Σάββατο, 06 Οκτώβριος 2018 19:19

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ - ΝΟΚ: Ο Αθανάσιος Γκίζας στο “Rolex Middle Sea Race”

Γράφτηκε από τον

 

Η κορυφαία ιστιοπλοϊκή διοργάνωση ανοικτής θάλασσας της Μεσογείου γιορτάζει φέτος την 50η επέτειο της και ήδη 120 συμμετοχές από 25 χώρες έχουν δηλωθεί στο Royal Malta Yacht Club και αναμένεται να υπερβούν κατά πολύ το ρεκόρ των 122 συμμετοχών σκαφών που καταγράφηκε το 2014.

Συμμετοχές από μακρινές χώρες όπως Αυστραλία, Καναδά, Χιλή, Φιλιππίνες, Ηνωμένες Πολιτείες, δίνουν το «παρών» στον δυσκολότερο και μεγαλύτερο σε διάρκεια και απόσταση αγώνα ιστιοπλοΐας της Μεσογείου. Ομάδες από την Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία και Αγγλία έχουν δηλώσει συμμετοχή για τα 607 ν.μ. αγώνα μέρα και νύχτα, σε μια κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τη Βαλέττα στη Μάλτα, αφήνει αριστερά τη Σικελία, Στρόμπολι (ενεργό ηφαίστειο), Νησιά Αιόλου, Παντελέρια, Λαμπεδούσα και καταλήγει πάλι στη Βαλέττα.

Ο καλαματιανός αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Αθανάσιος Γκίζας θα συμμετάσχει για τέταρτη φορά στο συγκεκριμένο αγώνα μεταφέροντας πολύτιμη εμπειρία στο bow department (πλώρη) καθώς και στο πλήρωμα και σκάφος από τις προηγούμενες συμμετοχές του στις κατηγορίες TP52 & Mini Maxi.

Η ανακοίνωση του ΝΟΚ αναφέρει: “Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί πάνω από 20 φορές όλα αυτά τα χρόνια από το 1968 με διάφορα σκάφη, κυβερνήτες και πληρώματα, με πιο συνεπή την ομάδα ΟPTIMUM Yacht Racing Team με 7 συμμετοχές και αξιοσημείωτες διακρίσεις το 2004, 2012 και 2014. Φέτος στην επετειακή Μάλτα, με πρωτοβουλία των κυβερνητών του σκάφους αυτού Π. Λιβά και Ν. Λάζο, και γιορτάζοντας τα 25 χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας συγκέντρωσαν μια πολύ δυνατή ομάδα που την αποκαλούν «Greek Dream Team» αποτελούμενη από βετεράνους και νέους, συγκεντρώνοντας τους κορυφαίους Έλληνες offshore ιστιοπλόους ικανούς να επαναλάβουν τον απόλυτο θρίαμβο του 2004 που κέρδισε την 1η θέση και στις δύο κατηγορίες handicap IRC και ORCi. Έτσι στο πολυνίκες OPTIMUM 3, καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος τύπου FARR 52 ποδών από ανθρακονήματα, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 15 από τους καλύτερους και πιο έμπειρους Έλληνες που βρίσκονται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση/πρόκληση. Μέχρι την εκκίνηση στις 20 Οκτωβρίου είναι αναγκαία για τη συμμετοχή στον αγώνα αυτόν η συστηματική και επίπονη προετοιμασία σκάφους και πληρώματος, ιδιαίτερα λόγω του μικρού διαστήματος προετοιμασίας, αλλά με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία μεγάλου μέρους του πληρώματος στον αγώνα αυτόν, είναι βέβαιο ότι ο στόχος της διακρίσεως της ελληνικής ομάδας θα επιτευχθεί”.