Παρασκευή, 17 Απρίλιος 2015 12:39

Οι αντιδράσεις Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ...

Γράφτηκε από τον

Η οδός... γνώριμη! Η ΕΠΟ θα ενημερώσει την UEFA και τη FIFA όπως υποστήριζαν κύκλοι της Ομοσπονδίας για το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου του Σταύρου Κοντονή «με όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν» όπως τόνιζαν στο Πάρκο Γουδή
Οδό την οποία ακολούθησαν και μόλις κατατέθηκε για διαβούλευση το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο.


«Η ΕΠΟ έχει υπογράψει διεθνή σύμβαση με FIFA και UEFA και πρέπει να την τηρήσει. Σε όλο τον κόσμο, όσοι θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο εκτός των συνόρων τους, αυτό κάνουν» πρόσθεσε ο πρώτος τη τάξει παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργος Γκιρτζίκης στο ΑΜΠΕ και σχολίασε τη στάση της Ομοσπονδίας.
 «Παρακολουθούμε τις πολλές συνεντεύξεις, τις πολλές τοποθετήσεις και αναμένουμε. Η δική μας θέση είναι γνωστή και έχει κατατεθεί γραπτώς στην αθλητική ηγεσία. Είπαμε να κρατήσουμε σοβαρή στάση. Οι δικές μας θέσεις είναι γραπτές. Βρισκόμαστε σε μια ρευστή περίοδο. Ούτως ή άλλως ο κ. υφυπουργός έχει δώσει ένα χρονικό όριο ως τις 30 Απριλίου και ως τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να αλλάξει» κατέληξε ο κ. Γκιρτζίκης.

«Ναρκοθετείται ο διάλογος»
Στην ΕΠΟ στέκονται στον διάλογο που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα σε κυβέρνηση, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και σημειώνουν ότι «ναρκοθετείται». Οπως υποστήριζαν από την Ομοσπονδία... «ο διάλογος αυτός εκ των πραγμάτων φαίνεται να ναρκοθετείται με την έννοια ότι όταν η UEFA απορρίπτει το σχέδιο νόμου στο σύνολό του σχεδόν, είναι πρακτικώς αδύνατον να δεχθεί να συζητήσει ένα καινούργιο στο οποίο έχει προστεθεί ακόμη ένα άρθρο το οποίο καταργεί απολύτως τη διάταξη για το αυτοδιοίκητο».
«Οταν απορρίπτουν και τα 15 άρθρα του νομοσχεδίου, θα συζητήσουν ένα άρθρο που είναι χειρότερο και από τα 15;» αναρωτιούνταν στην Ομοσπονδία.
Στα... βήματα του Ανδριανού
Το συγκεκριμένο άρθρο που προστατεύει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου είχε μπει στο στόχαστρο και του προκάτοχου του Σταύρου Κοντονή στο υφυπουργείο Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού.
Στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί αφού η Βουλή διαλύθηκε λόγω εκλογών δεν υπήρχε η συγκεκριμένη παράγραφος. Η διαφορά είναι ότι υπήρχε πρόβλεψη για το αυτοδιοίκητο στο άρθρο 113 που παρέπεμπε στο CAS!
«Για θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης των αθλητικών φορέων, διαιτησίας και αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος. Οι ρητές αντίθετες καταστατικές διατάξεις των οικείων διεθνών ομοσπονδιών βεβαιώνονται μόνο με γνωμοδότηση του CAS» τονιζόταν στο νομοσχέδιο Ανδριανού.


Λειτουργούν περισσότερο εκφοβιστικά
Η πολιτική της FIFA και της UEFA σε καταστάσεις παραβιάσεων από Ομοσπονδίες τους που αντιτίθενται στο γενικό καταστατικό λειτουργίας τους είναι περισσότερο εκφοβιστική από ουσιαστική, ως προς τις τιμωρίες και τα μέτρα που λαμβάνουν.
Η FIFA έχει αρκετές φορές προχωρήσει σε αποκλεισμούς Ομοσπονδιών από τις διοργανώσεις της, κυρίως χώρες από την αφρικάνικη ήπειρο, αλλά η διάρκεια αυτών ήταν βραχύχρονη, καθώς σε όλες τις περιπτώσεις οι Ομοσπονδίες φρόντιζαν ώστε να λύσουν τα προβλήματα και να εναρμονιστούν με τις επιταγές – κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η FIFA είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη απειλή προς την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πολωνίας τον Οκτώβριο του 2008, τότε που η κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Τόσο η FIFA όσο και η UEFA αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς και σχεδόν αμέσως η πολωνική κυβέρνηση αποχώρησε από την Ομοσπονδία, ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες. Αντίστοιχη απειλή είχε υπάρξει και τον Ιούνιο του 2010 προς τη γαλλική Ομοσπονδία, εξαιτίας παρεμβάσεων της κυβέρνησης Σαρκοζί.
Στα... αφρικανικά μέτωπα, το περασμένο καλοκαίρι, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η FIFA είχε αποκλείσει την Ομοσπονδία της Νιγηρίας από τις διοργανώσεις εξαιτίας παρέμβασης της κυβέρνησης της χώρας στα του ποδοσφαίρου, αλλά μόλις εννέα μέρες μετά την επιβολή της ποινής όλα τακτοποιήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας και η τιμωρία άρθηκε.
Υπήρξαν επίσης και περιπτώσεις τιμωριών φυσικών προσώπων. Η FIFA τιμώρησε με τριετείς και διετείς αποκλεισμούς από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα πρώην στελέχη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ινδίας, ένεκα συμμετοχής αυτών σε υπόθεση δωροδοκίας κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών εκλογής της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA το 2009. Πέντε χρόνια αποκλεισμός επιβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στον πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μογγολίας, Γκανμπόλντ Μπουγιανεμέκ, επίσης για δωροδοκία του από τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.

«Δεν συνιστά λύση
ο ευρωπαϊκός
αποκλεισμός»
Στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο τηρεί ο Παναθηναϊκός ως προς τη «μετωπική» του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με την UEFA και τη FIFA και τον νέο αθλητικό νόμο που φαίνεται να αναιρεί το αυτοδιοίκητο.
Στο «τριφύλλι» εκτιμούν ότι είναι πρόωρο να πάρουν συγκεκριμένη θέση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι οριστικό, πλην όμως είναι σαφές ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.
Κι αυτό διότι θεωρούν πως δεν πρέπει να συνδέεται η πάταξη της διαφθοράς και της ανισονομίας με ενδεχόμενη... τιμωρία μέσω του αποκλεισμού των ομάδων από την Ευρώπη.
Τουναντίον, στο «τριφύλλι» θεωρούν επιβεβλημένη την παρουσία των ελληνικών συλλόγων στην Ευρώπη προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το επίπεδο των ομάδων και του ποδοσφαίρου μας και πως δεν συνιστά λύση μία τέτοια απόφαση που μπορεί κάλλιστα να αποβεί καταστροφική.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΑΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ H AEK
Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η ΑΕΚ τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο έπειτα από τις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και τις πιθανές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν. Μολονότι η Ενωση δεν εμπλέκεται άμεσα στη διαδικασία, δεδομένου πως την επόμενη σεζόν έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκά κύπελλα, μελετά με προσοχή τα νέα δεδομένα καθώς δεν είναι αμέτοχη σε όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο (μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την τεράστια υπόθεση του χρηματιστηρίου που επιχειρεί η ΑΕΚ μέσω του Elite program). Η ΑΕΚ έχει λάβει ξεκάθαρα θέση στήριξης προς τις ενέργειες του υφυπουργού για τη βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, παράλληλα η Ενωση οικοδομεί σχέσεις ειλικρινούς εμπιστοσύνης και σεβασμού με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία αποτυπώνει την υγεία και την ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και την ΕΠΟ. Από την ΑΕΚ παρέπεμπαν στην ανακοίνωση της 27ης Φεβρουαρίου, αλλά και σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του Δημήτρη

Μελισσανίδη, με τις οποίες ζητείται τρόπος για να υπάρξει κάθαρση και βελτίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Δεδομένη μας επιθυμία είναι να επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες ισονομίας και υγιούς ανταγωνισμού, εντελώς διαφορετικές από τις επικρατούσες τα τελευταία χρόνια στις εγχώριες διοργανώσεις. Αξίζουμε ένα ποδόσφαιρο που θα ανήκει σε όλους απαλλαγμένο από τη διαφθορά των λίγων και το οποίο θα χαίρονται όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι παράλληλα με την υποδειγματική τιμωρία της μειοψηφίας των ταραχοποιών στοιχείων στα οποία κακώς έχουμε δώσει το δικαίωμα να το θεωρούν τσιφλίκι τους. Η ΠΑΕ ΑΕΚ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και ταυτίζεται μαζί του στην προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα με γενναίες αποφάσεις που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου μας. Πάγια θέση μας είναι ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για καθαρό ποδόσφαιρο σε κάθε χώρα θα έπρεπε να είναι η οικεία ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Λυπούμαστε που δεν είμαστε τόσο καλοπροαίρετοι ή και αφελείς για να έχουμε τόσο... υψηλές προσδοκίες από τη... δική μας ΕΠΟ. Οι ελπίδες μας στρέφονται στο πρόσωπο του υφυπουργού Αθλητισμού και ελπίζουμε ότι δεν θα διαψευστούμε» ήταν η θέση της ΠΑΕ, με ξεκάθαρη στήριξη των θέσεων Κοντονή και πλήρη αμφισβήτηση της ΕΠΟ.
«Προς το παρόν δεν
θα τοποθετηθούμε»
Στάση αναμονής τηρεί η Ξάνθη. To «Goal» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ακριτικής ομάδας Αρη Πιαλόγλου, που δεν θέλησε να τοποθετηθεί μέχρι την κατάθεση προς ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. «Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να τοποθετηθούμε πριν οριστικοποιηθεί και κατατεθεί το σχέδιο νόμου. Μέχρι τότε προτιμούμε να μη δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρακολουθούν τις εξελίξεις
Στον Αστέρα Τρίπολης παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούν όταν κρίνουν και στους αρμόδιους φορείς, όπως άλλωστε πράττουν όλα τα χρόνια, και ακολούθως θα δημοσιοποιήσουν τη δική τους θέση αναφορικά με την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί.
Δεν πήρε θέση ο Ολυμπιακός
Η θέση του Ολυμπιακού είναι η εξής: «Ο Ολυμπιακός δεν θέλει ακόμα να τοποθετηθεί».
Στηρίζει Κοντονή και
αναλαμβάνει το κόστος ο ΠΑΟΚ


Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει εξαρχής θετική στάση απέναντι στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και φαίνεται να στηρίζει την αποφασιστικότητά του απέναντι στην ΟΥΕΦΑ, έστω και αν αυτή μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. «Ελπίζουμε να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε τόσο βαθιά ρήξη που θα προκαλέσει τέτοιου είδους αποφάσεις. Από την άλλη όμως αν το κόστος για να επέλθει κάθαρση στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι ο αποκλεισμός των ομάδων μας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να το πληρώσει. Θα πρέπει να γίνει κάτι που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά που έχουν ήδη διαβρωθεί» λένε οι άνθρωποι του Δικεφάλου.
Η αλήθεια είναι ότι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης περίμεναν διαφορετική στάση από την ΟΥΕΦΑ, ακόμη και δική της επέμβαση στα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε άλλα πρωταθλήματα όπου προέκυψαν σοβαρά ζητήματα διαφθοράς, και ελπίζουν πως τελικά θα υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις ώστε να προκύψει κάθαρση χωρίς τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Από την άλλη πλευρά το κόστος ενός τέτοιου ενδεχομένου μπορεί να μην καταστρέψει οικονομικά τον Δικέφαλο, που την περίοδο 2013-14 εισέπραξε μόνο από τα μπόνους της ΟΥΕΦΑ 5.000.000 ευρώ, αλλά είναι δεδομένο ότι θα ρίξει εκτός από την ποιότητα του πρωταθλήματος και την ποιότητα του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Και αυτό διότι δύσκολα θα πειστεί οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής αξίας να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα αποκλεισμένο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
«Αμοιβαίες υποχωρήσεις
για να μη γίνουμε Κουρδιστάν»
Διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις ζήτησε το αφεντικό του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός. «Θεωρώ ότι θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα πάρει αυτό το ρίσκο και να καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Είναι που είναι χάλια το ποδόσφαιρό μας, θα γίνουμε Κουρδιστάν, Ουγκάντα.
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και δεν πιστεύω ότι πάει η κατάσταση στα άκρα. Θα κάνουν όλοι βήματα πίσω, θα γίνουν οι προτάσεις που να βρίσκουν σύμφωνες όλες τις πλευρές, με την πολιτεία να έχει εποπτικό ρόλο. Χρειάζεται διάλογος και όχι να το διαλύσουμε το πράγμα. Δεν το λέω αναφερόμενος στη δική μου ομάδα. Εμείς έχουμε μάθει να ζούμε τα εσωτερικά κέρδη. Μιλώ γενικά για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στο ποδόσφαιρο και στα σαράντα επαγγέλματα που ζουν από αυτό» τόνισε στο «Goal».
Πηγή: sentragoal.gr

  1. ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ