Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2019 11:01

Ρεκόρ και όρια για το Ευρωπαϊκό στα “Παπαφλέσσεια” (φωτό)

Γράφτηκε από τον
Ρεκόρ και όρια για το Ευρωπαϊκό στα “Παπαφλέσσεια” (φωτό)

 

Την ευκαιρία να απολαύσει κορυφαίους αθλητές του ελληνικού στίβου και ορισμένους αξιόλογους από το εξωτερικό είχε χθες για δύο και πλέον ώρες το μεσσηνιακό κοινό.

Το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας άνοιξε και φέτος τις θύρες του για να φιλοξενήσει μία από τις πιο ιστορικές διοργανώσεις της χώρας, τα “Παπαφλέσσεια”.

Το μίτινγκ στίβου αντέχει στο χρόνο παρά την οικονομική κρίση και συνεχίζει να προσφέρει θέαμα και συγκινήσεις. Ετσι και χθες σημειώθηκαν οι κορυφαίες φετινές επιδόσεις στην Ελλάδα, ενώ δεν έλειψαν τα πανελλήνια ρεκόρ και τα όρια πρόκρισης για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στα αξιοσημείωτα ότι δεν έγινε τελετή έναρξης, ενώ ήταν ελάχιστοι οι εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο. Στην κερκίδα βρέθηκαν 400 θεατές, παρά τη ζέστη, ενώ εντός αγωνιστικού χώρου οι άνθρωποι του διοργανωτή Μεσσηνιακού πήραν άριστα στο οργανωτικό κομμάτι. Το πρόγραμμα των αγώνων τηρήθηκε και δεν προέκυψαν προβλήματα, με τη δράση να ολοκληρώνεται λίγα λεπτά μετά τις 8,

Φοβερή κούρσα στα 400 μέτρα εμπόδια γυναικών

Στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, στα 400 μέτρα εμπόδια γυναικών έγινε μία από τις καλύτερες κούρσες των τελευταίων ετών, με τέσσερις αθλήτριες να τερματίζουν κάτω από τα 60.00.

Η Ελπίδα Τόκα έδωσε συνέχεια στις καλές εμφανίσεις της σεζόν και αναδείχθηκε νικήτρια τερματίζοντας σε 58.88, κάνοντας μια κούρσα με ρυθμό και σταθερότητα.

Η αθλήτρια βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ το οποίο ήταν 58.99 από το 2017. Η Άννα Κιάφα "πλήρωσε" το λάθος στο οποίο υπέπεσε στο τελευταίο εμπόδιο, με αποτέλεσμα να χάσει το ρυθμό της και πιθανότητα την ευκαιρία να βελτιώσει το ρεκόρ της.

Η αθλήτρια τερμάτισε σε 59.30, πέτυχε φετινό ρεκόρ και πλέον σκέφτεται το όριο (58.80) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Πολύ καλή παρουσία είχε και η Ολυμπία Καραγιάννη, που έδειξε πως φέτος είναι σε θέση να πετύχει καλές επιδόσεις και να δώσει συνέχεια στις εμφανίσεις του παρελθόντος. Η αθλήτρια ήταν τρίτη με 59.89, στην πρώτη κούρσα της καριέρα της κάτω από τα 60.00, αφού το ατομικό της ρεκόρ ήταν 60.53.

Πανελλήνιο ρεκόρ η Χατζημπουργάνη

Φοβερή εμφάνιση πραγματοποίησε και η κορασίδα Άννα Χατζηπουργάνη που με 59.98 πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 και παράλληλα έπιασε το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20. Η αθλήτρια του Νίκου Μαντζόλη άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον της στο αγώνισμα. Η Χατζηπουργάνη βελτίωσε το δικό τη πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο ήταν 60.37 από την 1η Ιουνίου του 2019.

Ζήκος και Κουτσαλιάρη τα όρια για το Ευρωπαϊκό Κ23

Ο Κώστας Ζήκος κατάφερε χθες να κάνει την κούρσα που ήθελε και να πετύχει τον πρώτο του στόχο στη σεζόν. Ο πέμπτος πρωταθλητής Ευρώπης το χειμώνα στα 60 μ., αναδείχθηκε νικητής στα 100 μ. στα Παπαφλέσσεια με 10.41 (0,8), επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ και όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 του Γκέβλε. Ο αθλητής του Βαγγέλη Κατσιάβα βελτίωσε το 10.52, που πέτυχε πριν λίγες ημέρες στα Χανιά κι έδειξε πως στη διοργάνωση της Σουηδίας θα είναι σε θέση να κυνηγήσει μια καλή παρουσία.

Δεύτερος στον χθεσινό αγώνα ήταν ο Γιάννης Νυφαντόπουλος με 10.42 και τρίτος ο Σωτήρης Γκαραγκάνης με 10.62.

Το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέβλε έπιασε η Ελένη Κουτσαλιάρη με το άλμα της στα 6,34 μ.(1,5) στο πέμπτο της άλμα. Η αθλήτρια του Κώστα Χήτα ξεκίνησε με 6,09 μ., συνέχισε με 6,20 μ., στη συνέχεια είχε άλματα στα 6,26 μ. και 6,17 μ., ενώ ήταν άκυρη στην έκτη της προσπάθεια. H 21χρονη αθλήτρια βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ, το οποίο ήταν 6,30 μ. από το 2018. Νικήτρια στο μήκος ήταν η Σαβάνα Κάρσον (ΗΠΑ) με 6,38 μ. (0,5) και δεύτερη με νέο ατομικό η αθλήτρια Οξάνα Κορένεβα με 6,37 μ. (-0,2), επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Η που γυμνάζεται με τον Δημήτρη Σιούντρη είχε ατομικό ρεκόρ 6,16 μ. από το 2018.

Η Ελένη Γκέλη έστειλε το ακόντιο μακρύτερα από τις υπόλοιπες αθλήτριες και με 50,73μ. επικράτησε του αγώνα. Η 21χρονη έχει στο μυαλό της βολές πάνω από τα 53,00 μ., που θα της δώσουν το δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Δεύτερη ήταν ο Ανδριάννα Χατζηιωάννου και τρίτη η Αφροδίτη Μάνιου.

Ο Πέτρος Κυριακίδης εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία του και την καλή αγωνιστική του κατάσταση και με 51.06 αναδείχθηκε νικητής στα 400 μ. εμπ., αφήνοντας πίσω του τον Κώστα Νάκο με 51.61, ενώ τρίτος έμεινε ο Δημήτρης Λεβαντίνος με 52.02.

Oσον αφορά τα υπόλοιπα αγωνίσματα, στο μήκος ανδρών πρώτος ήταν ο Μιχάλης Μερταζανίδης, δεύτερος ο Ιταλός Ojiaku Kevin και τρίτος ο Παναγιώτης Ματζουρογιάννης.

Στον ακοντισμό ανδρών ο Γιώργος Χρηστακάκος ήταν πρώτος, ο Θεόδωρος Μηνασίδης δεύτερος και ο Γιώργος Ηλτσίος τρίτος.

Στα 1500 μέτρα ανδρών πρώτος ήταν ο Ανδρέασς Δημητρακάκης, δεύτερος ο Χρήστος Κοτίτσας και τρίτος ο Αθανάσιος Καλάκος.

Στα 1500 μέτρα γυναικών πρώτη ήταν η Ιταλίδα Elena Bello, δεύτερη η Αναστασία Μαρινάκου και τρίτη η Χριστίνα – Κωνσταντίνα Φούκη.

Στα 100 γυναικών α’ σειρά πρώτη ήταν η Στέλλα Μιχαηλίδου, στα 100 γυναικών β’ σειρά πρώτη ήταν η Χατζηρήγα - Ραφαηλία Σπανουδάκη, στα 200 γυναικών α’ σειρά πρώτη ήταν η Ειρήνη Μινοπούλου, στα 200 γυναικών β’ σειρά πρώτη ήταν η Κορίνα Πολίτη, στα 200 ανδρών α’ σειρά πρώτος ήταν ο Γιώργος Λέκκος και στα 200 ανδρών β’ σειρά πρώτος ήταν ο Αntonio Ivanov.