Τρίτη, 22 Σεπτέμβριος 2015 22:54

Με σούπερ Ντουρμάζ, ο Ολυμπιακός πέρασε 3-1 απ' την Ξάνθη

Γράφτηκε από τον

Οι δύο εκ των τριών μεγάλων του αντιπάλων σκόνταψαν με αντίπαλο την Ξάνθη, αλλά ο Ολυμπιακός έβγαλε την ποιότητά του και έδειξε ποιος είναι το αφεντικό, κερδίζοντας το βράδυ της Τετάρτης (22/9) με 1-3 στα Πηγάδια για την 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας.

 

 

Η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου δεν είχε δεχθεί μέχρι σήμερα κάποιο γκολ, αλλά όταν αυτή του Μάρκο Σίλβα… πάτησε το γκάζι στο β’ ημίχρονο δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητάς της. Το… κλειδί της επιτυχίας ήταν ο Ντουρμάζ, που ήταν εκπληκτικός. Άνοιξε το δρόμο για το τρίποντο στο 42’ και «καθάρισε» μόλις ζόρισαν τα πράγματα μετά την ισοφάριση του Ντιμιτρόφ. Κέρδισε το πέναλτι για το 1-2 και ξεκίνησε τη φάση για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σφράγισε με δύο τέρματα ο Φορτούνης.

 

Με πειστικό, λοιπόν, τρόπο, η ομάδα του Πειραιά συνέχισε απτόητη σημειώνοντας την τέταρτη νίκη της σε ισάριθμα ματς, εξακολουθώντας φυσικά να φιγουράρει στην κορυφή της βαθμολογίας. Οι Ακρίτες από την πλευρά τους πάλεψαν, αλλά υπέκυψαν και γνώρισαν την πρώτη τους ήττα.

 

 

Δάφνες ποιότητας δεν διεκδικεί το α’ ημίχρονο, αλλά οι δυνατές μονομαχίες της καλύτερης άμυνας του πρωταθλήματος με την καλύτερη επίθεση κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του αγώνα. Ο Λουτσέσκου δεν άλλαξε το παραμικρό από την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων αγώνων και για 35 λεπτά τα πάντα κυλούσαν… ρολόι για την Ξάνθη. Με πολλά τρεξίματα και σωστή τακτική στα μετόπισθεν, οι γηπεδούχοι δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία του Ολυμπιακού και δεν του επέτρεπαν να απειλήσει. Οι μόλις δύο τελικές των «ερυθρολεύκων», δίχως κάποια να ανησυχήσει τον Τσέναμο, ήταν ενδεικτική της εικόνας μέχρι εκείνο το σημείο, με τον Φορτούνη να είναι εγκλωβισμένος και να μην μπορεί να δώσει ρυθμό ως επιτελικός χαφ.Ο Πάρντο ήταν αρνητικός, ο Ιντέγιε πάλευε με Φλίσκα, Καρυπίδη, αλλά ήταν ακίνδυνος, ενώ Μαζουακού και Ελαμπντελαουί απέφυγαν τα πολλά ανεβάσματα.

 

Ο Ντουρμάζ όμως ήταν πολύ δραστήριος και φαίνεται πως έχει βαλθεί να δώσει απαντήσεις στον Σίλβα για το «κόψιμο» από το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Σουηδός ήταν η μοναδική πηγή κινδύνων και στο τελευταίο 10λεπτο, όταν ανέβηκε γενικότερα ο Ολυμπιακός, έγινε και πιο ουσιαστικός. Στο 42’ άλλωστε έλυσε τον.. γόρδιο δεσμό σημειώνοντας ένα εκπληκτικό γκολ έπειτα από ατομική προσπάθεια και δυνατό σουτ, που καρφώθηκε στα δίχτυα του Τσενάμο. Οι Πειραιώτες μάλιστα θα μπορούσαν στο φινάλε να σημειώσουν και δεύτερο γκολ, αλλά ο Τσενάμο στο 44’ είπε «όχι» σε Φορτούνη-Ιντέγιε. Την ίδια ώρα, ο Ρομπέρτο παρέμενε θεατής και δεν χρειάστηκε σε καμία περίπτωση να επέμβει, αφού η επιθετική δραστηριότητα της Ξάνθης ήταν αναιμική, ενώ ο Ντα Κόστα αποχώρησε τραυματίας για να κάνει το φετινό του ντεμπούτο ο Μποτία. Όσο για τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων για τον Μήτσιο, ήταν υπερβολικές με τον ρέφερι να έχει σωστές αποφάσεις.

 

 

Στο β’ μέρος αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν δυνατά, αλλά ο τραυματισμός του Ντα Κόστα αποδείχθηκε καταλυτικός. Κι αυτό καθώς ο Μποτία έκανε λάθος στο 49’ και ελλείψει του προωθημένου Σιόβα για κόρνερ, η Ξάνθη βρήκε χώρο στην αντεπίθεση και μετά από συνεργασία των Βασιλακάκη-Καπετάνου, ο Ντιμιτρόφ ισοφάρισε με άψογο πλασέ στο 50’. Το παιχνίδι πήρε… άγρια ομορφιά στη συνέχεια, με τους Ακρίτες να ψάχνουν τις αντεπιθέσεις, αλλά τους Πειραιώτες να ανεβάζουν ταχύτητα και να αυξάνουν την πίεσή τους, με τον Φορτούνη να γίνεται πλέον άξιος συμπαραστάτης τους Ντουρμάζ. Ο Σουηδός ήταν πραγματικά… όλα τα λεφτά και πήρε τον Ολυμπιακό από το χεράκι οδηγώντας τον σε ένα σημαντικό διπλό. Στο 52΄ έδωσε πάρε-βάλε στον Ιντέγιε, ο οποίος όμως αστόχησε, αλλά στο 65’ κέρδισε πέναλτι από τον Μπαξεβανίδη (σωστή απόφαση).

 

Ο Φορτούνης νίκησε από την άσπρη βούλα τον Τσέναμο δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα και τρία λεπτά αργότερα η ομάδα του Σίλβα σφράγισε το τρίποντο. Ο Ντουρμάζ δημιούργησε υπεραριθμία από αριστερά και έπειτα από γύρισμα του Ιντέγιε, ο Φορτούνης έγραψε το 1-3 πανηγυρίζοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ (και τέταρτο στο πρωτάθλημα). Τα πάντα είχαν κριθεί με τον Ολυμπιακό στο β’ ημίχρονο να είναι πειστικός και εντυπωσιακός κατά διαστήματα. Στα μετόπισθεν έδωσε δικαιώματα (δεν συνεργάζονταν σωστά Σιόβας-Μποτία) και η Ξάνθη θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι στο 75’ χάνοντας τεράστια ευκαιρία. Στην πραγματικότητα όμως οι «ερυθρόλευκοι» ήλεγχαν το παιχνίδι και αν ο Τσενάμο δεν πραγματοποιούσε σωτήριες επεμβάσεις σε προσπάθειες των Κασάμι και Ντουρμάζ, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

 

Διαιτητής ήταν ο Μήτσιος (Ηπείρου). Βοηθοί οι Δημητριάδης (Μακεδονίας), Τουμπακάρης (Αθηνών) και 4ος ο Κύζας (Δράμας)

 

ΞΑΝΘΗ (Ρασβάν Λουτσέσκου): Τσενάμο, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Καρυπίδης, Φλίσκας, Βασιλακάκης (76’ Νιέτο), Λουσέρο, Παπαστεριανός, Σολτάνι, Ντιμιτρόφ (62’ Ερέα), Καπετάνος (80’ Ράνος).

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ντα Κόστα (36 λ.τ. Μποτία), Σιόβας, Ελαμπντελαουί, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (69’ Κασάμι), Φορτούνης, Ντουρμάζ, Πάρντο (71’ Ερνάνι), Ιντέγιε.

 

ΠΗΓΗ: A-SPORTS.GR