Τρίτη, 01 Οκτώβριος 2013 12:33

Δεύτερος Ελληνας στο "Σπάρταθλον" ο Καλαματιανός Βαγγέλης Μπάκας!

Γράφτηκε από τον

 
Ενας Καλαματιανός ο Βαγγέλης Μπάκας ήταν ο δεύτερος Ελληνας που τερμάτισε στο "31ο Σπάρταθλον" που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με την απονομή των επάθλων.

Ο 42χρονος δρομέας μεγάλων αποστάσεων κάλυψε τη διαδρομή Αθήνα - Σπάρτη 246 χιλιομέτρων και τερμάτισε στο άγαλμα του Λεωνίδα μετά από 31 ώρες και 57 λεπτά.
Ο Μπάκας που αγωνίστηκε με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας ήταν 28ος στη γενική κατάταξη, επιτυχία πολύ μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως έτρεξε πρώτη φορά σε "Σπάρταθλον"!
Στη σπουδαία αυτή διοργάνωση συμμετείχαν 321 αθλητές και αθλήτριες (43 εκ των οποίων Ελληνες) από 35 χώρες και όσοι τερμάτισαν πήραν ως έπαθλο ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο "Σπάρταθλον" συμμετείχε και ένας ακόμη Μεσσήνιος, ο Σωτήρης Κάκαβας από την Κυπαρισσία ο οποίος όμως εγκατέλειψε την προσπάθεια λίγο πριν το 100ο χιλιόμετρο λόγω τραυματισμού.
Νικητής στο "31ο Σπάρταθλον" ήταν ο Ζοάο Ολιβέιρα στην πέμπτη απόπειρα του.
Ο Πορτογάλος τερμάτισε στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη μετά από 23 ώρες, 29 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα.
Ο Ολιβέιρα χαρακτήρισε "φανταστική" την εμπειρία, ενώ πέτυχε την 11η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον αγώνα.
Δεύτερος τερμάτισε ο Γερμανός Φλοριάν Ρέους με 25 ώρες και 29.54, ενώ μαζί διέσχισαν τη γραμμή του τερματισμού οι προηγούμενοι νικητές, ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν και ο Γερμανός Στου Θομς.
Πρώτος Ελληνας ήταν ο Στέργιος Αναστασιάδης (10ος στη γενική κατάταξη) σε 27 ώρες, 24 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα. Πρώτη γυναίκα ήταν η Ουγγαρέζα Σίλβια Λιούμπικτς με 28 ώρες και 3 λεπτά.