Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 15:59

Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Η ακτινογραφία του νέου πρωταθλήματος

Γράφτηκε από τον
Α’ ΤΟΠΙΚΗ: Η ακτινογραφία του νέου πρωταθλήματος

Πέντε ημέρες έμειναν για να κάνει σέντρα η Α’ τοπική…

Το προσεχές σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η 1η αγωνιστική στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Μεσσηνίας και σήμερα Δευτέρα η ΕΠΣ Μεσσηνίας έκανε γνωστό το πρόγραμμα της πρεμιέρας.
Το φετινό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 15 ομάδες, μιας και η Α.Ε. Αβίας μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στην πρώτη κατηγορία αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στη Β’ τοπική. Ετσι κάθε αγωνιστική μια ομάδα θα κάνει ρεπό.

Τι ισχύει για άνοδο
και υποβιβασμό

Η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο μετά από 30 αγωνιστικές, θα συνεχίσει στα μπαράζ με πρωταθλητές των γειτονικών νομών για την άνοδο στη Γ’ εθνική κατηγορία.
Οσον αφορά τον υποβιβασμό αν παραμείνει η Εράνη στη Γ’ εθνική και ανέβει στα μπαράζ ο πρωταθλητής Μεσσηνίας, τότε υποβιβάζονται 2 ομάδες.
Αν μείνει η Εράνη στη Γ’ εθνική και δεν τα καταφέρει στα μπαράζ ανόδου ο πρωταθλητής Μεσσηνία ή και το αντίθετο, τότε υποβιβάζονται 3 ομάδες.
Το ίδιο ισχύει και αν συμβούν τα δύο χειρότερα σενάρια, δηλαδή πέσει κατηγορία η Εράνη και δεν ανέβει στα μπαράζ ο πρωταθλητής Μεσσηνίας.

Απινιδιώτης και διπλωματούχοι προπονητές

Επίσης σε όλους τους αγώνες είναι υποχρεωτική η παρουσία γιατρού και απινιδιώτη. Σε περίπτωση που δεν παραβρίσκεται γιατρός ή δεν υπάρχει απινιδωτής στον αγωνιστικό χώρο, τότε ο αγώνας δεν αρχίζει και κατοχυρώνεται με 3-0 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας.
Ακόμη στους πάγκους των ομάδων της Α’ τοπικής θα πρέπει να υπάρχει διπλωματούχος προπονητής, που θα πρέπει να έχει βγάλει Δελτίο Πιστοποίησης από την ΕΠΣΜ, με τη προθεσμία να είναι μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου για την κατάθεση των δικαιολογητικών.
Πάμε να δούμε τώρα τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της Α’ τοπικής και να κάνουμε μία πρόβλεψη γι’ αυτές που θα πρωταγωνιστήσουν και γι’ αυτές που θα παλέψουν για την παραμονή.
Μια εκτίμηση της "Ελευθερίας" και του notosport για την πορεία των 15 ομάδων με βάση τις μεταγραφές που έκαναν το καλοκαίρι, το ρόστερ που έχουν συνολικά και το μικρό δείγμα που είδαμε από τα ματς του Κυπέλλου Μεσσηνίας.

Τρεις ομάδες για τον τίτλο

Τον τίτλο φαίνεται πως θα τον διεκδικήσουν τρεις ομάδες. Ο Πάμισος, ο Πανθουριακός και ο Μιλτιάδης.
Οι Νησιώτες κράτησαν το βασικό κορμό από πέρυσι και πραγματοποίησαν ορισμένες μεταγραφές σε θέσεις που είχαν ανάγκη. Στον πάγκο τους επανήλθε μετά από χρόνια ο Νίκος Γεωργακλής, με συνεργάτη τον Ευτύχη Τασιόπουλο.
Ο Πάμισος είναι το πιο “βαρύ” όνομα της κατηγορίας, η έδρα του είναι πραγματικό φόβητρο για όλες τις ομάδες και είναι σε θέση να πάρει τον τίτλο μετά από τέσσερα χρόνια και το 2020.
Δυνατό του όπλο αναμένεται να είναι η μεσοαμυντική του γραμμή, ενώ ερωτηματικό είναι το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικός στη επίθεση.
Ο Πανθουριακός διατήρησε τον Τάκη Σακελλαρόπουλο στον πάγκο του, έχοντας δίπλα του τους Γιώργο Κατσούλη και Θοδωρή Σακκά.
Η ομάδα της Θουρίας διαθέτει ένα ρόστερ με κράμα νεαρών και έμπειρων παικτών και θα διεκδικήσει την πρωτιά στην κατηγορία.
Οι περισσότεροι παίκτες από το περσινό ρόστερ παρέμειναν στην ομάδα, ενώ έχει κάνει στοχευμένες μεταγραφές σε όλες τις θέσεις.

Εδρα του Πανθουριακού θα είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το γήπεδο του Μεσσηνιακού, στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει με τον ιστορικό σύλλογο.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Μιλτιάδης που δικαιολογημένα θεωρείται ως ο “πρωταθλητής της μεταγραφικής περιόδου”.

Η ομάδα του Πύργου ανέβηκε δύο κατηγορίες σε δύο χρονιές και θέλει να κάνει το ίδιο και στην Α’ τοπική. Βέβαια φέτος ο βαθμός δυσκολίας είναι αισθητά μεγαλύτερος και τα εμπόδια σαφώς υψηλότερα.
Οι ασπρόμαυροι έχουν νέο προπονητή τον Γιώργο Καλόμαλο που πέρυσι λίγο έλειψε να πάρει το πρωτάθλημα με την Κυπαρισσία.
Το ζητούμενο για τον καλαματιανό τεχνικό είναι να δέσει την ομάδα και να μπορέσει να αναθέσει ρόλους σε όλα τα σπουδαία ονόματα που διαθέτει η ομάδα (Σαραντόπουλος, Γεωργιόπουλος, Πολίμος, Τσόπελας, Μπουτσικάκης, Κατσιώλης, Αθανασόπουλος, Μπολούν).
Ο Μιλτιάδης διαθέτει με διαφορά το μεγαλύτερο μπάτζετ της κατηγορίας, όμως αυτό δεν του δίνει αυτομάτως και τον τίτλο… Αρνητικό για την ομάδα του Πύργου ώστε να φτάσει στον τίτλο μετά από 20 ακριβώς χρόνια, είναι πως δεν θα παίξει στη φυσική του έδρα, στον Πύργο, αλλά στο γήπεδο των Γαργαλιάνων.

Με πέντε ομάδες το
δεύτερο “γκρουπ”

Από εκεί και πέρα φαίνεται πως υπάρχουν πέντε ομάδες που θα είναι δυνατές, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο. Δύσκολο να κάνουν πρωταθλητισμό, αλλά και δύσκολο να κινδυνεύσουν με υποβιβασμό.
Το Διαβολίτσι μετά από τέσσερα χρόνια υποβιβάστηκε από την τρίτη κατηγορία και θα προσπαθήσει να κάνει μια νέα αρχή, με τον Γιάννη Αντωνόπουλο στον πάγκο του.
“Αγκάθι” για τον ΑΟΔ παραμένει το γηπεδικό, μιας και το “Καπετάν Βασίλης” δεν είναι έτοιμο προς χρήση και έτσι οι προπονήσεις γίνονται στη Καλαμάτα και οι επίσημοι αγώνες θα δίνονται στο γήπεδο Μελιγαλά.
Το Διαβολίτσι διατήρησε λίγους παίκτες από το περσινό ρόστερ (Μπαλόπουλος, Μουλιάτος) και απέκτησε αρκετούς παίκτες με πολύχρονη θητεία στην κατηγορία. Θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα και μπορεί να κόψει βαθμούς από τους διεκδικητές του τίτλου.
Η Κυπαρισσία πέρυσι έφτασε μια… ανάσα από το να πάρει το πρωτάθλημα, τερμάτισε αήττητη και έχασε στο… νήμα τον τίτλο από την Εράνη.

Στον πάγκο επέστρεψε μετά από χρόνια ένα… δικό της παιδί, ο Τάκης Παναγόπουλος, όμως αποχώρησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές (Κατσιώλης, Καπλάνης, Μπουτσικάκης, Κωνσταντόπουλος, Γεωργιόπουλος κ.α.).
Στις θέσεις του ήρθαν ορισμένοι παίκτες (Μπούνας, Γουέσλει, Θώδης κ.α.) και με αυτούς που παρέμειναν στο ρόστερ, εκτιμάται πως θα έχει μια δυνατή ομάδα που δύσκολα πάντως θα κάνει πρωταθλητισμό όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια.
Η Α.Ε. Μάνης εδώ και 3-4 χρόνια είναι στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν έφτασε στον τελικό του κυπέλλου.
Οι Μανιάτες θα είναι και φέτος μια υπολογίσιμη ομάδα που, στον Κάμπο ειδικά, μπορούν να κερδίσουν οποιαδήποτε ομάδα.
Προπονητής θα είναι και φέτος ο Πάνος Πολίμος.
Τα ίδια πάνω κάτω, σε λίγο μικρότερο βαθμό ισχύουν και για τον Ακρίτα Κορώνης που διαθέτει δυνατή έδρα, έχει ένα κορμό παικτών και με ορισμένες προσθήκες που έκανε θα προσπαθήσει να τα πάει καλύτερα από πέρυσι που τερμάτισε στην 8η θέση.
Στον πάγκο της ακριτικής ομάδας επέστρεψε ο έμπειρος Σπύρος Τσίκινης.
Η Μεθώνη πέρυσι έκανε εξαιρετική πορεία και κατέκτησε την 6η θέση.
Το ίδιο θέλει να κάνει και φέτος και είναι σε θέση να τα καταφέρει, μιας και διατήρησε το βασικό κορμό, όπως και τον Βασίλη Κοσυφολόγο στον πάγκο της.

Με στόχο την παραμονή
στην κατηγορία

Από εκεί και κάτω φαίνεται πως θα είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως ορισμένες από αυτές δεν μπορούν να τα πάνε καλύτερα, διαγράφοντας μια καλή πορεία.
Η Σπερχογεία κράτησε στον πάγκο της τον Σωτήρη Μπουραντώνη, έχει επενδύσει πολλά στην ολική μεταμόρφωση του γήπεδου της, του
“Π. Γεωργανάς” και θα επιδιώξει αρχικά να εξασφαλίσει την παραμονή
και εν συνεχεία να κάνει μια καλή πορεία.
Ο Εθνικός Μελιγαλά πέρυσι τερμάτισε στην 7η θέση, όμως έχασε αρκετούς ποδοσφαιριστές και είναι μια νέα ομάδα, με νέο προπονητή στον πάγκο τον Παναγιώτη Πεφάνη.
Στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την παραμονή στην κατηγορία.
Ο Τέλλος Αγρας έχει κι αυτός αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του και νέο προπονητή τον Λάκη Σπάλα. Με όπλο την “καυτή” έδρα των Γαργαλιάνων είναι σε θέση να μην μπλέξει σε περιπέτειες και να κοιτάξει ψηλότερα.

Ο Ολυμπιακός Ανάληψης το καλοκαίρι προχώρησε σε συνεργασία με τον Πάμισο και ουσιαστικά λειτουργεί ως θυγατρική του.
Προπονητής είναι ο Αντώνης Τσουκαλάς, το ρόστερ έχει ορισμένες διαφοροποιήσεις από πέρυσι και στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.
Ο Ηρακλής Καλαμάτας διατήρησε στον πάγκο του για μια ακόμη χρονιά τον Αρη Γαλανόπουλο και θα προσπαθήσει να επαναλάβει την περσινή εξαιρετική σεζόν, όπου με δικά του παιδιά και μικρό μπάτζετ, όχι απλά δεν κινδύνευσε με υποβιβασμό αλλά κατέκτησε την 9η θέση της βαθμολογίας.
Στα συν της καλαματιανής ομάδας ότι επέστρεψε ο Αλκίνοος Μιχαλόπουλος, που είχε πάρει μεταγραφή τον Ιανουάριο στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Εράνη.
Η Ράχη έπαιξε για πρώτη φορά πέρυσι στην Α’ τοπική και κατόρθωσε να διατηρηθεί στην κατηγορία. Κράτησε στον πάγκο της τον Δημήτρη Παυλόπουλο και με νεανικό ρόστερ θα επιδιώξει να κάνει το ίδιο, να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Και τέλος έχουμε τη Θύελλα Χαρακοπιού που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α’ τοπική! Η ομάδα του Χαρακοπιού διατήρησε το βασικό κορμό από πέρυσι, έχει ίδιο προπονητή τον Δημήτρη Αναστασόπουλο και με λίγες προσθήκες που έκανε θα προσπαθήσει να ανανεώσει τη θητεία της στην κατηγορία.