μας γιατί είναι το πρώτο event που γίνεται στο ανακαινισμένο γήπεδο, το οποίο όπως ξέρετε μετρά 122 χρόνια και είναι το παλαιότερο στην Ελλάδα και το 9ο στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις, με οργάνωση και κατόπιν συνεννόησης.

Πάντοτε είναι ανοικτός ο σύλλογος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ήδη έχουμε ανοίξει για τα σχολεία εν όψει της 28ης Οκτωβρίου. Γιατί ο Μεσσηνιακός είναι σύλλογος πολιτιστικός και αθλητικός και αυτός είναι ο σκοπός μας”.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ- ΠΛΑΚΕΤΕΣ - ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, έγιναν 13 φιλικές αναμετρήσεις μαζί με τον τελικό αγώνα, εκεί όπου η ομάδα Juniors Academy αναδείχθηκε νικήτρια επικρατώντας με 2-1 του Αριστέα Αργους. Τα παιχνίδια διαιτήτευσαν οι Βαγγέλης Αράπης και Ηλίας Μπουρίκας.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι οι 6 πρωταθλητές Ευρώπης, μίλησαν σε όλα τα παιδιά από τις ομάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, δέχτηκαν ερωτήσεις και έδωσαν απαντήσεις, ενώ το παρών έδωσε και η γυναικεία ομάδα του Α.Ο. Πατίστα, όπου οι αθλήτριες που στελεχώνουν την ομάδα άκουσαν με προσοχή όσα τους είπαν οι πρώην – πλέον – διεθνείς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι εκτός από τις εμπειρίες τους, τους έδωσαν και συμβουλές που θα βοηθήσουν να προχωρήσουν όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη ζωή τους. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και έπαιξαν φιλικό ολιγόλεπτης διάρκειας έχοντας ως συμπαίκτες τους Legends.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που οι πρωταθλητές Ευρώπης συναντήθηκαν με παιδιά από το Κέντρο Ημέρας Παιδιών με Αυτισμό Καλαμάτας “Ευτυχία”. Αφού φωτογραφήθηκαν με τα παιδιά, και τους υπεύθυνους του Κέντρου, μίλησαν μαζί τους για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ο Τραϊανός Δέλλας κάνοντας χρέη τερματοφύλακα ζήτησε από τα παιδιά να εκτελέσουν πέναλτι και για περίπου 10 λεπτά δίνοντας μεγάλη χαρά. Νωρίτερα, o “Κολοσσός” εκ μέρους των Legends 2004 προσέφερε στον Κώστα Σαραβελάκη εκ των υπευθύνων του Κέντρου πλακέτα, για το κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας και το Κέντρο Ημέρας “Ευτυχία”, προσέφεραν στους Legends 2004 πλακέτα, όπου αναγραφόταν “Τιμής Ενεκεν Στους Legends 2004 για τις Ονειρικές Στιγμές που μας χάρισαν το Μυθικό 2004 και για το κοινωνικό έργο που συνεχίζουν να επιτελούν μέσα της Champions For Life ΑΜΚΕ”.

Ακολούθησε η απονομή κυπέλλων και μεταλλίων στις δύο ομάδες που πήραν την 1η και δεύτερη θέση, την Juniors Academy και τον Αριστέα Αργους αντίστοιχα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού Παναγιώτης Στασινόπουλος, προσέφερε στους legends 2004 έναν πάπυρο, όπου αναφέρει τη σύντομη ιστορία του Μεσσηνιακού, ένα αρτικόλεξο και ένα λάβαρο του ιστορικού συλλόγου. Από την πλευρά της ΕΠΣΜ, ο πρόεδρος Βασίλης Σπηλιώτης προσέφερε σε όλη την αποστολή των Legends 2004 μια τσάντα με διάφορα προϊόντα της Μεσσηνίας.