Δευτέρα, 15 Ιούνιος 2015 13:53

EURO 2016: Η «ακτινογραφία» των προκριματικών και τα σενάρια πρόκρισης

Γράφτηκε από τον
EURO 2016: Η «ακτινογραφία» των προκριματικών και τα σενάρια πρόκρισης

Τέσσερις αγωνιστικές απομένουν στους 9 προκριματικούς ομίλους του EURO 2016. Στους αγώνες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου θα γίνουν γνωστές οι 19 ομάδες (οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και η καλύτερη τρίτη) που μαζί με τη διοργανώτρια Γαλλία θα λάβουν μέρος στους τελικούς. Για τις υπόλοιπες τέσσερις, θα περιμένουμε τα μπαράζ του Νοεμβρίου.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι έως τώρα καμία ομάδα δεν έχει εξασφαλίσει μαθηματικά θέση στην τελική φάση. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση τις 7ης αγωνιστικής (3,4 και 5 Σεπτεμβρίου) μόνο η Αγγλία θα έχει «καθαρίσει» καθώς παίζει με το Σαν Μαρίνο και ίσως η Αυστρία. Γενικά η προκριματική φάση ήταν ίσως η πιο αμφίρροπη στα χρονικά και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες διεκδικούν με αξιώσεις την «παρθενική» τους συμμετοχή στους τελικούς της διοργάνωσης. Πιο κοντά βρίσκονται η Ισλανδία και η Ουαλία, ενώ παλεύουν για το «θαύμα» η Αλβανία και η Κύπρος

Αναλυτικά:

 1ος ΟΜΙΛΟΣ

Η Ισλανδία (15β.) κρατάει στα χέρια της την υπέρτατη πρόκληση: τη συμμετοχή της για πρώτη φορά σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Αρκούν δύο εντός έδρας νίκες επί των μοναδικών αδιάφορων του ομίλου, το Καζακστάν (6/9) και τη Λετονία (10/10). Η Τσεχία (13β.) και η Ολλανδία (10β.) μάχονται για την δεύτερη θέση, ενώ ελπίζει και η Τουρκία (8β.). Οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και ίσως το ματς της τελευταίας αγωνιστικής (13/10) Ολλανδία-Τσεχία να αποτελεί «τελικό» για απευθείας πρόκριση.

Πρόβλεψη: Ισλανδία, Ολλανδία απευθείας. Στα μπαράζ η Τσεχία

 

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Ο Ράιαν Γκιγκς δεν τα κατάφερε ποτέ. Ο Γκάρεθ Μπέιλ όμως πιθανότατα θα οδηγήσει την Ουαλία (14β.) στους τελικούς. Η ομάδα του Κρις Κόουλμαν έχει «βγάλει» τις υποχρεώσεις της εναντίον του Βελγίου, που είναι μακράν η πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου, άσχετα αν παραμένει στη δεύτερη θέση (11β.). Για την τρίτη θέση το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν από 9 βαθμούς, ακολουθεί η Κύπρος με 8. Οι Κύπριοι έχουν ολοκληρώσει τις αναμετρήσεις τους εναντίον της Ανδόρας, που... προσφέρει τρεις σίγουρους βαθμούς, αλλά έχουν τρία εντός έδρας μας με Ουαλία, Βοσνία, Βέλγιο. Εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους.

Πρόβλεψη: Ουαλία, Βέλγιο απευθείας. Στα μπαράζ Ισραήλ ή Βοσνία από 50% πιθανότητες.

  

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Εδώ η τριάδα είναι ξεκάθαρη: Σλοβακία (18β.), Ισπανία (15β.) και Ουκρανία (12β.) καθώς ακολουθεί η Λευκορωσία (μόλις 4β.). Οι Σλοβάκοι που έχουν έως τώρα 6 στα 6, μπορούν να καθαρίσουν –ουσιαστικά- την πρόκριση ακόμα και με ισοπαλία στον εντός έδρας αγώνα τους με την Ουκρανία (8/9). Η Ισπανία δείχνει να «ρολάρει» μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα και πιθανότατα θα είναι αδιάφορη στην τελευταία αγωνιστική (13/10), που την περιμένει το πιο δύσκολο ματς, εναντίον της Ουκρανίας στο Κίεβο.

Πρόβλεψη: Απευθείας Ισπανία, Σλοβακία. Στα μπαράζ η Ουκρανία

 

 4ος ΟΜΙΛΟΣ

Η Πολωνία (14β.) εντυπωσιάζει, η Γερμανία (13β.) δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός. Παίζεται «στα ίσια» η τρίτη θέση ανάμεσα σε Σκοτία (11β.) και Ιρλανδία (9β.). Τα «Λιοντάρια» έχουν πιο δύσκολο πρόγραμμα, ενώ οι Ιρλανδοί θα παίξουν με Γεωργία εντός και θα πάρουν τρεις σίγουρους βαθμούς με Γιβραλτάρ εκτός. Κριτήριο θα αποτελέσει η επόμενη αγωνιστική (4/9). Αν η Σκοτία περάσει με νίκη από την Τιφλίδα στο ματς με τη Γεωργία, θα έχει τον πρώτο λόγο.

Πρόβλεψη: Πολωνία, Γερμανία απευθείας. Στα μπαράζ Σκοτία και Ιρλανδία από 50% πιθανότητες

 

 

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Ξεκάθαρα τα πράγματα: η Αγγλία (18β. Με 6/6), η Ελβετία (12β.) και η Σλοβενία (9β.) θα είναι η πρώτη τριάδα και στο τέλος των προκριματικών. Οι Αγγλοι είναι στους τελικούς, ενώ η δεύτερη θέση θα κριθεί εν πολλοίς στην επόμενη αγωνιστική (5/9) στο ματς Ελβετία-Σλοβενία.

Πρόβλεψη: Αγγλία, Ελβετία στους τελικούς. Σλοβενία στα μπαράζ

 

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Κι εδώ η τελική τριάδα έχει «κλειδώσει» με Ρουμανία (14β.), Βόρεια Ιρλανδία (13β.) και Ουγγαρία (11β.). Ομως, πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρχει γιατί η ασθενέστερη ομάδα του ομίλου (Νησιά Φαρόε) αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ενώ η τελευταία και ουσιαστικά αδιάφορη, Ελλάδα, θα παίξει για το γόητρό της στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές και σίγουρα θα «κόψει» βαθμούς από κάποιον.

Πρόβλεψη: Αδύνατον! Ειδικά με εντός έδρας νίκη της Ουγγαρίας επί της Ρουμανίας την επόμενη αγωνιστική (4/9) η κατάσταση περιπλέκεται και η μάχη θα δοθεί μέχρι το τέλος.

 

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Η Αυστρία (16β.) με νίκη επί της Μολδαβίας στη Βιένη (4/9) «κλειδώνει» την πρόκριση. Το ίδιο και η Σουηδία (12β.) αν καταφέρει να φύγει έστω και με ισοπαλία από την έδρα της Ρωσίας (8β.). Το Μαυροβούνιο (5β.) δεν μπορεί να παίξει ρόλο, αφού έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα και κακό συντελεστή τερμάτων.

Πρόβλεψη: Αυστρία, Σουηδία απευθείας. Ρωσία στα μπαράζ

 

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Μάχη τεσσάρων ομάδων που χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Η Κροατία (14β.) παρουσιάζεται πανίσχυρη με συντελεστή τερμάτων 16-3, ενώ η Ιταλία (12β.) έχει τρεις εντός έδρας αγώνες και μόνο έναν εκτός με το Αζερμπαϊτζάν. Την προσεχή αγωνιστική (3/9) παίζουν Βουλγαρία (8β.)-Νορβηγία (10β.) με το νικητή να παραμένει στη μάχη της απευθείας πρόκρισης. Σε περίπτωση ισοπαλίας, συνεχίζουν οι δυό τους με στόχο τα μπαράζ.

Πρόβλεψη: Κροατία, Ιταλία απευθείας. Στα μπαράζ η Νορβηγία και η Βουλγαρία έχουν από 50% μέχρι τον μεταξύ τους αγώνα.

 

9ος ΟΜΙΛΟΣ

Στον μοναδικό όμιλο με 5 ομάδες, το δίδυμο Πορτογαλίας (12β.), Δανίας (10β.) μπορεί να σπάσει μόνο η Αλβανία (7β.), αν κάνει «διπλό» στην Κοπεγχάγη στις 4 Σεπτεβρίου. Πολύ δύσκολο. Ωστόσο, οι Αλβανοί θα είναι σίγουρα στα μπαράζ για πρώτη φορά στην Ιστορία τους.

Πρόβλεψη: Πορτογαλία, Δανία απευθείας. Αλβανία στα μπαράζ

ΑΠΕ-ΜΠΕ