Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 16:51

Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος

Γράφτηκε από τον
Γ’ ΕΘΝΙΚΗ: Ο τρόπος διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος

Μπορεί η Εράνη να μην κατάφερε να ανανεώσει τη θητεία της στη Γ’ εθνική, αλλά η Μεσσηνία θα έχει και τη νέα σεζόν εκπρόσωπο στην κατηγορία.

Ο λόγος για μια άλλη τριφυλιακή ομάδα το Μιλτιάδη, που κέρδισε τον τίτλο στην Α’ τοπική και εν συνεχεία μέσω των μπαράζ την άνοδο στη Γ’ εθνική.
Οι πρωταθλητές έμαθαν πριν λίγες μέρες και τα δεδομένα που θα ισχύσουν, καθώς η ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα την προκήρυξη για τη Γ’ Εθνική της σεζόν 2024-2025.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής είναι η Παρασκευή 19 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των ομάδων που θα λάβουν μέρος. Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί και πάλι σε 4 ομίλους. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα να δηλώνουν στο φύλλο αγώνα έως 4 παίκτες, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες, από τους οποίους θα επιτρέπεται να αγωνίζονται έως δύο.
Ακόμα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δυο παικτών ηλικίας κάτω των 21 ετών (γεννηθέντες από 01.01.2003 και εντεύθεν) στην αρχική ενδεκάδα για όλη την χρονική διάρκεια του αγώνα και επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως πέντε ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 33 ετών.
Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2024 – 2025, εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από την 01.01.1992.
Την άνοδο στη Super League 2, θα πάρουν μόνο οι πρωταθλήτριες ομάδες του κάθε ομίλου, δηλαδή τέσσερις ομάδες. Αντίθετα θα υποβιβαστούν απευθείας στα τοπικά πρωταθλήματα οι επτά τελευταίες ομάδες του κάθε ομίλου, εάν και εφόσον ο αριθμός των ομάδων κάθε ομίλου θα είναι 18.
Επιπλέον θα υποβιβασθούν δυο ομάδες που θα προκύψουν ως εξής : Μια ομάδα – η ηττημένη -που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 1ο και 2ο όμιλο και μία ομάδα – η ηττημένη -που θα προκύψει από αγώνα μπαράζ μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 11η θέση στον 3ο και 4ο όμιλο.
Οι πιο πάνω νοκ άουτ αγώνες μπαράζ θα διεξαχθούν σε ουδέτερα γήπεδα. Συνολικά δηλαδή θα υποβιβαστούν τριάντα (30) ομάδες.
Οσον αφορά την άνοδο από τις Ε.Π.Σ. στη Γ’ εθνική, θα ισχύσει το ίδιο σύστημα. Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη των τοπικών πρωταθλημάτων, οι πρωταθλητές θα δώσουν αγώνες μπαράζ. Θα συγκροτηθούν 8 όμιλοι των 7 ομάδων έκαστος, από τους οποίους θα προβιβασθούν οι τρεις πρώτες ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης από κάθε όμιλο.