Τετάρτη, 09 Ιούλιος 2014 13:10

Κερδίζει η Αργεντινή, σκοράρει ο Μέσι

Γράφτηκε από τον

Με μία μοναδική ποδοσφαιρική παράσταση, η Γερμανία «διέλυσε» τη Βραζιλία μέσα στο… σπίτι της με 7-1 και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Τα «πάντσερ» περιμένουν απόψε (23:00) να μάθουν τον αντίπαλό τους που θα προκύψει από το νικητή ενός παιχνιδιού που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις, το Ολλανδία – Αργεντινή.

 

Το 1978 στον τελικό, ένα δοκάρι στο τέλος του ενενηνταλέπτου, ήταν αυτό που απέτρεψε το σοκ των γηπεδούχων Αργεντινών και τους επέτρεψε να πάρουν το κύπελλο στην παράταση. Στους δύο προημιτελικούς της φετινής διοργάνωσης, η μεν Ολλανδία είχε τρία δοκάρια, η δε Αργεντινή ένα. Μήπως λοιπόν εκτός από τις δεδομένες ποδοσφαιρικές αξίες αναμετρηθούν και οι τύχες των δύο ομάδων; Η Ολλανδία την χρειάστηκε ενώ η Αργεντινή έχει την… τύχη να έχει τον Μέσι.

Στοιχηματικά, από το μεγάλο αυτό αγώνα προκύπτουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι το «διπλό» της Αργεντινής σε απόδοση 2.50 και η δεύτερη ο Λιονέλ Μέσι να σκοράρει οποιαδήποτε στιγμή σε απόδοση 2.60.

Η Εθνική Ολλανδίας είτε με το σχηματισμό του 3-5-2 όπως ξεκίνησε τη διοργάνωση, είτε με το προσφιλές στον προπονητή Φαν Χάαλ 3-4-3 όπως παρατάχτηκε στον προημιτελικό, δείχνει σύνολο δεμένο με πολλές επιλογές στην ανάπτυξη και ποικιλία στο σκοράρισμα (και σε παίχτες αλλά και σε τρόπο). Το ότι στον προημιτελικό δέχτηκε -έστω και λίγες -κόντρα επιθέσεις που ήταν επικίνδυνες, πρέπει να ενεργοποιήσει ένα καμπανάκι για την αναδιοργάνωση της ανασταλτικής της δραστηριότητας, ειδικά στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Εκεί φαίνεται πως η κάλυψη του απόντα Ντε Γιόνγκ δεν είναι η πρέπουσα. Κόντρα στην Αργεντινή που εμφανίζει παίχτες που τρέχουν με τη μπάλα στην επίθεση, η ομαδική ανασταλτική προσαρμογή των Ολλανδών μέσων είναι το νούμερο ένα ζητούμενο. Αντιθέτως είναι στόχευση για τους «οράνιε» οι καταστάσεις ένας με έναν των δικών τους επιθετικών παιχτών με τους Αργεντινούς αμυντικούς. Σε αυτές τις καταστάσεις, και με ανοιχτό πεδίο μπροστά τους, οι Ρόμπεν και Φαν Πέρσι παρουσιάζουν ποικιλομορφία κινήσεων και εκτέλεσης.

 

Ο Σαμπέγια, από την άλλη, συνεχίζει να προβληματίζει με τις τακτικές του επιλογές. Ο τεχνικός της Εθνικής Αργεντινής έχει ανακατέψει την τράπουλα πολλάκις στη διοργάνωση, μα δεν κατάφερε να βρει τον ιδανικό -για τα χαρακτηριστικά των παιχτών του- σχηματισμό. Ο Ιγουαΐν έδειξε στο παιχνίδι με το Βέλγιο ότι μπορεί να δώσει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας, όμως η απουσία του Ντι Μαρία έρχεται να μετριάσει τις προσδοκίες αναφορικά με την αναμέτρηση απέναντι στην Ολλανδία.

 

Αυτό που έχει ξεπεράσει κάθε θετική προσδοκία των Αργεντινών, είναι η αμυντική σταθερότητα από τον κίπερ Ρομέρο αλλά και τους σέντερ μπακ. Στην αμυντική δράση συνεισφέρει πολύ και ο Μασεράνο που καλύπτει τα κενά που δημιουργούν τα ακραία μπακ με τα συνεχή τους overlap αλλά και οι αργές επιστροφές των μεσοεπιθετικών. Με τον Μασεράνο συνεχώς πίσω από τη μπάλα ο Μέσι και οι λοιποί μεσοεπιθετικοί κρατάνε ενέργεια και δυνάμεις για την εκδήλωση των επιθέσεων. Με τους άριστους εφαρμογείς του transition Ολλανδούς, η απόδοση του Μασεράνο θα καθορίσει τις αλλαγές ή μη της στρατηγικής στη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας του.

Η απουσία του Ντι Μαρία προσθέτει μεγαλύτερο βάρος στους ώμους του Μέσι και στερεί από την ομάδα του έναν εξτρέμ που μπορεί να συγκλίνει την πλευρά και να εκτελεί με το ανάποδο πόδι ή να βγάζει φαρμακερές σέντρες. Ως εκ τούτου το επιθετικό παιχνίδι της Αργεντινής κινδυνεύει να γίνει μονοδιάστατο από τον άξονα με τον Μέσι, μιας και η έως τώρα παρουσία του Λαβέτσι στα πλάγια δε δίνει εγγυήσεις για εναλλακτικό επιθετικό πλάνο που θα υπήρχε με την παρουσία του Ντι Μαρία. Ο ανεβασμένος ψυχολογικά Ιγουαΐν είναι το μεγαλύτερο στήριγμα για τον Μέσι και ο παίχτης που με το πάθος και την εμπειρία του δείχνει ικανός να εκμεταλλευτεί το όποιο λάθος των άπειρων Ολλανδών σέντερ μπακ, που όμως υπερτερούν αριθμητικά με βάση τον τακτικό σχηματισμό του Φαν Χάαλ.

Στο διά ταύτα… οι Ολλανδοί έχουν το σχέδιο επί χάρτου, ικανότερο προπονητή, ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των αγωνιστικών τακτικών προβληματισμών που τους θέτουν οι αντίπαλοι. Το απέδειξαν στα παιχνίδια με Ισπανία, Χιλή, Μεξικό και Κόστα Ρίκα όταν κι ο Φαν Χαάλ προσάρμοσε τα πλάνα του ανάλογα των περιστάσεων. Τα 3-4-3, 3-5-2 ενδείκνυνται για τακτικές προσαρμογές κατά την διάρκεια του αγώνα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μέσι έχει το αριστερό πόδι επί …χόρτου. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα μαγνητίζει τα βλέμματα φιλάθλων και αντιπάλων δημιουργώντας κενά στις αμυντικές διατάξεις των αντιπάλων. Ενεργώντας πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1 έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια στην υποδοχή της μπάλας και συμμετέχει καίρια στο παιχνίδι της ομάδας του. Η κλάση του είναι ικανή να δώσει την μεγάλη πρόκριση – ειδικότερα τώρα που η ανασταλτική λειτουργία της Αργεντινής δείχνει ικανή να κρατήσει την επιθετική ισχύ των Ολλανδών.