Δευτέρα, 09 Ιούλιος 2018 14:35

Στο... Πι και Φι: Αυτή την κούπα ποιος θα την... πάρει;

Γράφτηκε από τον

Καλημέρα σας. Τέσσερα ματς έμειναν για να περάσει στην ιστορία το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που έχει εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή υπόθεση και θυμίζει Euro. Βέλγιο, Γαλλία, Κροατία και Αγγλία είναι οι ομάδες που επιβίωσαν μετά από 60 παιχνίδια στα γήπεδα της Ρωσίας και διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Αύριο στις 9 μ.μ. θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο και την Τετάρτη την ίδια ώρα θα παλέψουν για μια θέση στον μεγάλο τελικό η Αγγλία με την Κροατία. Οι ηττημένοι θα παίξουν το Σάββατο στον μικρό τελικό και την Κυριακή θα γίνει το μεγαλύτερο παιχνίδι της διοργάνωσης,που δεν είναι άλλο από τον τελικό.

Αγγλία και Κροατία έχουν κάνει ήδη υπέρβαση με την παρουσία τους στα ημιτελικά. Η Γαλλία ήταν στα πρώτα φαβορί για την κούπα, ενώ το Βέλγιο είναι κοινή παραδοχή πως έχει υπερταλαντούχα ομάδα, αλλά οι ενδοιασμοί είχαν να κάνουν με τη... φανέλα. Η νίκη - πρόκριση επί της Βραζιλίας έδιωξε τις όποιες αμφιβολίες.

Η "Σελεσάο" το πρώτο φαβορί των μπουκ για την κατάκτηση του τροπαίου, πήγε σπίτι της. Το ίδιο και η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2014 Γερμανία, που δεν προκρίθηκε καν στους "16". Η Ισπανία που ήταν επίσης στην πρώτη τριάδα των φαβορί, ήπιε το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού από την οικοδέσποινα Ρωσία. Μακριά από τη διάκριση έμειναν και οι εθνικές με τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές αυτή την εποχή στον κόσμο. Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι.

Ηχηροί αποκλεισμοί που δείχνουν πόσο απρόβλεπτο είναι το φετινό Μουντιάλ, ακόμα και τώρα που έχουμε φθάσει κοντά στην τελική ευθεία. Καμία ομάδα από τις τέσσερις δεν θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Η Γαλλία προκρίθηκε ως πρώτη σ' ένα σχετικά εύκολο όμιλο με Δανία, Περού, Αυστραλία και στη φάση των "16" αντιμετώπισε μια Αργεντινή χωρίς πλάνο στο παιχνίδι της, που περίμενε από το Μέσι να κάνει ότι ο Μαραντόνα πριν από 22 χρόνια. Στους "8" είχε την τύχη να αντιμετωπίσει την μαχητική Ουρουγουάη, χωρίς τον καλύτερό παίκτη, τον Καβάνι και εκμεταλλευόμενη κάθε λάθος της αντίπαλης άμυνας, προκρίθηκε στους "4". Για τους Γάλλους το πρώτο πραγματικό μεγάλο τεστ, είναι ο ημιτελικός με το Βέλγιο.

Οι "κόκκινοι διάβολοι" έκαναν το απόλυτο στον όμιλο με Αγγλία, Τυνησία, Παναμά και πήγαν να κάνουν... χαρακίρι με την Ιαπωνία, όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 0-2, αλλά έκαναν την ανατροπή (3-2) και με τη ψυχολογία στα ύψη, πέταξαν έξω και τη Βραζιλία. Πλέον δεν τους φοβίζει καμία ομάδα και έχουν δύο ματς για να γράψουν ιστορία.

Η Κροατία μετά από 20 χρόνια επιστρέφει στα ημιτελικά. Πήρε την πρωτιά με τρεις νίκες σε όμιλο με Αργεντινή, Νιγηρία, Ισλανδία και χρειάστηκε τα πέναλτι για να αποκλείσει αρχικά τη Δανία και εν συνεχεία τη Ρωσία. Βρέθηκε στο εύκολο ταμπλό των νοκ - άουτ και χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο μεγαθήριο, είναι ένα βήμα πριν από τον τελικό.

Το ίδιο ισχύει και για την Αγγλία, που τερμάτισε πίσω από το Βέλγιο στον όμιλο, έχοντας κερδίσει Παναμά Τυνησία. Στους "16" ξόρκισε την κατάρα των πέναλτι με την Κολομβία και στα προημιτελικά απέκλεισε εύκολα τη Σουηδία. Πλέον απέμεινε ένα εμπόδιο για να βρεθεί η Αγγλία, εκεί όπου δεν περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της.

Βέλγιο - Αγγλία και... It's coming home

Το ερώτημα πλέον όλων των ποδοσφαιρόφιλων είναι ποια ομάδα θα σηκώσει την κούπα το απόγευμα της 15ης Ιουλίου; Η Γαλλία είναι το πρώτο φαβορί, σύμφωνα με τις στοιχηματικές αποδόσεις, ακολουθεί η Αγγλία, το Βέλγιο και τελευταία η Κροατία. Ως εκ τούτου Γαλλία και Αγγλία έχουν τον πρώτο λόγο και στους ημιτελικούς με Βέλγιο και Κροατία, αντίστοιχα.

Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αλλά αν μπούμε στον πειρασμό, βλέπουμε τελικό Βέλγιο - Αγγλία και την κούπα στα χέρια του Χάρι Κέιν. Η Αγγλία πήγε για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση χωρίς τυμπανοκρουσίες, με άκρως νεανική ομάδα, που έχει ταλέντο, ενθουσιασμό και δίψα για διάκριση. Εδώ που έφθασε δικαιούται να κάνει όνειρα και το τραγούδι It's coming home (το ποδόσφαιρο επιστρέφει σπίτι του) ακούγεται από το Σάββατο το βράδυ όλο και πιο έντονα στην Αγγλία. Θεωρώ όσο και αν ακούγεται παράδοξο ότι, το πιο δύσκολο ματς για τους Αγγλους είναι ο ημιτελικός με την Κροατία. Αν περάσουν, το νερό θα έχει μπει στο αυλάκι.