Κυριακή, 17 Ιανουάριος 2016 11:26

Στους κορυφαίους της Ελληνικής ποδηλασίας ο καλαματιανός Σταύρος Κανελλόπουλος

Γράφτηκε από τον

Ο Καλαματιανός ποδηλάτης Σταύρος Κανελλόπουλος από πέρυσι αγωνίζεται με τα χρώματα του Θράκκα Ιππέας της Κομοτηνής, μαζί με δύο ακόμη Μεσσηνίους αθλητές, τους Δημητρακόπουλο και Χριστοδουλάκη.

Το 2015 ήταν η καλύτερη από πλευράς επιτυχιών χρονιά του, καθώς πήρε την 5η θέση στην τελική βαθμολογία της Ελληνικής Ομοσπονδίας στην πίστα ανδρών και είχε μια θέση μεταξύ των κορυφαίων της Ελληνικής ποδηλασίας.
Ο Καλαματιανός ποδηλάτης μίλησε στο «Νotosport» για την περσινή εκπληκτική χρονιά που είχε ενώ δεν έκρυψε την πίκρα του για το γεγονός ότι το αγαπημένο του άθλημα είναι υποβαθμισμένο στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό.
«Ήμουν στον Ευκλή μαζί με τον Δημήτρη Δημητρακόπουλο το 2013 και το 2014 και φύγαμε σαν φίλοι από τον σύλλογο για τον Θράκα Ιππέας της Κομοτηνής. Ο λόγος ήταν καθαρά οικονομικός αφού ο σύλλογος της Κομοτηνής μας καλύπτει τα έξοδα των αγώνων, που δεν είναι λίγα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Πήρα μεταγραφή στον Θράκα Ιππέας μαζί με τους Δημητρακόπουλο και Χριστοδουλάκη. Πρόκειται για νέο σύλλογο του οποίου ο πρόεδρος δίνει μεγάλο βάρος στην ακαδημία αλλά ήθελε και έτοιμους αθλητές. Είναι τιμή μας που μας έκανε την πρόταση», τονίζει αρχικά ο Κανελλόπουλος που το 2015 πήρε την 5η θέση στην βαθμολογία των ανδρών όλης της χώρας. Η υψηλότερη θέση που έχει πάρει μέχρι τώρα η οποία προήλθε λόγω σημαντικών επιτυχιών σε διασυλλογικούς αγώνες και φυσικά λόγω της εξαιρετικής παρουσίας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του Ναυπλίου, εκεί όπου ο Κανελλόπουλος ήταν 7ος στον αγώνα αντοχής και 13ος στην ατομική χρονομέτρηση.
Ο 31χρονος Καλαματιανός ποδηλάτης σκοπεύει να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο για αρκετά χρόνια ακόμη: "Το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για μένα. Το να κάνω κάτι καλύτερο από την 7η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι ένας στόχος, αν και θα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παραμείνω σε καλό επίπεδο και να απολαμβάνω αυτό που κάνω".

Η ποδηλασία στην
Καλαμάτα και την Ελλάδα

Ο Κανελλόπουλος θεωρεί ότι η κίνηση στους δρόμους της Καλαμάτας δεν ευνοεί την ερασιτεχνική ποδηλασία ενώ όσο αφορά την αγωνιστική τονίζει ότι είναι πολύ επίπονη, για αυτό ίσως και δεν έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα.
«Θα μπορούσε να κάνει πολύ κόσμος ερασιτεχνική ποδηλασία στην Καλαμάτα. Ένα πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουμε… ήσυχους δρόμους για ποδηλασία. Όσοι δεν κάνουν αγωνιστική ποδηλασία είναι λογικό να σκέφτονται τον κίνδυνο.  Έχει τύχει να με χτυπήσει οδηγός και να με εγκαταλείψει. Ευτυχώς δεν είχα τραυματιστεί σοβαρά.
Στο δρόμο έχεις να αντιμετωπίσεις…. σκύλους, απρόσεκτους οδηγούς, κακό καιρό. Όταν κάνεις βέβαια πρωταθλητισμό δεν τα σκέφτεσαι αυτά, όταν όμως θέλεις να κάνεις ερασιτεχνικά την βόλτα ή την προπόνηση σου, είναι κάτι που σε απασχολεί», τονίζει ο Κανελλόπουλος που σημειώνει πως η ζωή του ποδηλάτη είναι πολύ κουραστική. «Ένας λόγος που η ποδηλασία δεν είναι τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα ίσως είναι ότι είναι πολύ κουραστικό άθλημα. Απαιτεί κατά μέσο όρο 4 ώρες προπόνηση την ημέρα, σωστή διατροφή, καλή ζωή, αντοχή, ταχύτητα, δύναμη και έκρηξη. Ίσως δεν ταιριάζει στην νοοτροπία του Έλληνα, που είμαστε και λίγο… καλοπαρασάκηδες. Επιπλέον είναι ένα ακριβό άθλημα, κάτι επίσης αποτρεπτικό. Για παράδειγμα μόνο ένα ποδήλατο για πρωταθλητισμό θέλει τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Για αυτό και παρατηρείται μείωση αθλητών στις μικρές ηλικίες, λόγω του κόστους, ενώ στις μεγάλες ηλικίες αυξάνονται οι αθλητές».

Η ευθύνη κράτους
και Ομοσπονδίας

Η ποδηλασία θα έπρεπε να είναι πιο ψηλά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ευνοούν οι καιρικές συνθήκες και ο Κανελλόπουλος θεωρεί πως ευθύνη για αυτό έχουν η πολιτεία και η Ομοσπονδία της Ποδηλασίας.
«Το κράτος δεν έχει προωθήσει το άθλημα όσο θα έπρεπε. Επιπλέον η ομοσπονδία της ποδηλασίας κατά την γνώμη μου αποτελείται από ανθρώπους που έχουν κάνει ζημιά στο άθλημα. Δεν έχουν καμιά σχέση με το ποδήλατο. Ο Γύρος της Ελλάδας δεν γίνεται καν τα τελευταία χρόνια! Στην Ευρώπη ο γύρος διαφόρων χωρών, με σημαντικότερο της Γαλλίας, είναι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που προβάλλεται από το Eurosport και διαφημίζει την χώρα σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η ποδηλασία είναι 100% ερασιτεχνική. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό όπου υπάρχει επαγγελματική ποδηλασία ενώ ακόμη και η ερασιτεχνική απέχει πολύ από την δική μας. Για να φτάσουμε ψηλά χρειάζεται υποδομή και στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο σύλλογος μου είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων της χώρας αλλά παρόλα αυτά υστερεί σε σχέση με το εξωτερικό, όπου για παράδειγμα ο σύλλογος έχει διατροφολόγο, μηχανικό ποδηλάτου και γενικά η διαφορά είναι χαώδης σε σχέση με την Ελλάδα».

Λείπουν επενδυτής και
ένας μεγάλος αγώνας

Στο ερώτημα τι λείπει από την Μεσσηνιακή ποδηλασία ο Κανελλόπουλος ξεκαθαρίζει πως χρειάζεται ένας μεγάλος επενδυτής, ωστόσο αυτό που τονίζει είναι πως η Μεσσηνία αποτελεί ιδανικό μέρος για ένα μεγάλο διεθνή αγώνα που θα διαφημίσει την περιοχή και θα δώσει ώθηση στο άθλημα.
«Για να ανέβει η ποδηλασία στην Μεσσηνία χρειάζεται αυτό που έχει ο σύλλογος μου στην Κομοτηνή. Έναν άνθρωπο με οικονομική επιφάνεια που θα πάρει κάποιους αθλητές "βιτρίνας", θα φτιάξει μια καλή ομάδα και παράλληλα θα φτιάξει ακαδημία με προπονητή που θα πληρώνεται από το σύλλογο και θα παράγει νέους ποδηλάτες. Από εκεί και πέρα όμως η Μεσσηνία είναι ένα ιδανικό μέρος για ένα διεθνή αγώνα αλλά και για προετοιμασία ομάδων. Πριν μερικά χρόνια είχαν έρθει δύο Βέλγοι αθλητές επιπέδου Γύρου Γαλλίας και είχαν μείνει εντυπωσιασμένοι μετά μέρη μας για χειμερινή ποδηλασία. Θα ήταν φανταστικό να διοργανώσει για παράδειγμα η Costa Navarino ένα 3ήμερο ετάπ επαγγελματιών αθλητών στην περιοχή της Πύλου. Θα είχε πολύ μεγάλη απήχηση και προβολή της ευρύτερης τουριστικής περιοχής σε όλο τον κόσμο»!