Σάββατο, 13 Δεκέμβριος 2014 19:47

ΠΑΜΙΣΟΣ: «Να ξεπεράσουμε το ταβάνι μας...», λέει ο Ηρακλής Τσίκινης

Γράφτηκε από τον

Ενας από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στη φετινή πορεία... τρένου του Παμίσου στο Τοπικό πρωτάθλημα της Μεσσηνίας είναι ο Ηρακλής Τσίκινης. Ο πρώην διεθνής διαιτητής, από τους κορυφαίους της πιο πρόσφατης φουρνιάς του νομού, αποφάσισε φέτος να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διοίκηση του συλλόγου της πόλης του και όπως εξηγεί οι φιλοδοξίες του ξεπερνούν το ιστορικό ταβάνι της ομάδας της Μεσσήνης.


«Ο Πάμισος αποτελεί διαχρονικά κάτι ξεχωριστό για όλους εμάς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Μεσσήνη και υπάρχει μία οικογενειακή σχέση με όλους τους Νησιώτες. Γι’ αυτό και βοηθάμε όλοι όσο μπορεί ο καθένας, γιατί ξέρουμε καλά ότι μέσα από την ανοδική πορεία του θα ακουστεί πιο δυνατά η πόλη μας» υποστηρίζει ο σημερινός γενικός διευθυντής των «πράσινων» που παραμένουν η μοναδική ομάδα που συνεχίζει μόνο με νίκες από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν σε όλες τις κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Ηρακλής Τσίκινης ήταν ο άνθρωπος που μεσολάβησε το περασμένο καλοκαίρι ώστε να βρεθεί ο ισχυρός επενδυτής, κάτι που έλειπε διαχρονικά από το ποδόσφαιρο της Μεσσήνης. Στο πρόσωπο του νεαρού επιχειρηματία Δημήτρη Αντωνόπουλου που δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία, οι Νησιώτες βρήκαν το νέο διοικητικό ηγέτη τους που αν μη τι άλλο εγγυάται ότι ο σύλλογος θα αποτελεί από ‘δω και πέρα πρότυπο φερεγγυότητας και εμπιστοσύνης στο οικονομικό κομμάτι. «Χάρη στην παρουσία του Δημήτρη Αντωνόπουλου και την τεράστια βοήθεια όλων στη Μεσσήνη, φιλάθλων, επαγγελματιών αλλά και του Δήμου, βρίσκεται ο Πάμισος εκεί που βρίσκεται. Ταυτόχρονα, όμως, δουλεύουν όλα ρολόι και μέσα στην ομάδα, όπου το κλίμα είναι εξίσου οικογενειακό. Οι ποδοσφαιριστές με τις εμφανίσεις τους και το τεχνικό τιμ μέχρι στιγμής δείχνουν ικανοί να οδηγήσουν την ομάδα στο μεγάλο της στόχο που είναι η άνοδος» υποστηρίζει ο Ηρακλής Τσίκινης και δεν το κρύβει πως το βλέμμα όλων είναι κατά το ήμισυ στραμμένο στα μπαράζ που θα γίνουν στο τέλος της σεζόν με τις πρωταθλήτριες των άλλων νομών της Πελοποννήσου: «Υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση μέσα στο χειμώνα, ώστε να δυναμώσουμε κι άλλο αγωνιστικά. Τα δύο ματς που ακολουθούν με Μεσσηνιακό και Κυπαρισσία θα κρίνουν πολλά και είναι πολύ πιθανό να μας δώσουν ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα για τη συνέχεα. Ασφαλώς και παρακολουθούμε τι συμβαίνει στους άλλους νομούς, ώστε να γνωρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται τι θα αντιμετωπίσουμε στα μπαράζ».
Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του για τον Πάμισο δεν σταματούν στη Γ’ Εθνική, αλλά ψηλότερα, προκειμένου οι «τριφυλοφόροι» να ξεπεράσουν το ταβάνι τους, που ήταν κατά το παρελθόν η τρίτη κατηγορία: «Φιλοδοξίες για πιο ψηλά ασφαλώς και υπάρχουν, όμως δεν βιαζόμαστε. Πάμε βήμα, βήμα και όταν έρθει η ώρα θα κοιτάξουμε ακόμα ψηλότερα. Ασφαλώς και θα είχε σημασία η μελλοντική παρουσία της ομάδας στη Β’ Εθνική, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ».
Σαν διαιτητής ο Ηρακλής Τσίκινης κρέμασε τη σφυρίχτρα του πριν από τέσσερα χρόνια και κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται ανακουφισμένος που δεν σφυρίζει σήμερα: «Με όλα αυτά που γίνονται οι διαιτητές δεν αισθάνονται καθόλου άνετα. Η ψυχολογική πίεση είχε ξεκινήσει από τη δική μου εποχή, με τις οπαδικές εφημερίδες να φτιάχνουν κλίμα πριν από τα σημαντικά παιχνίδια. Δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον πολύ μεγάλα αλλά με όλα αυτά που γίνονται ο χώρος της διαιτησίας έχει χάσει την αξιοπιστία του».
Τα πράγματα ήταν βέβαια πολύ διαφορετικά, όταν ο ίδιος αποφάσιζε πριν από 27 χρόνια να ασχοληθεί με τη διαιτησία. Την πρώτη του... απόπειρα την έκανε στο Γυμνάσιο Μεσσήνης εντυπωσιάζοντας τον τότε γυμναστή του Παναγιώτη Θωμόπουλο που αμέσως μετά τον παρότρυνε να γίνει διαιτητής. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία σπουδαία καριέρα 23 ολόκληρων χρόνων, με τον Μεσσήνιο ρέφερι να σφυρίζει εννέα χρόνια στη Σούπερ Λιγκ και τα τρία τελευταία από αυτά να παίρνει το σήμα του διεθνή, διευθύνοντας και αγώνες των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. «Οταν πηγαίναμε να σφυρίξουμε διεθνή παιχνίδια μόνο τότε αισθανόμασταν την πραγματική ομορφιά της διαιτησίας» αναφέρει.
Με την αποχώρησή του, αλλά και εκείνη του Κωνσταντινέα η Μεσσηνία έχει μείνει... ορφανή από διαιτητές στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά ο Ηρακλής Τσίκινης αισιοδοξεί πως στο μέλλον θα βγουν κι άλλοι σπουδαίοι ρέφερι από το νομό: «Η Μεσσηνία έχει αναδείξει από πολύ παλιά σημαντικούς διαιτητές και νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να ξεχωρίσουν οι επόμενοι. Αλλωστε, τόσο την ΕΠΣΜ, όσο και το σύνδεσμο διαιτητών τους απασχολεί αρκετά αυτό το θέμα και δουλεύουν στη σωστή κατεύθυνση. Απλά θα χρειαστεί να κάνουμε για κάποιο διάστημα υπομονή».
Κλείνοντας ο Ηρακλής Τσίκινης στέλνει το παρακάτω μήνυμα προς το φίλαθλο κόσμο της Μεσσήνης: «Η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου είναι κάτι που δεν διαθέτουν πια πολλές επαρχιακές ομάδες. Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες του διευρυμένου Δήμου Μεσσήνης να έρθουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν καλό ποδόσφαιρο και να στηρίξουν την ομάδα της περιοχής τους που κινείται από φέτος σε άλλο επίπεδο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Μεσσήνιους φιλάθλους Καλές Γιορτές με υγεία και το 2015 να τους φέρει ό,τι καλύτερο, όπως βέβαια και για τον Πάμισο».