Τετάρτη, 11 Φεβρουάριος 2015 13:55

Κώστας Κλάδης: "Τυχερός για όσα έζησα στο ποδόσφαιρο"

Γράφτηκε από τον

Μεγάλη συνέντευξη εφ' όλη της ύλης έδωσε ο Μεσσήνιος τεχνικός Κώστας Κλάδης στον συνάδελφο Κώστα Μάργαρη από τη Ζάκυνθο και το zantemats.gr.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
"Ένα παγωμένο αλλά όμορφο πρωινό συνάντησα στην πόλη της Ζακύνθου τον τεχνικό του ΑΟ Λεβάντε Κώστα Κλάδη. Η συζήτηση μαζί του έχει πάντα ενδιαφέρον. Ευγενικός, πρόσχαρος, με τα αστεία του και με τις πολλές εμπειρίες που έχει αποκτήσει από το ποδόσφαιρο δε θα μου ήταν ποτέ δύσκολο να πάρω χαρτί και στυλό και να σημειώσω το “ρεζουμέ” των λεγόμενών του.
Σε ηλικία 5 ετών έφυγε ο πατέρας του από το νησί και αναζήτησε στην Καλαμάτα την τύχη του, όπου η σύζυγός του έφερε στον κόσμο τον Κώστα. Τη Ζάκυνθο ο Κώστας την επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι όταν ήταν πιτσιρικάς. Τα χρόνια πέρασαν, ο Κώστας ενώθηκε με τα... δεσμά του γάμου με την αγαπημένη του Ελευθερία, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται στο οικονομικό τμήμα του Δήμου Καλαμάτας. Μαζί με την Ελευθερία έκαναν δύο αξιαγάπητα παιδιά, τη Διονυσία και τον Ζαχαρία.
Με συγκίνηση μας αναφέρει στο τέλος της συνέντευξης: “Είμαι τυχερός που από τα 13 μου χρόνια βρέθηκα στο ποδόσφαιρο, αλλά για αυτό χρωστάω πολλά στη γυναίκα μου και στα παιδιά μου που είχαν μεγάλη υπομονή και με στήριζαν. Ήταν συνεχώς δίπλα μου σε κάθε μου απόφαση. Σίγουρα τους στέρησα αρκετά αφιερώνοντας πολύ χρόνο στο ποδόσφαιρο”.

Η σταδιοδρομία

Ο Κώστας Κλάδης ανδρώθηκε στον Μεσσηνιακό, όπου αγωνίσθηκε 18 χρόνια. Ως προπονητής εργάστηκε σε πολλές ιστορικές ομάδες της Μεσσηνίας, κατακτώντας αρκετούς τίτλους και συμμετέχοντας στη Δ΄ Εθνική. Κάποιες από τις ομάδες που συνεργάστηκε ήταν ο Τέλος Άγρας, η Εράνη Φιλιατρών, ο Μιλτιάδης, ο Πάμισος, ο Απόλλωνας Καλαμάτας, ο Εθνικός Μελιγαλά, το Φαραί, η Δόξα Μεγαλόπολης, αλλά και ο ΑΟ Πόρου. Επίσης παρακολούθησε μεγάλα σεμινάρια προπονητικής σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία.
Το επάγγελμά του δεν τον άφηνε να αναζητήσει την τύχη του σε άλλες περιοχές, ως τεχνικός, αλλά όπως αναφέρει δεν έχει παράπονο, αφού από το ποδόσφαιρο έζησε πολλές όμορφες στιγμές. Μετά τη συνταξιοδότησή του ωστόσο άνοιξαν περισσότερες... πόρτες και από πέρυσι ξεκίνησε συνεργασία με τη Θύελλα Αμπελοκήπων. Στο πάγκο των “κυανοκίτρινων” έμεινε για έναν γύρο, παρότι το σωματείο παρουσίασε εξαιρετική εικόνα, ενώ από φέτος είναι στον ΑΟ Λεβάντε όπου μετρά 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Οι “νυχτερίδες” είναι πολύ κοντά στο πρώτο Πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας στην ιστορία τους.
Ας δούμε τι ανέφερε για την Καλαμάτα, τον Ράλλη τον Μεσσηνιακό, τη Ζάκυνθο, τον Γούναρη, το Τοπικό Πρωτάθλημα και τον Λεβάντε!

Για τη “Μαύρη Θύελλα”: “Παρότι έχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται η κατάλληλη... μαγιά. Είναι μια ομάδα που ανήκει σε Β΄ και Α΄ Εθνική. Ίσως δεν έχουν βρεθεί οι κατάλληλοι ποδοσφαιριστές. Πιστεύω θα βρει το δρόμο της, λόγω φανέλας, ιστορίας και κόσμου”.

Για τον Ράλλη: “Έχει κάνει θυσίες, αλλά δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ομάδα που θα παίξει στην κατηγορία που της αξίζει, προφανώς λόγω έλλειψης χημείας.”

Για τον Μεσσηνιακό: “Είναι το πιο ιστορικό σωματείο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1888. Το ποδοσφαιρικό τμήμα μετά από κάποια χρόνια αδράνειας ξεκίνησε να λειτουργεί πάλι από το 1970. Θα πρεπε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Μεσσηνιακού και Καλαμάτας. Η Καλαμάτα να ήταν η πρώτη ομάδα της πόλης, όπως και είναι και ο Μεσσηνιακός μπορούσε να να προωθεί παιδιά για την μεγάλη ομάδα, να λειτουργεί δηλαδή ως θυγατρικό σωματείο ή με κάποια άλλη φόρμουλα συνεργασίας. Παλιά οι σχέσεις των δύο συλλόγων ήταν πιο αγαθές”.

Για τον ΑΠΣ Ζάκυνθος και τον Γούναρη: “Το Ζακυνθινό ποδόσφαιρο είναι σε συνεχή άνθιση. Είναι σημαντικό ένα νησί 40 χιλιάδων κατοίκων να έχει δύο ποδοσφαιρικές ομάδες σε Εθνικές κατηγορίες. Εύχομαι να πετύχουν και οι δύο το στόχο τους. Δε θα μπορούσα να μην σταθώ περισσότερο στη Ζάκυνθο που κατάφερε να μιλά όλη η Ελλάδα γι'αυτήν. Η ομάδα είναι τυχερή που έχει στις τάξεις της έναν πανέξυπνο Πρόεδρο, όπως ο Στέλιος Γούναρης που αγαπά πραγματικά αυτό το σύλλογο και γνωρίζει αρκετά γύρω από το ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι εάν δεν υπήρχε ο Γούναρης η ομάδα δε θα είχε καταφέρει να φτάσει στο σημείο που είναι τώρα. Τον θεωρώ πολυτέλεια και κόσμημα για το Ζακυνθινό ποδόσφαιρο και είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα θα τον ήθελε στη διοίκησή της”.

Για το Τοπικό Πρωτάθλημα και τους Ζακυνθινούς ποδοσφαιριστές: “Όταν υπάρχουν δύο ομάδες σε Εθνικές κατηγορίες το επίπεδο αναβαθμίζεται και το Πρωτάθλημα γίνεται πιο ανταγωνιστικό. Ενώ υπάρχουν παίκτες με ταλέντο, χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα και βελτίωση στη νοοτροπία”.

Για τις υποδομές: “Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Η Δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλλει περισσότερο για τη βελτίωσή τους. Οι νέοι πρέπει να αθλούνται για να αποφεύγουν τους κακόφημους δρόμους της κοινωνίας που μαστίζουν τη σήμερον ημέρα. Μην ξεχνάμε ότι το ερασιτεχνικό είναι ο αιμοδότης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου”.

Κεφάλαιο Λεβάντες: “Είμαστε πολύ κοντά στο στόχο, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθώ στη διοίκηση Βάρτζελη, η οποία στα 22 χρόνια που είμαι προπονητής διαπίστωσε ότι είναι από τις καλύτερες που είχα. Κανένα θέμα δεν άφησαν στην τύχη του από την αρχή της σεζόν. Είναι κοντά στην ομάδα συνεχώς και οι ποδοσφαιριστές είναι πληρωμένοι στο ακέραιο. Επίσης η ομάδα είναι τυχερή επειδή έχει έναν παράγοντα όπως ο Κ. Μυλωνάς, ο οποίος ξέρει από ποδόσφαιρο και τη φετινή ομάδα του Λεβάντε τη σχεδίασε σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος, θυσιάζοντας πολλές ώρες.

Όσο για την πορεία μας αξίζουν συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές που είναι πρωταγωνιστές. Έχουν καταφέρει αρκετά. Έχουν παίξει καλό ποδόσφαιρο, έχουν 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες, έχουν πετύχει 64 γκολ και έχουν δεχθεί 11.

Προέκυψε αγωνιστική κάμψη μετά την περίοδο των εορτών και αυτό έγινε από λάθος δικό μου και των παικτών . Διότι παρασυρόμενοι από τη διαφορά της βαθμολογίας δεν κάναμε την κατάλληλη προπόνηση στο κενό διάστημα. Στα δυο παιχνίδια μετά τις γιορτές δεν είχαμε καλή εικόνα, αλλά στο ντέρμπι με το Καταστάρι ξαναβρήκαμε τον εαυτό μας. Και ευτυχώς την περίοδο που δεν ήμασταν καλοί την περάσαμε ανώδυνα διαψεύδοντας κάποια προγνωστικά.

Εγώ και τα παιδιά δεν πετάμε στα σύννεφα... Το Πρωτάθλημα έχει δρόμο. Υπάρχουν καλές και επικίνδυνες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος”.

Για την Ένωση: “Είναι άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο και το γεγονός ότι το επίπεδο είναι ανεβασμένο τα τελευταία χρόνια οφείλεται και σε αυτούς”.

Για τη διαιτησία: “Αρκετά βελτιωμένη τα τελευταία χρόνια”.

Για το αν θεωρεί ότι λείπει κάτι από τη θητεία του στο ποδόσφαιρο: “Ένα Πρωτάθλημα στον τόπο μου, τη Ζάκυνθο…!".