Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2015 21:44

Σισέ: "Γυρνάω στον Παναθηναϊκό έστω και για ένα ματς"!

Γράφτηκε από τον
Σισέ: "Γυρνάω στον Παναθηναϊκό έστω και για ένα ματς"!

Την επιθυμία του να ξαναπαίξει έστω και για ένα τελευταίο παιχνίδι με τη φανέλα του Παναθηναϊκού εξέφρασε ο Τζιμπρίλ Σισέ που βάζει φέτος τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα SDNA.GR ο Γάλλος επιθετικός που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα με την ιδιότητα του... DJ!

 

- Είχες πει ότι θα σταματήσεις το ποδόσφαιρο αλλά τελικά συμφώνησες με μια ερασιτεχνική ομάδα στη Γαλλία.

«Είναι μια συμφωνία για μόλις πέντε παιχνίδια. Θα παίξω για ένα μήνα και θα σταματήσω.»

- Και μετά τι έχεις στο μυαλό σου να κάνεις; Θα συνεχίσεις το ποδόσφαιρο;

«Έχω ένα σόου στην τηλεόραση στη Γαλλία και θα επανέλθω στο ποδόσφαιρο τον προσεχή Ιανουάριο. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε απόλυτη φόρμα για να παίξω στο επίπεδο που θέλω. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και για το ισχίο μου».

- Ποιο θεωρείς ως το ιδανικό φινάλε της καριέρας σου;

«Θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα και να κλείσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό. Είναι η ομάδα που είχα τους περισσότερους υποστηρικτές, την καλύτερη σχέση με τους οπαδούς, αγαπώ την Ελλάδα, οπότε θα ήμουν χαρούμενος εάν έκλεινα εδώ την καριέρα μου. Θέλω έστω και ένα παιχνίδι να παίξω ξανά για τον Παναθηναϊκό».

- Από το 2011 όταν έφυγες από τον Παναθηναϊκό για τη Λάτσιο μέχρι και σήμερα πόσες φορές ήρθες σε επαφή με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και πόσες προτάσεις είχες;

«Καμία. Είχα μια επικοινωνία με τον Αναστασίου, προσπάθησα αρκετές φορές να μιλήσω στον κ. Αλαφούζο αλλά δεν έλαβα απάντηση. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζω εάν θα επιθυμούσαν την επιστροφή μου στην ομάδα. Είναι βέβαιο ότι εγώ προσπάθησα αρκετές φορές να επικοινωνήσω μαζί τους αλλά δεν είχα απάντηση. Ίσως να μην ενδιαφέρονται για να μην απαντούν…».

- Πριν από 2,5 χρόνια, όμως, το χειμώνα του 2013 ήσουν σε διαπραγμάτευση για να επιστρέψεις και έφτασες κοντά. Γιατί δεν ήρθες;

«Ναι ήμασταν σε επαφή αλλά είχαμε ένα θέμα με την εφορία, την οποία θα έπρεπε να πληρώσει ο σύλλογος. Δεν έγινε τότε και δεν ξέρω εάν έχει διευθετηθεί ακόμα. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Σε όλα τα υπόλοιπα υπήρχε συμφωνία. Οι απολαβές μου ήταν καλές οπότε αυτό το μικρό πρόβλημα μας μπλόκαρε. Τώρα νομίζω ότι αυτό το πρόβλημα είναι σε διαδικασία επίλυσης, οπότε θα ήθελα να επιστρέψω. Το έχω πει τόσες φορές που δεν είναι μυστικό σε κανέναν».

- Αρκετοί πίστεψαν ότι το 2013 απλά προτίμησες τα χρήματα στο Κατάρ και γύρισες την πλάτη στον Παναθηναϊκό…

«Όχι δεν ισχύει. Σου είπα τι συνέβη. Μπορείς να ρωτήσεις τον κ. Αλαφούζο αν δεν με πιστεύεις. Ή τους ανθρώπους που επικοινώνησαν με τον ατζέντη μου για να σου πουν ποιο ήταν το πρόβλημα».

- Πιστεύεις μετά από όλα αυτά ότι οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν επιθυμούν την επιστροφή σου;

«Δεν το ξέρω αλλά αυτό δείχνει η στάση τους από τη στιγμή που δεν απαντούν στα τηλεφωνήματά μου. Αυτό δεν αλλάζει τη δική μου οπτική. Θα αγαπώ πάντα το σύλλογο και τους οπαδούς του, οπότε ακόμα και αν δεν επιστρέψω θα είναι πάντοτε στην καρδιά μου».

- Θεωρείς ότι ο λόγος είναι οικονομικός;

«Δεν μπορώ να ξέρω αλλά δεν νομίζω. Είμαι έτοιμος να συζητήσω μαζί τους για να βρούμε μια λύση. Το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα. Τα χρήματα δεν είναι το παν. Υπάρχουν τρόποι πάντα. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός απέκτησε παίκτες σαν τον Μάρκους Μπεργκ, πρόσφατα τον Μάικλ Εσιέν και δεν νομίζω ότι αγωνίζονται δωρεάν. Υπάρχει τρόπος. Αν πράγματι με θέλουν πίσω, θα βρούμε τρόπο».

- Εάν στο μέλλον ο Παναθηναϊκός σε προσεγγίσει και σου κάνει μια προσφορά για να συνεργαστείτε από κάποια άλλη θέση. Σαν σκάουτ ή μέλος του τεχνικού τιμ ή κάτι ανάλογο. Θα δεχόσουν;

«Ναι, βέβαια. Οτιδήποτε έχει σχέση με το σύλλογο, οτιδήποτε μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το σύλλογο να βελτιωθεί με ενδιαφέρει».

- Έχεις κάποια εξήγηση για τη σχέση λατρείας σου με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού;

«Ίσως γιατί έχουμε την ίδια οπτική για το ποδόσφαιρο, σιχαινόμαστε να χάνουμε, θέλουμε το όμορφο ποδόσφαιρο, τα γκολ. Οι οπαδοί θέλουν την ομάδα τους να κερδίζει και τους ποδοσφαιριστές να δίνουν το 100% ακόμα και όταν χάνουν. Εγώ όταν έμπαινα στο γήπεδο έδινα τον καλύτερο εαυτό μου. Ίσως αυτό τους άρεσε. Η συμπεριφορά μου. Ήθελα πάντα περισσότερα».

- Έχεις μια διαδρομή 18 ετών επαγγελματικού ποδοσφαίρου, 10 διαφορετικών ομάδων, έξι διαφορετικών χωρών. Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη ανάμνησή σου και πού πέρασες τα καλύτερα χρόνια σου;

«Η καλύτερη ήταν ασφαλώς η κατάκτηση του Champions League με τη Λίβερπουλ. Η χειρότερη ήταν σίγουρα οι τραυματισμοί μου αλλά τους ξεπέρασα και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Σίγουρα στον Παναθηναϊκό ένιωσα πιο άνετα από οπουδήποτε αλλού και είχα το μεγαλύτερο δέσιμο με τον κόσμο. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή. Θυμάμαι στο πρώτο δίμηνο ήταν δύσκολα για μένα. Είχα σκοράρει στο πρώτο παιχνίδι και μετά για οκτώ αγώνες δεν μπορούσα να σκοράρω, αλλά οι οπαδοί ήταν πάντα στο πλευρό μου. Μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω μέχρι να βρω τον εαυτό μου και να σκοράρω πολλά γκολ. Γι’ αυτό έμεινα και έδωσα όσα περισσότερα μπορούσα. Ειλικρινά όταν έφυγα το 2011 ράγισε η καρδιά μου. Ήταν μια κοινή συμφωνία να αποχωρήσω. Ήταν δύσκολο για το σύλλογο τότε να σηκώσει τα οικονομικά μου και μου το εξήγησαν, κάτι που εκτίμησα. Είχα μια καλή πρόταση από τη Λάτσιο. Έφυγα αλλά η καρδιά μου έμεινε εδώ. Δεν ήμουν 100% χαρούμενος».

- Επομένως εάν ήταν στο χέρι σου, δεν θα έφευγες τότε από τον Παναθηναϊκό;

«Φυσικά! Είχα συμβόλαιο και δεν είχα λόγο να φύγω».

- Μιλάς με κάποιους από τον Παναθηναϊκό τώρα;

«Ναι, με τον Σωτήρη (σ.σ. Νίνης). Ήμουν μαζί του χθες. Ήταν νέος όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό και μου θυμίζει τα δικά μου νιάτα τώρα που τον βλέπω. Ήθελα να βελτιώνομαι, να γίνομαι όλο και καλύτερος. Είχαμε κοινή οπτική πάνω σε αυτό και αυτός ήταν ο λόγος που γίναμε φίλοι και ακόμα και όταν ήταν στην Ιταλία κρατήσαμε επαφή. Μου αρέσει πολύ. Είναι πολύ καλό παιδί. Ασφαλώς μιλάω και με τον Μάικλ (σ.σ. Εσιέν). Είναι σαν αδερφός μου. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που υπέγραψε εδώ και είμαι ευτυχισμένος που τον βοήθησα στην απόφασή του. Μου είχε τηλεφωνήσει για να με ρωτήσει την άποψή μου, εάν θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού. Του είπα ότι «είμαστε σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, έχουμε κατακτήσει τρόπαια αλλά αυτό που θα ζήσεις στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα δεν θα το έχεις βιώσει αλλού. Η Τσέλσι είναι μεγάλος σύλλογος, η Μίλαν, η Λιόν, η Ρεάλ αλλά δεν είναι το ίδιο».

- Τι ερωτήσεις είχε να σου κάνει;

«Με ρώτησε για το σύλλογο, εάν μου άρεσε που έπαιξα στον Παναθηναϊκό και του είπα ότι ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου και πως ανήκουμε στην κατηγορία ποδοσφαιριστών που θέλουμε υποστήριξη από τους οπαδούς, να νιώθουμε ότι είναι στο πλευρό μας. Σε αυτό ο Μάικλ είναι σαν εμένα και του είπα να με εμπιστευτεί γιατί αυτή η ομάδα θα του δώσει ώθηση. Είμαι σίγουρος για τον Μάικλ. Θα τον λατρέψουν! Είναι ένα λιοντάρι και θα τους αρέσει».

- Μπορεί να γίνει ο νέος Τζιμπρίλ υπό την έννοια του ηγέτη της ομάδας;

«Ναι, ναι σίγουρα. Βάζω και στοίχημα. Δίνω έξι μήνες καιρό προκειμένου να κατανοήσουν όλοι ποιος είναι. Είναι γεννημένος ηγέτης. Είναι πραγματικά καλή μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό».

- Τι πιστεύεις για τον Παναθηναϊκό;

«Τον θέλω ξανά πρωταθλητή, να κατακτήσει τρόπαια και να παίξει πάλι στο Champions League. Εκεί ανήκει ο Παναθηναϊκός και αυτό του αρμόζει».

- Κάποιοι φίλοι του Παναθηναϊκού σου κρατούν κακία γιατί είχε αναφερθεί εκτεταμένα στα ελληνικά ΜΜΕ τον περασμένο Αύγουστο ότι δείπνησες με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και ότι φτάσατε σε συμβιβασμό αφού απέσυρες τη μήνυση εναντίον του. Τι έχεις να πεις;

«Ήθελα να πω κάτι γι’ αυτό γιατί άκουσα πολλά για το θέμα και θέλω να ξεκαθαρίσω την κατάσταση. Παρουσιάστηκε ότι δείπνησα μαζί του στο Μονακό, κάτι που είναι εντελώς ψευδές. Θα σας πω όλη την αλήθεια. Επικοινώνησαν μαζί μου μέσω του Πιέρ Ισά και μου ζήτησαν να μιλήσουμε. Δεν έχω τίποτα να κρύψω εγώ και μιλάω με ονόματα. Ακόμα και φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είπαν πράγματα για μένα πιστεύοντας ό,τι γράφτηκε. Αν ήταν αλήθεια θα το παραδεχόμουν γιατί είμαι άνδρας. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Στην επικοινωνία με τον Ισά μου είπε ότι ήθελαν από τον Ολυμπιακό να μιλήσουμε για να διευθετήσουμε την κατάσταση. Μέχρις εδώ καλά. Εμφανίστηκε μετά ότι με προσκάλεσαν σε δείπνο στο Μονακό. Αυτά είναι μαλ…ιες. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ήταν στο εστιατόριο, έφτασα και εγώ στο εστιατόριο, τον είδα, χαιρέτησα και έφυγα. Καμία συζήτηση απολύτως. Μίλησα 5-10 λεπτά με τον Κριστιάν Καρεμπέ τον οποίο γνωρίζω από παλιά και έφυγα. Από τότε καμία επαφή. Άκουσα πολλά από οπαδούς του Παναθηναϊκού. Δεν θα πω ποτέ κακή κουβέντα γι’ αυτούς γιατί τους αγαπάω αλλά θα έπρεπε πρώτα να γνωρίζουν τι πραγματικά συνέβη και μετά να τοποθετηθούν για κάτι».

- Και επομένως δεν έκανες συμβιβασμό με τον Μαρινάκη;

«Τι συμβιβασμό; Είμαστε ακόμα στα δικαστήρια. Αν είχα κάνει κάτι τέτοιο, θα είχα αποσύρει την αγωγή. Στις 7 Ιουνίου θα εξετάζονταν η υπόθεση στο δικαστήριο αλλά αυτοί ζήτησαν αναβολή εξαιτίας της άλλης υπόθεσης. Είναι ανοιχτή η υπόθεση και δεν έχουμε καμία συμφωνία. Ειπώθηκαν πολλά που δεν είναι αλήθεια και αυτό δεν μου αρέσει. Εάν είχα κάνει συμφωνία, θα το έλεγα. Όλα τα υπόλοιπα είναι μαλ…ιες».

- Πιστεύεις ότι η φήμη βγήκε από την πλευρά του Ολυμπιακού;

«Δεν το γνωρίζω και γι’ αυτό δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι βρεθήκαμε τυχαία στο ίδιο εστιατόριο. Όταν πήγα στο εστιατόριο ήταν πολλοί άνθρωποι του ποδοσφαίρου από πολλές ομάδες γιατί είχε ένα συνέδριο η UEFA. Ήταν εκεί, με χαιρέτησε, τον χαιρέτησα γιατί είμαστε άνθρωποι και δεν έχω πρόβλημα να τον χαιρετήσω. Μου είπε εάν θέλω να καθίσω να φάμε και του απάντησα όχι γιατί δεν νιώθω άνετα να καθίσω. Έφυγα και αυτό είναι όλο».

- Υπάρχει σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία στα δικαστήρια για την υπόθεση της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θες να σχολιάσεις κάτι;

«Όχι. Εγώ είμαι ποδοσφαιριστής και όχι δικαστής. Το μόνο που θέλω να πω είναι να αφήσουν τους ποδοσφαιριστές να παίξουν σε τίμιες συνθήκες».

- Σε 2-3 δεκαετίες που θα είσαι πιθανώς παππούς πώς θα περιέγραφες στα εγγόνια σου την παρουσία σου στον Παναθηναϊκό και στην Ελλάδα;

«Θα τους έλεγα ότι ήταν μακρά η πιο ευχάριστη ανθρώπινη εμπειρία μου. Ξέχνα το ποδόσφαιρο, τα γκολ, τους τίτλους. Ήταν η πιο ανθρώπινη εμπειρία που είχα. Επίσης εδώ γνώρισα έναν άνθρωπο που πραγματικά με βοήθησε πολύ, τον Νίκο Πατέρα. Άλλοι μπορεί να τον συμπαθούν, άλλοι όχι. Για μένα όμως είναι κάτι παραπάνω από φίλος. Έχουμε συζητήσει μαζί προσωπικά θέματα».


- Πώς βλέπει ένας ξένος όπως εσύ όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτό το διάστημα;

«Για να είμαι ειλικρινής έχω μαλώσει με αρκετό κόσμο γι΄αυτό το θέμα. Γιατί ο κόσμος βλέπει στην τηλεόραση κάτι και θεωρεί ότι αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Όπως για παράδειγμα η Αφρική δεν είναι μόνο λιοντάρια και μαϊμούδες αλλά και πολλά άλλα. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το πρόβλημα αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα όμορφα. Ακόμα και η σύντροφός μου ήταν κάπως προβληματισμένη για το τι θα συναντήσουμε. Της είπα ότι δεν θα πάμε σε μια τριτοκοσμική χώρα αλλά κάπου που υπήρχαν χρήματα και τώρα έχει κάποια προβλήματα αλλά παραμένει μια όμορφη χώρα. Το βλέπω από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε ότι όντως της αρέσει εδώ και το διασκεδάζει. Αυτό που προσπαθούν να παρουσιάσουν στην τηλεόραση δεν είναι κάτι όμορφο. Είμαι σίγουρος ότι θα φτιάξουν τα πράγματα. Μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έτσι. Θα βρεθεί λύση. Είμαι 100% σίγουρος».

- Στη Γαλλία τι λένε για την Ελλάδα;

«Ειλικρινά δεν με απασχολεί. Έχω τη δική μου άποψη. Όπως είπα πριν βλέπουν ό,τι δείχνει η τηλεόραση και νομίζουν ότι ξέρουν τι συμβαίνει. Δεν ξέρουν. Εγώ ξέρω τη χώρα και μπορώ να μιλήσω. Δεν είναι μόνο διαδηλώσεις και κόσμος που δεν μπορεί να πάρει χρήματα από τράπεζες. Λένε ότι γι’ αυτό δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Είναι ηλίθιο αυτό γιατί η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα. Ναι, έχει προβλήματα αλλά και εμείς στη Γαλλία είχαμε ας μην το ξεχνάμε. Στην Αγγλία, στην Ιταλία το ίδιο. Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα φτιάξει και θα ξαναγίνει η χώρα που ήταν».

- Ήρθες στην Ελλάδα για να παίξεις μουσική ως DJ;

«Πρωτίστως ήρθα στη δεύτερη πατρίδα μου γιατί μου έλειψε. Οργάνωσα τις οικογενειακές διακοπές μου. Με τη Σαμάνθα Αποστολοπούλου κανονίσαμε όσο είμαι εδώ να κάνω κάτι που θα δώσει χαρά στον κόσμο αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο. Ακόμα και αν αφορά νυχτερινή διασκέδαση, να τους κάνω να ξεχάσουν για λίγο τα προβλήματά τους. Επίσης θα βοηθήσω και την WIN HELLAS».

 

ΠΗΓΗ: SDNA.GR