Δευτέρα, 25 Μάιος 2015 20:34

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: "Θετική η χρονιά για το Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο"

Γράφτηκε από τον

Ενας από τους μακροβιότερους παράγοντες της ΕΠΣΜ είναι ο Α’ αντιπρόεδρος Λεωνίδας Οικονομίδης, που συμμετέχει στη διοίκηση της 25 χρόνια. Ως μέλος της διοίκησης του Α.Ο. Διαβολιτσίου, διεκδίκησε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης το 1992 και από τότε εκλέγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Ο έμπειρος παράγοντας που οι πληροφορίες τον θέλουν να αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΠΣΜ στις επόμενες εκλογές στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Notos», σημείωσε πως δεν έχει σκοπό ούτε επιδιώκει να διεκδικήσει την προεδρία. Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του αναφέρει ότι η Καλαμάτα για να επιστρέψει εκεί που της αξίζει χρειάζεται έναν ηγέτη-χρηματοδότη ώστε να την οδηγεί στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επίσης συμπλήρωσε ότι η ΕΠΣΜ θα στηρίζει την Καλαμάτα, αλλά και όποια άλλη ομάδα του νομού που αγωνίζεται στις εθνικές κατηγορίες. Μας είπε και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο αυτή την περίοδο (υπόθεση στημένων αγώνων και εγκληματική οργάνωση), τα τοπικά πρωταθλήματα, την Α1 κατηγορία, τις μικτές ομάδες και τη διαιτησία, όπου τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, καθώς και αν θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΣΜ.


- Με την ολοκλήρωση της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου, τι μπορούμε να πούμε κάνοντας έναν απολογισμό. Ηταν καλή χρονιά στις διοργανώσεις των τοπικών πρωταθλημάτων και του κυπέλλου;

«Προσπάθεια και επιθυμία της ΄Ενωσης είναι να διοργανώνει κάθε χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα Πρωταθλήματά της διδασκόμενη από τα τυχόν λάθη προηγούμενων περιόδων και λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες των σωματείων. Θεωρώ ότι η φετινή χρονιά ήταν αρκετά καλή παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος αφού πολλές αγωνιστικές αναγκαστικά, παρά τη θέλησή μας, διεξήχθησαν ημέρα Τετάρτη (λόγω  βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα  αλλά και λόγω της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών).
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν έστω ελάχιστα γήπεδα ακόμα ξερά στο νομό μας, έχουν βελτιωθεί κατά πολύ οι γηπεδικές εγκαταστάσεις αφού πάρα πολλά γήπεδα διαθέτουν φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα και παρά τις όποιες ατέλειες παρουσιάζουν, θεωρώ ότι έχουν συντελέσει κατά πολύ στην άνοδο του τοπικού μας ποδοσφαίρου.
Η διεξαγωγή των αγώνων μέσα σε αγωνιστικά πλαίσια, χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης και με ελάχιστα βίαια επεισόδια στα γήπεδα σηματοδοτούν τη βελτίωση της αθλητικής παιδείας των ποδοσφαιριστών, των παραγόντων και των φιλάθλων. Παρακολουθήσαμε όλοι τον τελικό αγώνα Κυπέλλου Μεσσηνίας που διεξήχθη μέσα σε φίλαθλο πνεύμα και δεν είχε καμία σχέση με τους τελικούς προηγουμένων περιόδων.
Τα πρωταθλήματα υποδομών θεωρώ ότι διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή σε αυτά πολλών σωματείων όλων των κατηγοριών, αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχαν στο Παιδικό Πρωτάθλημα 27 σωματεία, στο Προπαιδικό Πρωτάθλημα 24 σωματεία, στο Τζούνιορ 18 σωματεία και στο Προτζούνιορ 14 σωματεία παρά την οικονομική κρίση που περνά ο τόπος μας».
    

- Για τη νεοσύστατη κατηγορία Α1 πώς κύλησε η σεζόν; Βλέπετε θετικά τη συνέχισή της; Δεν υποβαθμίζεται η Β’ Τοπική;

«Πιστεύω ότι η Ένωση δικαιώθηκε για την απόφασή της να δημιουργήσει την Α1 Κατηγορία, αφού σε αυτή διεξήχθη φέτος ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή ομάδων ισάξιων θα έλεγα αυτών της Α΄ Κατηγορίας, και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική για το ποιες ομάδες θα επιτύχουν την άνοδο στην ανώτερη κατηγορία. Δε θεωρώ ότι η δημιουργία της Α1 Κατηγορίας υποβαθμίζει το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας».

- Είστε αρκετά χρόνια στη διοίκηση της ΕΠΣΜ. Από το ξεκίνημά σας έως σήμερα βλέπετε να έχουν αλλάξει τα πράγματα; Είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο στο τοπικό και γενικότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

«Πράγματι στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με την ΕΠΣ Μεσσηνίας πολλά έχουν αλλάξει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οι γηπεδικές  εγκαταστάσεις έχουν βελτιωθεί, νέα σωματεία έχουν ιδρυθεί, η ΕΠΣΜ στεγάζεται σε καινούρια γραφεία, έχει αποκτήσει ιδιόκτητο γήπεδο για τις ανάγκες των Μικτών Ομάδων του νομού, για αγώνες πρωταθλημάτων υποδομής αλλά και για τη διεξαγωγή αγώνων διαφόρων πρωταθλημάτων, οι περισσότερες ομάδες έχουν ιδρύσει ακαδημίες και εκπαιδεύουν στο ποδόσφαιρο παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες. Βέβαια η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας  έχει επηρεάσει αρνητικά τη συμμετοχή παραγόντων στα σωματεία  και γενικά λειτουργεί ως τροχοπέδη στην όλη εξέλιξη και πρόοδο του ποδοσφαίρου.
Παρ΄ όλα αυτά όμως θεωρώ ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και ανάπτυξης του τοπικού μας ποδοσφαίρου». 

- Σύμφωνα με πληροφορίες ακούγεται ότι θα είστε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΣΜ, με την ολοκλήρωση της θητείας της υπάρχουσας διοίκησης ή και νωρίτερα, λόγω των υποχρεώσεων του προέδρου στο Δήμο Οιχαλίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Είναι κάτι που δεν με έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής.
Δε γνωρίζω αν ακούγεται κάτι τέτοιο, αλλά σας πληροφορώ ότι επιθυμώ να βοηθώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε θέση, όπως άλλωστε κάνω τόσα χρόνια, χωρίς να επιδιώκω και χωρίς να έχω σκοπό να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου, άλλωστε η ΕΠΣΜ σήμερα έχει Πρόεδρο, ο οποίος δύναται να ανταποκρίνεται επάξια  και στα καθήκοντα του Προέδρου της ΄Ενωσης αλλά και σε αυτά του Δημάρχου Οιχαλίας».

- Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ, είστε ικανοποιημένος από τους διαιτητές που ανήκουν στη δύναμη της ΄Ενωσης τόσο στο τοπικό επίπεδο, όσο και στις εθνικές κατηγορίες;

«Πιστεύω ότι οι διαιτητές της ΄Ενωσής μας βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο και γενικά η διαιτησία μας είναι ανώτερη από τη διαιτησία πολλών άλλων Ενώσεων.   Μπορεί βέβαια να μη διαθέτουμε πολλούς διαιτητές μεγάλων  εθνικών κατηγοριών ούτε ικανό αριθμό διαιτητών ανάλογο με τις ανάγκες των πρωταθλημάτων μας, ώστε να διεξάγονται όλοι οι αγώνες την ημέρα που επιθυμούν τα σωματεία, δηλαδή κάθε Κυριακή, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή Διαιτησίας λειτουργεί κάθε χρόνο σχολές διαιτησίας προσκαλώντας σε αυτές να διδάξουν  μεγάλα ονόματα της Ελληνικής Διαιτησίας, αλλά και καλώντας νεαρά  άτομα να φοιτήσουν σε αυτές.
Μερικές φορές συμβαίνει, ποδοσφαιρικοί παράγοντες  να διαμαρτύρονται για αδικία της ομάδος τους εκ μέρους της διαιτησίας.
Βέβαια μπορεί να γίνονται κάποια διαιτητικά  λάθη αλλά εκτιμώ ότι αυτά γίνονται λόγω απειρίας των διαιτητών και όχι εσκεμμένα».

- Οι μικτές ομάδες στελεχώνονται από αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όμως τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε παιδιά να έχουν εξέλιξη πηγαίνοντας σε επαγγελματικούς συλλόγους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Πράγματι οι Μικτές ομάδες της ΄Ενωσής μας στελεχώνονται με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές γι’ αυτό άλλωστε κάθε χρόνο οι Μικτές μας ομάδες διακρίνονται στα πρωταθλήματα που διοργανώνει η ΕΠΟ και καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στον  όμιλό  τους.
Σε αυτό θεωρώ ότι έχουν βοηθήσει κατά πολύ οι ακαδημίες που λειτουργούν σε πολλά τοπικά μας σωματεία, στα οποία γίνεται πολύ καλή δουλειά. Βέβαια και σήμερα πολλοί από αυτούς τους παίκτες αγωνίζονται σε επαγγελματικούς συλλόγους,  πιστεύω όμως ότι αυτοί οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε να αγωνίζονται πρώτα σε σωματεία του νομού μας προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες  και να μη προσφεύγουν αμέσως σε μεγάλες ομάδες Α΄Εθνικής Κατηγορίας ή ομάδες του εξωτερικού» .

- Η ΕΠΣΜ στο μέτρο των δυνατοτήτων της βοηθάει τη μεγάλη ομάδα του νομού μας, την Καλαμάτα. Κατά τι γνώμη σας τι χρειάζεται ώστε να ξαναγίνει η "Μαύρη Θύελλα", που αρκετοί από εμάς έχουμε γνωρίσει;

«Η ΕΠΣΜ και βέβαια είναι κοντά στην ομάδα της Καλαμάτας όπως θα είναι και σε όποια άλλη ομάδα του νομού  θα αγωνίζεται σε εθνικές κατηγορίες.
Θεωρώ ότι για να ξαναγίνει η «Μαύρη Θύελλα» η ομάδα που έχουμε γνωρίσει θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα στο διοικητικό και οργανωτικό τομέα, να ενισχυθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας με μέλη ικανά να την βοηθήσουν οικονομικά, να βρεθεί κατάλληλος επενδυτής, να γίνονται καλύτερες επιλογές ποδοσφαιριστών κατά τις περιόδους των μεταγραφών, ακόμη θα έλεγα να στηριχθεί πιο πολύ σε ντόπιους ποδοσφαιριστές αφού όπως είπαμε προηγουμένως η Μεσσηνία διαθέτει αξιόλογα ταλέντα, τα οποία ενώ διακρίνονται στις Μικτές ομάδες στη συνέχεια μεταπηδούν σε ομάδες εκτός νομού αντί να συνεχίζουν την καριέρα τους στη μεγάλη μας ομάδα τη Μαύρη Θύελλα».

- Τι φταίει που η Μεσσηνία δεν έχει μια ομάδα στην Super League ή τη Football League;

«Πιστεύω ότι η ομάδα που πρέπει και αξίζει να εκπροσωπεί τη Μεσσηνία στις μεγάλες εθνικές κατηγορίες είναι η ομάδα της Καλαμάτας. Δυστυχώς σήμερα από αυτή την ομάδα λείπει ο ηγέτης-χρηματοδότης που θα την οδηγήσει στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα καταφέρει να βοηθήσει τη Μαύρη Θύελλα να ξαναγίνει η μεγάλη ομάδα του παρελθόντος και να συσπειρώσει κοντά της το φίλαθλο κοινό του τόπου μας κατακλύζοντας τις άδειες σήμερα κερκίδες του γηπέδου».

- Οσον αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βρίσκονται σε δικαστική έρευνα οι υποθέσεις των στημένων αγώνων και της εγκληματικής οργάνωσης, με σοβαρές κατηγορίες. Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να λάμψει η αλήθεια; Πώς θα επέλθει η εξυγίανση στο ποδόσφαιρο της χώρας μας;

«Απαντώντας στο ερώτημά σας θα έλεγα ότι εμείς εδώ σαν  ΕΠΣΜ ασχολούμαστε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του τόπου μας και μας ενδιαφέρει η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση και διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων, η βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, η άνοδος του επιπέδου της διαιτησίας και η οργάνωση πρωταθλημάτων υποδομών για να δώσουμε την ευκαιρία σε ποδοσφαιριστές πολύ νεαρής ηλικίας να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, να το αγαπήσουν και να δείξουν το ταλέντο τους.
Όσον αφορά αυτά που ακούγονται και γίνονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και φυσικά  συμφωνούμε και επιθυμούμε να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, να λάμψει η αλήθεια   και να αποδοθούν ευθύνες  όπου υπάρχουν  προκειμένου το ποδόσφαιρο της χώρας μας να προχωρήσει μπροστά και να ζήσουμε και πάλι χαρές όπως το 2004».

- Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα στην ΕΠΣ Μεσσηνίας, ώστε να υπάρχει και μειοψηφία στο Δ.Σ.;

«Είναι γεγονός ότι το εκλογικό σύστημα ορίζεται από το ισχύον εκάστοτε Καταστατικό.
Όπως είναι γνωστό το Καταστατικό της ΕΠΟ εναρμονίζεται κάθε φορά με αυτό της OYEFA, το ίδιο συμβαίνει και με το Καταστατικό της ΄Ενωσης, εναρμονίζεται και αυτό με το Καταστατικό της ΕΠΟ, πάντως σύμφωνα με το ισχύον σήμερα Καταστατικό της ΕΠΟ όπως ψηφίστηκε αυτό από τη Γενική Συνέλευση τον Ιούνιο του 2014 και εγκρίθηκε πρόσφατα από το αρμόδιο Πρωτοδικείο δε διαφαίνονται ουσιώδεις αλλαγές για το συγκεκριμένο θέμα αν και διευρύνεται κατά πολύ το εκλογικό σώμα.
Πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις του εκλογικού συστήματος στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου 2015.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επ’ αυτού ας περιμένουμε λοιπόν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης».

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο κ. Οικονομίδης άρχισε να ασχολείται με την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας από το έτος 1990 κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της ΄Ενωσης τον κ. Αριστείδη Σταθόπουλο. Για μια διετία άσκησε καθήκοντα Παρατηρητή αγώνων στα τοπικά Πρωταθλήματα και το 1992 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣΜ ως εκπρόσωπος του σωματείου Α.Ο. Διαβολιτσίου. ΄Εκτοτε εκλέγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα στο Δ.Σ. της ΕΠΣΜ. Από το 1992 μέχρι το 2010 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Δ.Σ. και από το 2010 μέχρι σήμερα υπηρετεί την ΄Ενωση από τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου.