Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 12:38

ΧΑΝΙΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-2: Απόδραση στο 92’ με Ντιγκινί! (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
ΧΑΝΙΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1-2: Απόδραση στο 92’ με Ντιγκινί! (βίντεο-φωτογραφίες)

Με γκολ του Νικολά Ντιγκινί στο 92' η Καλαμάτα «πάγωσε» χθες τα Περιβόλια και έφυγε από την Κρήτη με μια σπουδαία νίκη στην πρεμιέρα του β' ομίλου της Super League 2 , επικρατώντας 2-1 των Χανίων, που είχαν προηγηθεί στο 23' με τον Τσέλιο.

Η «Μαύρη Θύελλα» γύρισε το ματς στο β' ημίχρονο, με δύο παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Ο Τζόναθαν Μόρσεϊ, το 19ο και τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα, έφερε το παιχνίδι στα ίσα στο 76' και ο Ντιγκινί, ολοκλήρωσε την ανατροπή στις καθυστερήσεις. Αμφιότερα τα γκολ ήρθαν από στημένες φάσεις με δημιουργό τον Μουστακόπουλο, που επίσης δεν ξεκίνησε τον αγώνα.

Ο πρώην μεσοεπιθετικός της Καλλιθέας εκτέλεσε το κόρνερ στο 76' από το οποίο προήλθε η ισοφάριση και το φάουλ στο 92' που έδωσε τους τρεις βαθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια η άμυνα των Χανίων ολιγώρησε με τους εκτελεστές να είναι ανενόχλητοι.
Η Καλαμάτα μπήκε έτσι με το… δεξί στο πρωτάθλημα, όπως είχε κάνει και πέρυσι στο ΟΑΚΑ (4-1 τον Παναθηναϊκό Β') με την Περικλή Αμανατίδη τότε στον πάγκο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια και να ζευγαρώσει τις επιτυχίες εντός έδρας με τον νεοφώτιστο Παναργειακό. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δείξει το πρόσωπο που είχε χθες στο β' ημίχρονο. Διότι στο πρώτο μέρος η Καλαμάτα ήταν κακή και τα Χανιά, που έχουν αποδυναμωθεί σε σχέση με πέρυσι, το εκμεταλλεύτηκαν και πήγαν με προβάδισμα στα αποδυτήρια.

Διπρόσωπη η Καλαμάτα

Η μεσσηνιακή ομάδα είχε παθητικό ρόλο στο πρώτο 45λεπτο και απέσπασε μόνο μια φορά από στημένη φάση στο 31' με τον Μπακαγιόκο. Ο Νίκος Αναστόπουλος βλέποντας αυτή την εικόνα έκανε για πρώτη φορά τρεις αλλαγές στην ανάπαυλα, με τους Τσελεπίδη, Ριένστρα και Παμλίδη να μείνουν στα αποδυτήρια και να περνούν στον αγωνιστικό χώρο οι Μουστακόπουλος, Μόρσεϊ και Ντιγκινί. Παράλληλα άλλαξε τη διάταξη, αφήνοντας το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς (Στρούγγης, Τσελεπίδης, Μπακαγιόκο) παίζοντας με τετράδα στην άμυνα. Με άλλα λόγια, άφησε το αμυντικό πλάνο και η Καλαμάτα, που υπερέχει σε ποιότητα και εμπειρία, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και κυριάρχησε.

Η ατομική ποιότητα έκανε τη διαφορά

Είχε να φθάσει νωρίτερα τόσο στηνφαίριση με τον νεοεισελθόντα Βασιλαντωνόπουλο, όσο και στο 1-2 με τον Στρόγγη στο 83', με τον κεντρικό αμυντικό και τον αρχηγό Βαλεριάνο (αριστερό μπακ) να είναι μόνο οι «Παλιοί» στην 11άδα που είχε εννέα. νεοαποκτηθέντες, ενώ έπαιξαν άλλοι τέσσερις (Βασιλαντωνόπουλος, Μουστακόπουλος, Μόρσεϊ και Ντιγκινί). Κάτι αναμενόμενο, με δεδομένο ότι η Καλαμάτα έκανε 19 μεταγραφές, αποκτώντας την εμπειρία από μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Ενδεικτικό ότι Μόρσεϊ και Ντιγκινί έχουν παίξει στη Super League και σε διεθνή πρωταθλήματα και η ατομική ποιότητα έκανε χθες τη διαφορά. Σίγουρα όμως χρειάζεται δουλειά για να γίνει και ομάδα η Καλαμάτα.

Μόνο Χανιά στο α' μέρος

Το ματς ξεκίνησε με τα Χανιά να πατήσει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, με τον Τσέλιο στο 10' να βρίσκεται μόνο απέναντι στον Κότσαρη από το ύψος του πέναλτι, αλλά ο γκολκίπερ της Καλαμάτας απέκρουσε το κοντινό πλασέ. Στο 23' ο Προβιδάκης από δεξιά έκανε και ο Τσέλιος από την καρδιά της άμυνας των φιλοξενούμενων με την καρφωτή κεφαλιά έκανε το 1-0 και έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς.

Η Καλαμάτα ήταν ακίνδυνη και χρειάστηκε να φθάσει στο 31' για να απειλήσει την εστία του Σαφαρίκα, που απέκρουσε σωτήρια την κεφαλιά του Μπακαγιόκο από το φάουλ του Μορέιρα. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 1-0 με τους γηπεδούχους να έχουν περισσότερη, κατοχή, τελική και να πηγαίνουν πρώτοι στις μονομαχίες.

Κυριάρχησε η Καλαμάτα στο β' ημίχρονο

Στο β' μέρος όμως η εικόνα, όπως προαναφέραμε άλλαξε με τις αλλαγές. Ο Μόρσεϊ στο 54' είχε καλή στιγμή για την Καλαμάτα, ενώ στο 65' ο Ντιγκινί νικήθηκε από τον Σαφαρίκα, που είπε «όχι» και στο 76' στο σουτ του Βασιλαντωνόπουλου μέσα από την περιοχή, διώχνοντας σε Κόρνερ. Από τον Κόρνερ του Μουστακόπουλου, ο Μόρσεϊ βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή και από πολύ κοντά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, με δύο παίκτες των Χανίων να είναι πάνω στη γραμμή, αλλά κανένας κοντά στον μεσοεπιθετικό της Καλαμάτας!

Η «Μαύρη Θύελλα» με ψυχολογία από την ισοφάριση, άγγιξε το 1-2 στο 86' με την κεφαλιά του προωθημένου Στρούγγη, που έδιωξε στη γραμμή ο πολύπειρος Μουνάφο (πρώην μέσος του Αστέρα Τρίπολης). Στο 86' ο Ντιγκινί δοκίμασε το σουτ εκτός περιοχής, με την μπάλα να φεύγει άουτ. Και φθάνουμε στο 92' όπου ο Μουστακόπουλος με φάουλ έφερε την μπάλα στην περιοχή, ο Γκμπενιόν δεν έδιωξε και άθελα του την έστρωσε στον αμαρκάριστο Ντιγκινί που «κεραυνοβόλησε» τον Σαφαρίκα, γράφοντας το τελικό 1-2.

ΧΑΝΙΑ: Σαφάρικας, Στεπίνσκι (82′ Πινακάς), Γκμπενιόν, Γκοράνοφ, Προβυδάκης, Παχής (68′ Αρτουάγκα), Μουνάφο, Λεμονής, Τσέλιος, Μανουσάκης, Μάλτσι (64' Κόλα).

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κότσαρης, Ουές (68′ Βασιλαντωνόπουλος), Βαλεριάνος,, Στρούγγης, Μπακαγιόκο, Τσελεπίδης (46′ Μουστακόπουλος), Αναστασόπουλος (74′ Γρίβας), Ριένστρα (46΄ Μόρσεϊ), Μορέιρα, Παμλίδης (46′), Αλκινάζ.

[Φωτογραφίες: Χανιώτικα Νέα]