Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2023 10:11

Καλαμάτα: Πέρασε στην αιωνιότητα ο Σταύρος Παπαδόπουλος (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Η Καλαμάτα αποχαιρέτησε χθες τον Σταύρο Παπαδόπουλο, τον ιστορικό πρόεδρο της “Μαύρης Θύελλας” και έναν από τους πιο σπουδαίους Μεσσήνιους επιχειρηματίες, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών στις 27 Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ και ετάφη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία.

Η σύζυγος του Ελσα, τα τέσσερα παιδιά του, τα αδέρφια του, τα εγγόνια, οι υπόλοιποι συγγενείς και πλήθος κόσμου, τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία, στον οικογενειακό τάφο στο νεκροταφείο Καλαμάτας, όπου κηδεύτηκε δίπλα στον αδερφό του Γιώργο, υπό τους ήχους της δημοτικής Φιλαρμονικής.

Ο αδερφός του Γιάννης, άφησε πάνω στο φέρετρο ένα λάβαρο της “Μαύρης Θύελλας” και μια μπάλα ποδοσφαίρου, με τον κόσμο να χειροκροτεί παρατεταμένα.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Χρυσόστομος και Γουινέας, Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα, ενώ στεφάνι, μεταξύ άλλων, έστειλε ο Επίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας.

Επικήδειους εκφώνησαν η εγγονή του Μαριούζα Μπουφέα, ο επιστήθιος φίλος του Σάκης Λέφας και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, που υπήρξε συνεργάτιδα του εκλιπόντος.

Το τελευταίο αντίο στον Σταύρο Παπαδόπουλο είπαν άνθρωποι όλων των επαγγελματικών τάξεων, πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι του αθλητισμού και πολλοί προσωπικοί φίλοι του μεταστάντος. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Γιώργος Φάββας ως εκπρόσωπος του δημάρχου Καλαμάτας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας Μανώλης Θεοδώρου, Αγγελος Σκαφιδάς, Νίκος Μουλατσιώτης, Βασίλης Γεωργόπουλος, Αλέκος Δέδες, Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Τάκης Δρούγας,  Βασίλης Μπλέτσας, Μάκης Μπελεβώνης (που ήρθε από το Αγρίνιο), ο προπονητής της “Μαύρης Θύελλας” Ιλτσο Γκεοργκόφκσι, οι αρχηγοί Ανδρέας Τάτος, Θανάσης Παπατόλιος, Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, ο αντιπρόεδρος Κώστας Βεργής και ο γενικός αρχηγός Εκτορας Στέφανος,  Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε στεφάνι.

Να σημειωθεί ότι ο εκλιπών κατείχε τον τίτλο του Αρχοντος Μαϊστορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 9 Μαρτίου του 1934, παιδί πολυμελούς οικογένειας και γιος του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, που διατηρούσε υποδηματοποιείο στην οδό Γερμανού. Σε ηλικία 18 ετών, το 1952 έφυγε για μια καλύτερη τύχη στη Βραζιλία και διέπρεψε στο εξωτερικό. Από φτωχός έγινε πάμπλουτος, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ τον τόπο του.

Βασική επιχειρηματική δραστηριότητά του ήταν η εμπορία πολύτιμων λίθων με βάση τη Βραζιλία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ στη Μεσσηνία, μεταξύ άλλων, υπήρξε ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Filoxenia".

Τα τελευταία χρόνια ίδρυσε στην Καλαμάτα την σύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων "Παπαδοπούλειον".

Ο Σταύρος Παπαδόπουλος ασχολήθηκε και με τα μέσα ενημέρωσης, διατελώντας μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού ΝΕΤ και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Σημαία". Η φήμη του απογειώθηκε, ωστόσο, όταν ανέλαβε την Καλαμάτα. Για μια οχταετία από το 1992 έως το 2000 διατέλεσε πρόεδρος και επί των ημερών του οι Μεσσήνιοι έζησαν τις πιο λαμπρές στιγμές στην Α' εθνική, με την Καλαμάτα να παίζει ακόμα και Ευρώπη (Ιντερτότο), αλλά και να φθάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αμέτρητοι οι σπουδαίοι παίκτες που με τον Παπαδόπουλο πρόεδρο, φόρεσαν τη φανέλα της "Μαύρης Θύελλας" και έκαναν μεγάλη καριέρα. Ενδεικτικά: Νίκος Λυμπερόπουλος, Σάμουελ Τζόνσον, Βλάνταν Μιλόγεβιτς,  Εμπενίζερ Χάγκαν, Τάκης Δρούγας, Νίκος Γεωργέας, Πίτερ Οφορίκουε, Zντένκο Μουφ, Αλέκος Δέδες, ο αείμνηστος Παναγιώτης Μπαχράμης, Αλεχάντρο Σοάρες, Ντέρεκ Μπόατενγκ.

Ο εκλιπών ανέλαβε ακόμα τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και το Μεσσηνιακό, που από το τοπικό τον οδήγησε στη Β’ εθνική. Το γήπεδο του ιστορικού συλλόγου φέρει μάλιστα τα τελευταία χρόνια το όνομά του.