Κυριακή, 15 Μάρτιος 2015 22:03

Προβάδισμα τίτλου ο Ολυμπιακός, 2-0 την Ξάνθη

Γράφτηκε από τον

Επιστροφή στις επιτυχίες. Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου έκανε ο Ολυμπιακός, που το βράδυ της Κυριακής (15/3) κέρδισε με 2-0 την Ξάνθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 28η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

 

 

Μετά από ένα κακό α’ ημίχρονο, κατά το οποίο δεν απείλησαν καθόλου την ακριτική ομάδα, οι Πειραιώτες έδειξαν μεγαλύτερη υπομονή στο β’ 45λεπτο και κατάφεραν να εκμεταλλευτούν δύο από τις λιγοστές ευκαιρίες τους δίνοντας συνέχεια στις επιτυχίες τους μετά την πρόκριση στο Κύπελλο.

 

Το δρόμο για το τρίποντο άνοιξε ο Ντομίνγκεζ στο 57’ και στο 69’ ο Αφελάι έγραψε το τελικό αποτέλεσμα μετά από παιδαριώδες λάθος του Καρυπίδη. Ένα λεπτό νωρίτερα η ομάδα του Βίτορ Περέιρα είχε γλιτώσει από μεγάλο κίνδυνο, αλλά ο Ρομπέρτο κράτησε το μηδέν και έσωσε τους Πειραιώτες από μπελάδες.

 

Έτσι, το συγκρότημα του Πορτογάλου εξακολουθεί να προπορεύεται, έχοντας τρεις περισσότερους βαθμούς από τον Παναθηναϊκό μετά την πρωτόδικη απόφαση σε βάρος του «πράσινων», αλλά και αγώνα λιγότερο. Την ίδια ώρα, η Ξάνθη επιστρέφει στη βάση της με άδεια χέρια και έμεινε τρεις βαθμούς πίσω από τα πλέι οφ.

 

 

Το απόλυτο μηδέν παρουσίασαν οι δύο ομάδες στο α’ ημίχρονο, το οποίο κύλησε σε χαμηλό τέμπο δίχως να καταγραφεί κάποια μεγάλη φάση. Κι αυτό καθώς το αδιάκοπο πρέσινγκ της Ξάνθης, που είχε μεγάλη συνοχή μεταξύ των γραμμών, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση, δεν επέτρεπε στον Ολυμπιακό να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει. Βέβαια και η κυκλοφορία των «ερυθρολεύκων» ήταν αργή και όχι αρκετή για να βρεθούν ρήγματα στην καλοστημένη και πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων. Ο Περέιρα επέλεξε δίδυμο Κασάμι-Μιλιβόγεβιτς στα χαφ και Ντοσεβί, Αφελάι στις πτέρυγες, αλλά δεν πήρε όσα θα περίμενε από τους τέσσερις παίκτες του και ο Ολυμπιακός ήλπιζε σε μία έμπνευση του Ντομίνγκεζ. Ο Αργεντινός πήρε πρωτοβουλίες, αλλά δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει τον απομονωμένο και δίχως κίνηση Χάρα.

 

Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούσαν οι Πειραιώτες να φέρουν την μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή ήταν μέσω των πολλών στημένων, που κέρδισαν περιμετρικά του… κουτιού. Από μία τέτοια φάση προήλθε και η μοναδική καλή στιγμή τους όταν η κεφαλιά του Σιόβα έφυγε άουτ στο 24’. Από την άλλη πλευρά, οι Ακρίτες περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο και προσπαθούσαν να χτυπήσουν μέσω αντεπιθέσεων. Σε αυτές όμως ανέβαζαν λίγους παίκτες και οι Λουσέρο, Σολτάνι, Κλέιτον δεν είχαν βοήθειες, παρά μόνο τον Καπετάνο, που έχανε δυνάμεις από την πίεση, που ασκούσε στους αμυντικούς του Ολυμπιακού όταν είχαν μπάλα. Στον Έλληνα επιθετικό ωστόσο πιστώνεται η καλύτερη φάση του ημιχρόνου όταν μετά από ωραία ατομική προσπάθεια επιχείρησε ένα αδύναμο σουτ, που απόκρουσε εύκολα ο Ρομπέρτο στο 14’.

 

 

Στο β’ μέρος ο Ολυμπιακός έβγαλε περισσότερη ενέργεια και στο πρώτο δεκάλεπτο έδειξε πολύ πιο ζωηρός. Κατάφερε μάλιστα σε αυτό το διάστημα να κάνει περισσότερες τελικές απ’ ό,τι είχε κάνει σε όλο το α’ 45λεπτο, ενώ στο 49’ ο Κασάμι ανάγκασε τον Κυριακίδη στην πρώτη του απόκρουση στο ματς. Η βελτίωση των «ερυθρολεύκων» τελικά καρποφόρησε και στο 57’ βρήκαν τη λύση χάρη σε έναν ωραίο συνδυασμό των Ντοσεβί και Ντομίνγκεζ. Ο Γάλλος έκανε το γύρισμα από δεξιά και ο Αργεντινός με πλασέ στην κίνηση άνοιξε το σκορ, γιορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την υπογραφή του νέου του συμβολαίου. Ο Ολυμπιακός ωστόσο δεν κατάφερε να διατηρήσει στο ίδιο υψηλό βαθμό την επιθετικότητά του, ενώ την ίδια ώρα η Ξάνθη βγήκε από το καβούκι της για να ψάξει το γκολ της ισοφάρισης, αρχίζοντας πλέον να παίρνει περισσότερο επιθετικά ρίσκα.

 

Οι Ακρίτες θα μπορούσαν να δικαιωθούν, αλλά στο 67’ ο Ρομπέρτο πραγματοποίησε την απόκρουση του αγώνα. Ο Σολτάνι με τον Καπετάνου συνδυάστηκαν εξαιρετικά μέσα στην περιοχή, αλλά ο Ισπανός τερματοφύλακας έδειξε τα αντανακλαστικά του σταματώντας το δυνατό σουτ του Έλληνα φορ από το ύψος του πέναλτι. Η τιμωρία για την Ξάνθη ήταν σκληρή, καθώς δύο λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός σφράγισε το τρίποντο. Ο Καρυπίδης, ως τελευταίος παίκτης, έκανε τραγικό λάθος και ο Αφελάι, που έκλεψε και βγήκε τετ α τετ, πλάσαρε υποδειγματικά τον Κυριακίδη γράφοντας το 2-0 στο 69’. Με καθαρό προβάδισμα πλέον ο Ολυμπιακός στο τελευταίο 20λεπτο δεν έδειξε διάθεση για να πετύχει κάτι περισσότερο. Διατήρησε τον έλεγχο του αγώνα χωρίς να απειληθεί από την Ξάνθη, είχε μία ακόμα καλή στιγμή με τον Κασάμι στο 84’ και τελικά πήρε ένα «επαγγελματικό» τρίποντο, που τον επανάφερε στην κορυφή.

 

Διαιτητής ήταν ο Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας). Βοηθοί οι Γεωργαράκος (Αθηνών), Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής) και 4ος ο Μήτσιος (Ηπείρου).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Σιόβας, Μποτία, Αφελάι, Κασάμι, Μιλιβόγεβιτς (83’ λ.τ. Εντινγκά), Ντοσεβί (75’ Φορτούνης), Ντομίνγκεζ, Χάρα (75’ Μπενίτες).

 

ΞΑΝΘΗ (Ράσβαν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Γκομσί, Μπέρτος (53’ Μπαξεβανίδης), Καρυπίδης, Παπάζογλου, Ομπόντο, Παπαστεριανός (60’ Βασιλακάκης), Λουσέρο, Κλέιτον, Σολτάνι, Καπετάνος (73’ Ράνος).

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR