Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2022 10:04

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΟΚ 0-2: Ηττα παρά τη μαχητική εμφάνιση

Γράφτηκε από τον

Ο Δαυίδ δεν νίκησε αυτή τη φορά τον... Γολιάθ, αλλά τουλάχιστον έπεσε μαχόμενος και κέρδισε το χειροκρότημα των 3.000 θεατών, που βρέθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο για το πρώτο ματς της Καλαμάτας με τον ΠΑΟΚ για τη φάση των “16” του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια μονομαχία που από την ημέρα της κλήρωσης είχε φαβορί.


Οι Θεσσαλονικείς με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο, επικράτησαν 2-0 και έφυγαν από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης για τα προημιτελικά ενόψει της ρεβάνς του Ιανουαρίου στην Τούμπα.
Ο Πορτογάλος Νέλσον Ολιβέιρα με πέναλτι στο 26’ και ο Ισπανός Μπράντον Τόμας με σουτ στο 77’ υπέγραψαν τη νίκη του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο πρώτο επίσημο ματς μετά τη διακοπή λόγω του Μουντιάλ, δεν εντυπωσίασε με την απόδοσή του, αλλά πήρε αυτό που ήθελε.
Η Καλαμάτα με τον Φραγκίσκο Κεράνη στον πάγκο (ο Νίκος Αναστόπουλος ήταν τιμωρημένος) είχε κοντά τις γραμμές της και με αμυντικό πλάνο (πως θα μπορούσε να παίξει διαφορετικά με έναν τέτοιο ποιοτικό αντίπαλο;) προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα. Κινδύνεψε λίγες φορές και στο 42’ έχασε την ευκαιρία του αγώνα, με τον Κοτάρσκι να κάνει απίθανη επέμβαση σε εξ επαφής πλασέ του κορυφαίου του ματς Μπακαγιόκο, που είχε διασχίσει όλο το γήπεδο και βρέθηκε σε θέση σέντερ φορ!
Αυτή ήταν και η μόνη μεγάλη στιγμή της Καλαμάτας, που δυστυχώς δεν είχε τον πρώτο της σκόρερ Γιάννη Πασά, ο οποίος είναι τραυματίας, ενώ με δεδομένο ότι ακολουθεί την Κυριακή το κρίσιμο εκτός έδρας ματς για το πρωτάθλημα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, παρατάχθηκε με αλλαγές στην 11άδα.
Ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά υπερασπίστηκε την εστία ο Μέντες. Στον αντίποδα ο ΠΑΟΚ είχε έξι απουσίες (Ινγκασον, Λύρατζης, Τσαούσης, Ελ Καντουρί, Ζίφκοβιτς, Κούρτιτς), αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την εικόνα που παρουσίασε μεσοεπιθετικά. Οι Μπίσεσβαρ, Ολιβέιρα, Νάρεϊ ήταν αρνητικοί και ο μόνος που ξεχώριζε σε σχέση με τους συμπαίκτες του, ήταν ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.
Από την ενέργεια του οποίου ο ΠΑΟΚ κέρδισε το πέναλτι και άνοιξε το σκορ, χωρίς νωρίτερα να έχει κάνει κάτι αξιόλογο.

Προβάδισμα με πέναλτι

Η πρώτη τελική καταγράφηκε στο 13’ με το άστοχο σουτ του δεξιού οπισθοφύλακα Σάστρε μέσα από την περιοχή. Η Καλαμάτα επισκέφτηκε την εστία του Κοτάρσκι στο 21’ με το σουτ του επίσης δεξιού μπακ, Μαβινγκά, το οποίο μπλόκαρε ο Κροάτης τερματοφύλακας.
Στο 26’ σε φάση διαρκείας στα καρέ των γηπεδούχων, ο Ασίγκμπα ανέτρεψε τον Κωνσταντέλια και ο ρέφερι Τσιμεντερίδης από την Κοζάνη έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Ολιβέιρα σημάδεψε σωστά για το 0-1.


Τι έβγαλε ο Κοτάρσκι;

Η Καλαμάτα δεν πτοήθηκε πάντως, κέρδισε μέτρα στο γήπεδο και στο 42’ άγγιξε την ισοφάριση., όταν ο Μπακαγιόκο έκανε απίστευτη κούρα σε αντεπίθεση, έδωσε αριστερά στον Αρναρέλλη που γύρισε στο β’ δοκάρι για τον Ρόβα και αυτός την έστρωσε για τον Μπακαγιόκο που ερχόταν σαν “τρέιλερ” αλλά ο Κοτάρσκι απέκρουσε εξ επαφής. Μια φάση που θα θυμάται για χρόνια ο αμυντικός της Καλαμάτας.

Χωρίς φάσεις το δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του ματς έπεσε περισσότερο. Η Καλαμάτα ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει και ο ΠΑΟΚ δυσκολευόταν αισθητά στην ανάπτυξη. Ο Λουτσέσκου έκανε πέντε αλλαγές για να αλλάξει την εικόνα.
Επρεπε να φθάσουμε στο 70’ για να δούμε μια καλή στιγμή μπροστά από τις δύο εστίες. Ο Τάτος εκτέλεσε κόρνερ και ο προωθημένος Λουπάνο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Ο… πάγκος έδωσε τη λύση

Ο ΠΑΟΚ στην πρώτη του ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε γκολ, που ήταν προϊόν συνεργασίας δύο παικτών που ήρθαν από τον πάγκο.
Ο Τόμας Μουργκ στην επανεμφάνιση του μετά από μήνες, βρήκε τον Μπράντον Τόμας μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος με σουτ αιφνιδίασε τον Μέντες, σουτάροντας στην κλειστή γωνία, γράφοντας το 0-2.
Στο 89’ ο ίδιος παίκτης προσπάθησε να σκοράρει με το κεφάλι, ενώ η τελευταία φάση του ματς ήταν το φάουλ του Βασιλόγιαννη στις καθυστερήσεις που δεν βρήκε στόχο.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Μέντες, Μαβινγκά (84’ Ματέους), Κωνσταντινόπουλος, Μπακαγιόκο, Λουπάνο, Ασίγκμπα, Παπατόλιος (84’ Μπενίτεζ), Καραγκούνης, Μόζερ (68’ Τάτος), Ρόβας (84’ Τριανταφυλλάκης), Αρναρέλλης (72’ Βασιλόγιαννης).
ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε (75’ Βιερίνια), Κάργας, Νάσμπεργκ (56’ λ.τρ. Kουλιεράκης), Ρ. Σοάρες, Φ. Σοάρες (64’ Σβάμπ), Αουγκούστο, Μπίσεσβαρ (64’ Μουργκ), Νάρει, Κωνσταντέλιας, Ολιβέιρα (75’ Μπράντον Τόμας)