Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023 10:28

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θλίψη για το θάνατο του σπουδαίου μεσσήνιου επιχειρηματία και ιστορικού προέδρου της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θλίψη για το θάνατο του σπουδαίου μεσσήνιου επιχειρηματία και ιστορικού προέδρου της Καλαμάτας

Την τελευταία πνοή του σε ηλικία 89 ετών, άφησε τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου ο Σταύρος Παπαδόπουλος.

Ο ιστορικός πρόεδρος της "Μαύρης Θύελλας" έφυγε ήσυχα, όπως αναφέρει η οικογένειά του, περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα στο Χονγκ Κονγκ.
Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του και η σορός του θα μεταφερθεί εντός της εβδομάδας στην Καλαμάτα για να γίνει η κηδεία.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλο τον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο κόσμο, καθώς ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Μεσσήνιους επιχειρηματίες ,που απόφτωχός έγινε πλούσιος, χωρίς όμως να ξεχάσει τον τόπο του. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 9 Μαρτίου του 1934, παιδί πολυμελούς οικογένειας και γιος του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, με υποδηματοποιείο στην οδό Γερμανού. Το 1952 αναχώρησε για μια καλύτερη τύχη στη Βραζιλία και διέπρεψε στο εξωτερικό.
Βασική επιχειρηματική δραστηριότητά του ήταν η εμπορία πολύτιμων λίθων με βάση τη Βραζιλία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Μεσσηνία, μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Filoxenia" και τα τελευταία χρόνια ίδρυσε στην Καλαμάτα την σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Παπαδοπούλειον". Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ασχολήθηκε και με τα μέσα ενημέρωσης, διατελώντας μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΤ και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Σημαία". Η φήμη του απογειώθηκε, ωστόσο, όταν ανέλαβε την Καλαμάτα.
Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος της "Μαύρης Θύελλας" για μια οχταετία (1992-2000) και επί των ημερών του οι Μεσσήνιοι έζησαν τις πιο λαμπρές στιγμές στην Α' εθνική, με την Καλαμάτα να παίζει ακόμα και Ευρώπη (Ιντερτότο), αλλά και να φθάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Αμέτρητοι οι σπουδαίοι παίκτες που με τον Παπαδόπουλο πρόεδρο, φόρεσαν τη φανέλα της "Μαύρης Θύελλας" και έκαναν μεγάλη καριέρα.
Ενδεικτικά, ο Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Αλέκος Δέδες, ο Τάκης Δρούγας, ο Νίκος Γεωργέας, ο Τάκης Σακελλαρόπουλος (δείγμα πόσο στήριζε τους ντόπιους ποδοσφαιριστές), ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπαχράμης, ο Πίτερ Οφορίκουε, ο Εμπενίζερ Χάγκαν, ο Σάμουελ Τζόνσον, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο Μουφ, ο Αλεχάντρο Σοάρες, ο Ντέρεκ Μπόατενγκ, ενώ λίγο έλειψε και ο μεγάλος Ρονάλντο να γίνει... Καλαματιανός, αλλά τελικά η μεταγραφή χάλασε και το "φαινόμενο" ήρθε από τη Βραζιλία στην Ευρώπη για την Αϊντχόφεν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που αποχώρησε ο Παπαδόπουλος, η Καλαμάτα δεν ξαναέπαιξε (αφού υποβιβάστηκε με Γρηγορόπουλο πρόεδρο) στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το 2002 ο Παπαδόπουλος ανέλαβε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στη συνέχεια τον Μεσσηνιακό, τον οποίο οδήγησε από το τοπικό στη Β' εθνική (2006). Το γήπεδο του ιστορικού συλλόγου φέρει μάλιστα τα τελευταία χρόνια το όνομα του.
To 2016 που η "Μαύρη Θύελλα", βρέθηκε να παίζει στην Α τοπική, ο Σταύρος Παπαδόπουλος την βοήθησε οικονομικά για να επιστρέψει και πάλι στις εθνικές κατηγορίες. Από το 2017, ωστόσο και έπειτα, αποχώρησε από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα λόγω προβλημάτων υγείας και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έφυγε για το Χονγκ Κονγκ για να είναι δίπλα στην οικογένεια του. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν πατέρας 4 παιδιών (δύο αγόρια, δύο κορίτσια) και μια προσωπικότητα που αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα.
Οσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν σπάνιο άνθρωπο, έντιμο, ευγενικό, που αφήνει μεγάλο κενό.

Τσάκωνας: "Ηταν για μένα φίλος, αδερφός, πατέρας"

Ο Δημήτρης Τσάκωνας ήταν ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στο Μεσσηνιακό, με τον Σταύρο Παπαδόπουλο να τον εμπιστεύεται απόλυτα από το 1993 που γνωρίστηκαν.
"Αφήνει ένα μεγάλο κενό για τα δρώμενα της πόλης και όχι μόνο τα ποδοσφαιρικά. Ηταν ένα μεγάλο κεφάλαιο, που δεν το εκμεταλλεύτηκαν τόσο καλά οι πολιτικοί παράγοντες. Δεν έχει υπάρξει άλλος άνθρωπος να προσφέρει τόσα πολλά στον αθλητισμό. Ούτε θα υπάρξει", λέει ο πρώην γενικός αρχηγός της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού στον οποίο ήταν ακόμα πρόεδρος, αλλά και προπονητής.
Ο Δημήτρης Τσάκωνας που είχε καθημερινή επαφή με τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τονίζει ότι: "Hταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και παράγοντας. Ο πιο έντιμος που γνώρισα. Προσέφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό και στην κοινωνία της Καλαμάτας. Είχε ευεργετήσει πολύ κόσμο. Βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Ηταν για μένα φίλος, αδερφός, πατέρας. Δεν μας επηρέασε μόνο στο αθλητικό κομμάτι, άλλαξε και τον τρόπο σκέψη μας. Εγώ που ήμουν μαζί του, έμαθα πολλά πράγματα και σκέπτομαι πλέον διαφορετικά. Σε επηρέαζε θετικά. Είχε ανεπτυγμένο το χριστιανικό του συναίσθημα. Ηταν πάντα ευγενής και τίμιος".

Δαμήλος: "Θα μείνει στην ιστορία"

Ο Ηλίας Δαμήλος συνεργάστηκε με τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τόσο στην Καλαμάτα, όσο και στην Καλαμαριά, με τον Ηλία Δαμήλο να είναι μάλιστα πρόεδρος στην ομάδα της Θεσσαλονίκης (δείγμα πόσο τον εμπιστευόταν ο Στ. Παπαδόπουλος). Μιλά για έναν άνθρωπο που "αγαπούσε πάρα πολύ τον τόπο του. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήθελε να προσφέρει και το έκανε. Η Καλαμάτα έκανε σπουδαίες χρονιές ΄όταν ήταν πρόεδρος και θα μείνει στην ιστορία. Σαφέστατα άφησε αποτύπωμα και μεγάλο κενό", λέει ο Ηλίας Δαμήλος.

Σακελλαρόπουλος: "Δεν συγκρίνεται με άλλον πρόεδρο"

Ο Τάκης Σακελλαρόπουλος ήταν ο πρώτος Καλαματιανός, που πήρε ο Σταύρος Παπαδόπουλος από τον ιστορικό Απόλλωνα Καλαμάτας, στην "Μαύρη Θύελλα" το 1993. Ο παλαίμαχος αμυντικός δεν κρύβει τη συγκίνησή του.
"Ηταν αλησμόνητες οι εποχές που περάσαμε με τον Σταύρο Παπαδόπουλο. Ηταν κύριος με κάπα κεφαλαίο. Δεν νομίζω να συγκρίνεται με άλλον πρόεδρο όλα αυτά τα χρόνια.
Είχε μεγάλη επίδραση στις ζωές πολλών παιδιών, που μέσω του Παπαδόπουλου έπαιξαν Α' εθνική και σε μεγαλύτερες ομάδες".
Ο Τάκης Σακελλαρόπουλος θυμάται ότι επί Παπαδόπουλου υπήρχε η "Ευμάρεια του πραγματικού ποδοσφαίρου, των γεμάτων γηπέδων, του πάρα πολύ κόσμου στις προπονήσεις. Πάνω από 500 άτομα ήταν καθημερινά στις προπονήσεις της Καλαμάτας. Είχε την αποδοχή όλης της Ελλάδας και τον θαυμασμό για την ομάδα που έχει δημιουργήσει. Το κυριότερο, ότι στην καθημερινότητα, ήταν ένας άνθρωπος που έλυνε όλα τα προβλήματα και αισθανόσουν ότι είσαι πραγματικά μέλος μιας ομάδας που αξίζει να βρίσκεσαι. Νομίζω ότι τα επιτεύγματα του, είναι πολύ δύσκολο να τα φθάσει άλλος παράγοντας στη Μεσσηνία. Δεν νομίζω να ζήσουμε τόσο ωραίες εποχές, με σολντ άουτ ματς. Είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί αυτός ο άνθρωπος είχε τρομερή θετική επίδραση στη ζωή μου".

Δρούγας: "Εφυγε από τη ζωή ο ποδοσφαιρικός μου πατέρας"

Ενα συγκινητικό μήνυμα ανέβασε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Τάκης Δρούγας. Ο παλαίμαχος άσος της "Μαύρης Θύελλας" χαρακτήρισε ποδοσφαιρικό πατέρα τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τον οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ'.
"Σήμερα έφυγε από την ζωή ο ποδοσφαιρικός μου πατέρας Σταύρος Παπαδόπουλος. Χωρίς αυτόν ίσως να μην είχαμε την τύχη να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο Α εθνικής. Τόσα χρόνια ένας άνθρωπος που πίστεψε στο καλαματιανό στοιχείο, που έβγαλε τόσους παίκτες στην Καλαμάτα. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του. Σε ευχαριστώ για όλα δεν θα σε ξεχάσω ποτέ, ο άνθρωπος που με πήρε από το χέρι από της ακαδημίες και με έβαλε στην πρώτη ομάδα. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει", έγραψε ο Τάκης Δρούγας.

Η ανακοίνωση της Καλαμάτας

Για εμβληματική μορφή κάνει λόγο στην ανακοίνωση της η Καλαμάτα. Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ για το θάνατο του Σταύρου Παπαδόπουλου αναφέρει: "Η Καλαμάτα θρηνεί την απώλεια του Σταύρου Παπαδόπουλου. Η ΠΑΕ Καλαμάτα θρηνεί την απώλεια μιας εμβληματικής μορφής. Ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο ιστορικός Πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή στο Χονγκ Κονγκ. Ο εκλιπών ήταν ο Πρόεδρος της ομάδας μας με τον οποίο η Μαύρη Θύελλα έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας της. Ανέλαβε την ομάδα το 1992 και μέσα σε μια τριετία ανέβασε το σύλλογο στην Α Εθνική. Γεννήθηκε 9 Μαρτίου του 1934, ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας με πολλές δραστηριότητες στην πόλη που αγάπησε και στο εξωτερικό. Η εμβληματική του μορφή δεν είναι πια ανάμεσά μας και θα παρακολουθεί την πορεία της αγαπημένης του ομάδας από τη γειτονιά των Αγγέλων. Η σορός του θα μεταφερθεί στην Καλαμάτα όπου και θα γίνει η κηδεία του. Η ΠΑΕ Καλαμάτα εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του εκλιπόντος.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΕΔΡΕ".