Κυριακή, 08 Μαρτίου 2015 08:11

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΙΒΑΣ: Nικητής στη ζωή και στο γήπεδο ο αμυντικός του Τσικλητήρα Πύλου

Γράφτηκε από τον
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΙΒΑΣ: Nικητής στη ζωή και στο γήπεδο ο αμυντικός του Τσικλητήρα Πύλου

Ο Δημήτρης Κουτίβας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχημένης φετινής πορείας του Τσικλητήρας Πύλου που στέφθηκε μεσοβδόμαδα Κυπελλούχος Μεσσηνίας, επικρατώντας στα πέναλτι του Απόλλωνα σε έναν δραματικό τελικό.


Στα 33 του, πιο έμπειρος από ποτέ, ο Καλαματιανός αμυντικός αγωνίζεται πλέον και με τη σιγουριά της θέσης, έχοντας σαν... παρακαταθήκη τη θητεία του στον ΠΟΚ, τη φημισμένη ποδοσφαιρική ακαδημία της πάλαι ποτέ ΠΑΕ Καλαμάτα. «Μεγάλο σχολείο ο ΠΟΚ, είχαμε την τύχη όλα εκείνα τα παιδιά να δουλέψουμε κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες που ακόμα και για τη σημερινή εποχή θα ήταν πρωτοπόρες. Κερδίσαμε πάρα πολλά και μαζί την ευκαιρία να αναδείξουμε το ταλέντο μας» θυμάται ο κεντρικός οπισθοφύλακας του Τσικλητήρα που πανηγύρισε την περασμένη Τετάρτη το δεύτερο Κύπελλο στην καριέρα του, μετά από εκείνο που είχε κερδίσει το 2004 στην Αρκαδία με τον Αστέρα Τρίπολης: «Το Κύπελλο δεν το σκεφτόμασταν από την αρχή, αλλά στην πορεία καταλάβαμε ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι σπουδαίο μέσα από αυτό. Οταν αποκλείσαμε τον Πάμισο και μάλιστα σε διπλούς αγώνες με δύο νίκες καταλάβαμε ότι μας δινόταν μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να φτάσουμε μέχρι τον τελικό και να το πάρουμε».
Μάλιστα ο ίδιος εκτέλεσε με δική του επιθυμία το πρώτο πέναλτι, σκοράροντας με άπιαστο σουτ, θέλοντας να πάρει τη ρεβάνς από τον... εαυτό του. «Πριν από δέκα χρόνια είχα αποφύγει να εκτελέσω πέναλτι σε μία αντίστοιχη περίπτωση και ο Αστέρας είχε αποκλειστεί από το Κύπελλο Ερασιτεχνών με αυτόν τον τρόπο. Γι’ αυτό και ήθελα αυτή τη φορά να τα καταφέρω και είχα προετοιμαστεί κατάλληλα» υποστηρίζει.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτίβα η φετινή πορεία του συλλόγου της Πύλου δεν είναι τυχαία κι έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους που λειτουργούν αρμονικά μεταξύ τους: «Εχουμε τον κορυφαίο Μεσσήνιο προπονητή αυτή τη στιγμή, το Νίκο Κακαλέτρη, ενώ η διοίκηση μας στηρίζει καθημερινά και είναι πάντα δίπλα μας, ακόμα και στα δύσκολα. Το... κερασάκι στην τούρτα ήταν η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στον τελικό, που πραγματικά μας εντυπωσίασε και με την ευκαιρία θα ήθελα εκ μέρους των συμπαικτών μου να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο από την Πύλο».
Οι οπαδικές του προτιμήσεις είναι γνωστές και δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από τη στιγμή που ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία μόλις 10 ετών στα τσικό της «Μαύρης Θύελλας»! Δύο χρόνια αργότερα, το 1993 έκανε δελτίο στην ερασιτεχνική και από εκεί μέσω του ΠΟΚ βρέθηκε πέντε χρόνια αργότερα επαγγελματίας στην ΠΑΕ Καλαμάτα, φορώντας την ασπρόμαυρη φανέλα στο μοναδικό ευρωπαϊκό εκτός έδρας ματς στην ιστορία της. Τον Ιούλιο του 2000 η μεγάλη κυρία του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου αντιμετώπισε την τσέχικη Chmel Blsany για το Intertoto και αποκλείστηκε με δύο ήττες. «Στην Καλαμάτα το μεγάλο ποδοσφαιρικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα και όπως είναι φυσικό αυτή είναι η ομάδα που υποστηρίζω, όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα με έχει ξενερώσει τόσο πολύ που δεν έχω όρεξη ούτε στο γήπεδο να πάω» τονίζει ο έμπειρος σέντερ μπακ που θεωρεί ότι η «Μαύρη Θύελλα» έχει χάσει τον προσανατολισμό της: «Δυστυχώς αν δεν αναλάβει την ομάδα κάποιος ισχυρός οικονομικά παράγοντας με θέληση να δουλέψει πάνω στο ντόπιο υλικό θα έρθουν ακόμα χειρότερα «πέτρινα χρόνια». Τουλάχιστον την παλιά εποχή, προ Παπαδόπουλου, ο κόσμος ήταν δίπλα γιατί έπαιζαν Μεσσήνιοι ποδοσφαιριστές, ενώ τώρα έχει απομακρυνθεί. Υπάρχει πολύς κόσμος, όπως εγώ, που έχει κόψει το γήπεδο γιατί δεν υπάρχουν την ομάδα ντόπιοι παίκτες. Επίσης ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί διαλύθηκε εκείνη η ομάδα που πριν από 5 χρόνια πήρε το πρωτάθλημα στη Δ’ Εθνική με 20 πόντους διαφορά. Αν δεν αλλάξει φιλοσοφία και δεν στηριχτεί στο ντόπιο στοιχείο, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει εκεί που ανήκει».
Παρ’ ότι οι συνηθισμένοι αμυντικοί φημίζονται για τη σκληρότητά τους και χρησιμοποιούν αρκετές φορές... αθέμιτα μέσα για να ανακόψουν τους αντιπάλους τους, ο Δημήτρης Κουτίβας όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα γήπεδα δεν έχει καταφύγει ποτέ σε τέτοιες μεθόδους, κάτι που μαρτυρούν και μόλις δύο αποβολές του σε 24 χρόνια παρουσίας στα γήπεδα. «Οχι, δεν μου αρέσει και δεν το έκανα ποτέ, ούτε όταν έπαιζα επαγγελματικά. Πόσο μάλλον τώρα που ασχολούμαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αλλωστε όλα τα παιδιά στο Τοπικό είμαστε μία μεγάλη παρέα. Μάλιστα πέρυσι έβγαλα τη σεζόν στον Εθνικό Μελιγαλά χωρίς να πάρω ούτε μία κίτρινη κάρτα» αναφέρει.   
Ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός έχει αλλάξει αρκετούς συλλόγους τόσο εντός (Πάμισος, Αστέρας Αρφαρών, Τέλλος Αγρας, ΑΟ Φαραί), όσο και εκτός Μεσσηνίας (Αστέρας Τρίπολης, Παναιγιάλειος, ΠΑΟ Ρουφ), αλλά όπως ξαναλέει στην Πύλο έχει βρει αυτό που αναζητούσε: «Προσωπικά έχω συναντήσει τις καλύτερες συνθήκες και αν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν αλλάξει κάτι θα ήθελα να συνεχίσω και του χρόνου σε αυτήν την ομάδα γιατί μας αρέσει αυτό που κάνουμε και διασκεδάζουμε αρκετά».

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας

Ο Δημήτρης Κουτίβας εκτός από τροπαιούχος στα γήπεδα έδωσε με την ίδια επιτυχία και τη μάχη της ζωής και βγήκε νικητής. Πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά κατάφερε να επιστρέψει σιδερένιος στους αγωνιστικούς χώρους μετά από μία ολόκληρη σεζόν: «Το θέμα είναι να το αντιμετωπίζεις με θετική διάθεση και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω και σε αυτό με βοήθησε η τεράστια συμπαράσταση που είχα από την οικογένειά μου, τους γνωστούς και τους φίλους, που έκαναν μέσα και έξω από το ποδόσφαιρο. Το μήνυμα που θέλω, λοιπόν, να στείλω σε όλους όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας είναι να μην το βάλλουν κάτω».