Παρασκευή, 11 Μάιος 2018 13:53

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Στοίχημα ζωής το βιβλίο "Ολες οι ΑΕΚ του κόσμου”

Γράφτηκε από τον

Το βιβλίο του “Ολες οι ΑΕΚ του κόσμου”, θα παρουσιάσει σήμερα στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο συγγραφέας Νίκος Αγγελίδης.

Αυτή είναι η 2η έκδοση του βιβλίου, όπου μέσα από τις 320 έγχρωμες σελίδες του, καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας του αθλητισμού και ειδικότερα της ΑΕΚ. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο ενημερωτικό του σημείωμα, σχετικά με το βιβλίο ο κ. Αγγελίδης. Μάλιστα το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα των Κωνσταντινουπολιτών, των Μικρασιατών και των Ποντίων να ριζώσουν στις νέες τους εστίες, καθώς επίσης και στον παππού του κ. Αγγελίδη.

Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της μίνι συνέντευξης που παραχώρησε στην "Ελευθερία" με την ευκαιρία του ερχομού του στην Καλαμάτα.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας δέχτηκε με χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας σχετικά με το βιβλίο, το οποίο θέλησε να παρουσιάσει πρώτα στην πόλη μας, όπως μας είπε, λίγες ημέρες μετά τις δύο μεγάλες επιτυχίες της ΑΕΚ σε ποδόσφαιρο (Ελληνικό πρωτάθλημα) και μπάσκετ (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα).

Πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο;

“Ηταν ένα στοίχημα ζωής γιατί έχει να κάνει με τις καταβολές μου με τη ρίζα μου. Είναι μία ιστορία που ουσιαστικά συνεχίζει την ιστορία της προσφυγιάς, όπως τη βίωσε η οικογένεια μου. Το 1922 ο παππούς μου ήρθε πρόσφυγας από την Βλάνγκα της Κωνσταντινούπολης και ενσωματώθηκε και αυτός στην ομάδα της πόλης στην ΑΕΚ, ως αθλητής της πρώτης ομάδας βόλεϊ. Εκεί λοιπόν είναι αφιερωμένο το βιβλίο και εκεί είναι η αγάπη που μου μετέδωσε για την ΑΕΚ”.

Πόσο χρόνο σας πήρε συγγραφή αυτού του βιβλίου;

“Είναι μια έρευνα που διήρκεσε 5 χρόνια με πολύ ψάξιμο σε όλο τον κόσμο γιατί καταγράφονται όλες οι ομάδες που έχουν ως έμβλημα τον δικέφαλο σε όλο τον πλανήτη”.

Ο αναγνώστης ή ο φίλαθλος της ΑΕΚ γιατί να πάει να πάρει το βιβλίο;

“Πρώτα απ’ όλα δεν απευθύνεται μόνο σε φίλους της ΑΕΚ. Είναι μια βαθιά ιστορική έρευνα με έντονα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία. Η κάθε μία από τις 361 ομάδες που περιλαμβάνονται στην έκδοση έχει τη δική της ιστορία, ιστορία προσφυγιάς, την οποία και αναδεικνύουμε με κάθε λεπτομέρεια. Είναι ένα βιβλίο περισσότερο ιστορικό, παρά αθλητικού περιεχομένου”.

Η φετινή χρονιά για την ΑΕΚ μπορεί να χαρακτηριστεί ορόσημο, μετά τις επιτυχίες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ή ακόμη και στο χάντμπολ, που σε λίγες ημέρες αγωνίζεται για ευρωπαϊκό τίτλο;

“Είναι η σημαντικότερη χρονιά στην ιστορία της ΑΕΚ σε αγωνιστικό επίπεδο. Φαίνεται πως σε όλους εμάς που παραμένουμε συμπαγείς ιδεολογικά κοντά της, πως κάποιος μας χρώσταγε κάτι και ήρθαν όλα μαζεμένα. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη και το πιο σημαντικό είναι ότι χαίρονται τα νέα παιδιά που δεν είχαν τη χαρά να γευτούν τις επιτυχίες του συλλόγου”.

Εχετε κάποια σχέση με την Καλαμάτα;

“Η καταγωγή μου είναι κατά το μισό από την Καλαμάτα, λόγω της μητέρας μου και την οικογένεια Στεφανούρη. Και για το λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω την πρώτη παρουσίαση μετά από τις μεγάλες επιτυχίες της ΑΕΚ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καλαμάτα”.

Βιογραφικό

Ο Νίκος Αγγελίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα, στα Πατήσια, το 1967. Με καταγωγή από την Πόλη και παππού αθλητή σε μια από τις πρώτες ομάδες της ΑΕΚ, δεν θα μπορούσε παρά να ερωτευτεί παράφορα τον δικέφαλο αετό, την ρίζα του δηλαδή…

Σε ηλικία 14 ετών βρέθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σπούδασε δημοσιογραφία στο New Jersey, στην διάσημη Σχολή «Connecticut School of Broadcasting».

Ξεκίνησε να εργάζεται στα 15 του ως αθλητικογράφος της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ». Στα 16 ανέλαβε υπεύθυνος αθλητικού τμήματος!

Δέκα χρόνια αργότερα και ενώ είχε προηγηθεί ένα διάστημα διαμονής στην Ελλάδα, τέθηκε επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης του ομογενειακού τηλεοπτικού σταθμού NGTV παρουσιάζοντας καθημερινά το δελτίο ειδήσεων.

Αργότερα εργάστηκε στην εφημερίδα «Πρωινή» και στην Interface παρουσιάζοντας το ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης της Νέας Υόρκης (PBS – κανάλι 25). Κατά καιρούς αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Ρεπόρτερς» και στο περιοδικό «Εσείς».

Το 1999 ξεκίνησε την συνεργασία του με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ALPHA ως ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη.

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα, εργαζόμενος για μικρό διάστημα στο Tempo.

Συνέχισε στην ΕΡΤ με έναν μικρό ενδιάμεσο σταθμό στο Channel 9 και στον Antenna.

Στην ΕΡΤ για 12 χρόνια, μέχρι το βίαιο λουκέτο της 11ης Ιουνίου του 2013, εργάστηκε - μεταξύ άλλων - ως παρουσιαστής ενημερωτικών εκπομπών και του δελτίου ειδήσεων στα Αγγλικά, Αρχισυντάκτης, ενώ πήγε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Ιράκ.

Το 2015, μετά από δυο χρόνια σκληρού αγώνα, επέστρεψε νικητής στην ΕΡΤ, αναλαμβάνοντας την παρουσίαση της Πρωινής ενημερωτικής ζώνης στην ΕΡΤ1. Συνεχίζει με την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων και της καθημερινής, απογευματινής εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και με ιδιαίτερη βάση στην περιφέρεια.

Είναι δημιουργός του aek-live.gr, ενός οπαδικού – ενημερωτικού site της ΑΕΚ με διαφορετική αντίληψη και παρουσίαση.

Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε η ΠΑΕ ΑΕΚ για τα 90 χρόνια της Ένωσης, επιμελήθηκε όλες τις ενότητες των ερασιτεχνικών τμημάτων και του Βόλεϊ, αλλά και το κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, μέχρι το 1930…

Πίσω στα 1988, ίδρυσε τον πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη Σύνδεσμο Οπαδών ΑΕΚ Νέας Υόρκης. Ήταν μια πρωτοβουλία που άλλαξε τα δεδομένα, τότε… στο οπαδικό κίνημα της ΑΕΚ.

Το 2008 ανέλαβε Έφορος του τμήματος Ποδηλασίας της ΑΕΚ, το οποίο αναγεννήθηκε μετά από δεκαετίες.

Το 2011 εξελέγη στην διοίκηση της ΑΕΚ, αναλαμβάνοντας χρέη Γενικού Αρχηγού και υπεύθυνου του Γραφείου τύπου. Υπέβαλε όμως σύντομα την παραίτηση του, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ και με τίποτα να διαπραγματευτεί τον ρομαντισμό της ιδέας της ΑΕΚ!

Ο παππούς του Νίκος Αγγελίδης από την Βλάγκα της Κωνσταντινούπολης, υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ στην πρώτη ομάδα Βόλεϊ, στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Ο Νίκος Αγγελίδης είναι παντρεμένος με την Αργυρώ Γιαννακάκου και έχει τρία αγόρια, τον Γιώργο, τον Στράτο και τον Οδυσσέα.