Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2015 19:35

Απάντηση από ΕΠΟ: Ο Κοντονής έχει ελλειπή ενημέρωση

Γράφτηκε από τον
Απάντηση από ΕΠΟ: Ο Κοντονής έχει ελλειπή ενημέρωση

Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η Ομοσπονδία δεν είναι φορολογικά ενήμερη.



Τη δική της απάντηση σε όσα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρους Κοντονής έδωσε η ΕΠΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι φορολογικώς ενήμερη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από την Πολιτεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Με έκπληξη ακούσαμε στην Βουλή των Ελλήνων τον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού, απαντώντας σε επερώτηση που αφορούσε τι απέγιναν τα χρήματα του 1.434.100,00 Ευρώ που προορίζονταν για επιχορήγηση των ερασιτεχνικών Σωματείων το προηγούμενο έτος, να απαντά ως συνήγορος του προκατόχου του, και να υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά απλά χάθηκαν (ή εξαϋλώθηκαν) γιατί η ΕΠΟ δεν είχε φορολογική ενημερότητα.

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Υφυπουργός έχει ελλιπή ενημέρωση, ή συμβαίνει κάτι άλλο.
Ως ομοσπονδία λοιπόν, που βάλλεται σε κάθε ευκαιρία από τον δημόσιο λόγο του κ. Υφυπουργού, οφείλουμε να απαντήσουμε παραθέτοντας όλη την αλήθεια:

α) Με την υπ΄αριθμ. πρωτ. 27691/2-9-2014 απόφασή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφάσισε την επιχορήγηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδία με το ποσό των 1.434.100,00 Ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση προοριζόταν για τις ερασιτεχνικές ενώσεις Σωματείων (ΕΠΣ) για να αποδοθούν τα χρήματα στα ερασιτεχνικά Σωματεία και θα γινόταν μέσω της ΕΠΟ και δεν προοριζόταν για την ίδια την ΕΠΟ.

β) Στις 26-9-2014 κοινοποιήθηκε στην ΕΠΟ ατομική ειδοποίηση χρεών οφειλή ύψους 1.100.000,00 Ευρώ από την Δ.Ο.Υ. ΙΒ΄Αθηνών. Η οφειλή αυτή δεν αφορούσε μη καταβληθέντες φόρους, αλλά προερχόταν από εισφορά υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα από την μη απόδοση του ποσοστού 10% επί των τηλεοπτικών συμβάσεων της ΕΠΟ στο Ταμείο Συντάξεως των αστυνομικών ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφάλειας).

γ) Η διοίκηση της ΕΠΟ, αμέσως μετά την κοινοποίηση της ανωτέρω ειδοποίησης ήρθε σε επικοινωνία με την διοίκηση του Ταμείου ΤΕΑΠΑΣΑ για να βρεθεί ένας τρόπος ρύθμισης της οφειλής. Προς επίδειξη διάθεσης καλής πίστης και για να επιτευχθεί η ρύθμιση η ΕΠΟ κατέβαλε στην Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου (ΤΕΑΠΑΣΑ) ΊΖ΄Αθηνών , όπως της υποδείχθηκε, στις 9-10-2014 το ποσό των 250.000,00 Ευρώ, από το οποίο το ποσό των 100.000,00 Ευρώ αφορούσε την προσαύξηση και 150.000,00 Ευρώ ήταν έναντι της οφειλής. Στην συνέχεια και αφού το Συμβούλιο του ΤΕΑΠΑΣΑ αποφάνθηκε ότι δεν ήταν αρμόδιο, παρά την καλή του διάθεση, να προβεί σε ρύθμιση της οφειλής, η ΕΠΟ προέβη στην ρύθμιση αυτής στις 10-11-2014 στο TAXIS με την καταβολή της σε 24 δόσεις και καταβάλλοντας την πρώτη δόση ποσού 38.462,50 Ευρώ έλαβε φορολογική ενημερότητα (ΣΕΙΡΑ Β 14160283, Α/Α 8874/12-11-20140, με αιτιολογία την «είσπραξη χρημάτων από φορείς δημοσίου πλην κεντρικής Κ1» από την Δ.Ο.Υ. του δικαιούχου της οφειλής της (ΤΕΑΠΑΣΑ) ΙΖ΄ Αθηνών, με διάρκεια ισχύος για έναν μήνα. Η ενημερότητα προέβλεπε παρακράτηση ποσού 30% στο εισπραχθέν ποσό και απόδοση στην ΙΒ΄Δ.Ο.Υ. Αθηνών.

δ) Στην συνέχεια στις 18-11-2014 κοινοποιήθηκε στην ΕΠΟ το έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αριθμό πράξης 66/17-11-2014, το οποίο ανέγραφε ότι επιστρέφεται αθεώρητο το με αριθμ. 196457/14 χρηματικό ένταλμα πληρωμής, οικονομικού έτους 2014, ποσού 1.434.100.00 Ευρώ που εκδόθηκε από την Υ.Δ.Ε. στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και αφορά έκτακτη επιχορήγηση στην φερόμενη ως δικαιούχο ΕΠΟ προκειμένου να δοθεί ως τακτική επιχορήγηση έτους 2014 σε σωματεία για τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, διότι στο συνημμένο αποδεικτικό ενημερότητας της ΕΠΟ υφίσταται υποχρέωση παρακράτησης σε ποσοστό 30% στο ποσό που θα εισπράξει η ΕΠΟ (δηλαδή στην επιχορήγηση) και ως εκ τούτου η επιχορήγηση που έχει εγκριθεί με την υπ΄αριθμ. 27691/02.09.2014 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού δεν θα διατεθεί εις ολόκληρον για τον σκοπό για τον οποίο έχει εγκριθεί.

ε) Η ΕΠΟ ακολούθως, με αφορμή το ανωτέρω έγγραφο και το Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπό τον τίτλο «Επιστολή Γ. Ανδριανού στον πρόεδρο της ΕΠΟ» εξέδωσε ανακοίνωση –απάντηση στις 28/11-2014 με την οποία ανέφερε ότι το θέμα με την φορολογική ενημερότητα λόγω οφειλών προς το Τ.Ε.Π.Α.Σ.Α., έχει διευθετηθεί απολύτως, ότι η Ομοσπονδία είχε ρυθμίσει ήδη την οφειλή της στις 10/11/2014, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, (αρ. πρωτοκόλλου 202089) σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, όπως ακριβώς είχε διαβεβαιώσει. Ότι είναι προφανές πως η υποχρέωση παρακράτησης του 30% της επιχορήγησης προς τα ερασιτεχνικά σωματεία θα εκπληρωθεί εκ μέρους της Ομοσπονδίας από ίδια έσοδα, έτσι ώστε να διατεθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχορήγηση προς το ερασιτεχνικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα εκταμιεύσει το απαιτούμενο ποσό, παρά την υφιστάμενη ρύθμιση στην ΙΒ’ ΔΟΥ Αθηνών, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν εκ μέρους του Υφυπουργείου Αθλητισμού η διαδικασία επιχορήγησης των ερασιτεχνικών σωματείων μέσω των ΕΠΣ και, ασφαλώς, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία οικονομική απώλεια για τα σωματεία με υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας».

Μόλις 3 ημέρες μετά την ανωτέρω ανακοίνωση, η ΕΠΟ, συνεπής στις διαβεβαιώσεις της, στις 1-12-2014 κατέβαλε μόνη της στην Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄Αθηνών το ποσό που αντιστοιχούσε στο 30% του υπολοίπου (μετά των προσαυξήσεων της ρύθμισης) της οφειλής της, ήτοι ποσό 430.230,00 Ευρώ και την ίδια ημέρα 1-9-2014 έλαβε από την ίδια Δ.Ο.Υ. αποδεικτικό ενημερότητας (με Α/Α 9529 ΣΕΙΡΑ Β1 4160932/1-12-2014), με αιτιολογία «ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», (χωρίς παρακράτηση).
Μέχρι την στιγμή εκείνη η ΕΠΟ είχε καταβάλει έναντι της ανωτέρω οφειλής της ποσού 1.100.000,00 Ευρώ (250.000 + 38.462,50 + 430.230=) 718.692,50 Ευρώ!!!!, αλλά ούτε πάλι δόθηκε η επιχορήγηση. Αντίθετα, με πρωτοβουλία και ενέργειες αγνώστων , υποχρεώθηκε η Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ να ανακαλέσει την φορολογική μας ενημερότητα και να δηλώσει ότι την εξέδωσε εκ παραδρομής και το Υφυπουργείο να δηλώνει στην συνέχεια ότι η ΕΠΟ δεν έχει φορολογική ενημερότητα γιατί αυτή που παρουσίασε εκδόθηκε από αναρμόδια Δ.Ο.Υ.!!!!

Στην συνέχεια ψηφίστηκε στην Βουλή, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η υπ΄αριθμ. 2291/260/24-12-2015 τροπολογία (που αποτελούσε προφανώς τον αρχικό στόχο του), για να αρθεί δήθεν το «κώλυμα» αυτό, με την οποία, όταν μία Ομοσπονδία στερείται φορολογικής ενημερότητας, η Γ.Γ.Α. έχει την δυνατότητα να κατανείμει απευθείας τις επιχορηγήσεις και η τροπολογία αυτή προκλήθηκε (και διαφημίστηκε πολύ!) ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Γ.Γ.Α. να αποδώσει απευθείας τα χρήματα στις Ενώσεις και τα Σωματεία, χωρίς την μεσολάβηση της ΕΠΟ.

Ήταν τόσο μεγάλη η ζέση του Υφυπουργού Αθλητισμού να δώσει τα χρήματα στα σωματεία που αυτά… ακόμη τα περιμένουν με… τις αποφάσεις στο χέρι.

Αυτό είναι το πλήρες ιστορικό της υποθέσεως. Όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι μία εταιρεία ή ένα σωματείο ή ένας πολίτης όταν έχει ρυθμίσει τις οφειλές του, δικαιούται και λαμβάνει φορολογική ενημερότητα ισχύος ενός (1) συνήθως μηνός, ή όσης και η περιοδικότητα καταβολής των δόσεων της ρύθμισης. Άρα η ΕΠΟ είχε φορολογική ενημερότητα και είχε δικαίωμα να έχει αφού βρισκόταν σε ρύθμιση την οποία τηρούσε.

Η φορολογική αυτή ενημερότητα χορηγήθηκε (δικαίως) στην ΕΠΟ από δημόσια υπηρεσία της Ελληνικής Πολιτείας όταν είχε ήδη αποδοθεί ένα ποσό της τάξεως των 718.692,50 Ευρώ!!!!, (άνω του 60% του χρέους σε χρονικό διάστημα δύο μηνών). Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε την φορολογική ενημερότητα σωστά, δίκαια και έντιμα εξήτασε το θέμα και σωστά και δίκαια έπραξε, ασχέτως αν κατηγορείται τώρα (παρασυρόμενη ως «παράπλευρη απώλεια», λόγω του πολέμου κατά της ΕΠΟ). Η ΕΠΟ δεν υπέκλεψε την ενημερότητα, δεν την υφάρπασε και δεν παραπλάνησε κανέναν, όπως εντέχνως γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί. Τα χρήματα δεν προορίζονταν για εκείνη αλλά για τα τοπικά σωματεία. Η ΕΠΟ, παρά τις όποιες οικονομικές της δυσκολίες την συγκεκριμένη εποχή και παρά την ρύθμιση που είχε κάνει, κατέβαλε τα ανωτέρω σημαντικά ποσά ώστε να δοθούν τα χρήματα από την πολιτεία στα Σωματεία.

Αλλά η ουσία και η αλήθεια είναι και θα παραμείνει μία, ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ποτέ στα Σωματεία. Εφευρήματα, δικαιολογίες και προσχήματα πάντα θα υπάρχουν.

Απαντήσεις σοβαρές και ουσιαστικές αναζητούνται που να χαρακτηρίζουν ένα κράτος δικαίου».
Πηγή: tovima.gr