Τετάρτη, 04 Σεπτέμβριος 2019 15:20

Το Σάββατο το “8ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών”

Γράφτηκε από τον
Το Σάββατο το “8ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού Των Οστών”

Το “8ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών” θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο στην παραλία Καλαμάτας (Ακτή ΝΟΚ) με αγώνες κολύμβησης 500μ. 1500μ. 3000μ. και αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων.

Ολα τα αγωνίσματα της κολύμβησης θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. ενώ ο αγώνας δρόμου στις 7 μ.μ. Διοργανωτές είναι το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος (Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας), το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου- Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας διοργανώνουν

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και γίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική νόσο “ΦΛΟΓΑ”, του συλλόγου ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας “Ξαναρχί-ΖΩ” και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΚΕΘΕΟ”.

“Συμμετέχουμε στον αγώνα με σύνθημα. Δώρισε την ευκαιρία για ζωή. Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών δεν είναι φιλανθρωπία αλλά μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης”, αναφέρει το μήνυμα των διοργανωτών.

Εγγραφές πραγματοποιούνται από την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στην ιστοσελίδα του ΝΟΚ www.nok.gr. Περιορισμένες εγγραφές θα γίνουν την ημέρα του αγώνα.

Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ. Ο Σύλλογος Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος θα καταβάλλει το διπλό ποσό από αυτό που θα συγκεντρωθεί, και επί του συνολικού ποσού η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία θα καταβάλλει ισόποσο ποσό.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο ΚΕΔΜΟΠ (Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών).

Την ημέρα του αγώνα, οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο της γραμματείας μέχρι τις 4 μ.μ. έτσι ώστε να επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους, να παραλάβουν το νούμερο τους και το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης.

Ο κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο ένα ή και στα δύο αθλήματα Σε όλους όσοι συμμετάσχουν θα δοθεί τεχνικό t-shirt και αναμνηστικό μετάλλιο.

Η χρονομέτρηση θα είναι ηλεκτρονική

Θα υπάρχει ιατρός αγώνα και Ναυαγοσωστική Κάλυψη.

Ολοι όσοι λάβουν μέρος στους αγώνες θα πρέπει να έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις και θα αγωνιστούν με δική τους ευθύνη. Οι ανήλικoι συμμετέχουν με ευθύνη του γονέα τους.

Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων αλλά και μετά θα υπάρχει δυνατότητα λεπτομερούς ενημέρωσης και εγγραφής στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών των αγωνιζομένων αλλά και των συνοδών.

Οι αγώνες κολύμβησης

Οι συμμετέχοντες στην κολύμβηση έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν με γυαλάκια ή μάσκα κολύμβησης, με εγκεκριμένο μαγιό όπως αυτό προβλέπεται από τη FINA και αφορά στο Open Water, απλό κολυμβητικό μαγιό Πλευστικά ή κολυμβητικά βοηθήματα (σανίδες, πέδιλα, χεράκια, κ.τ.λ.) δεν επιτρέπονται, όπως και αναπνευστικά βοηθήματα (αναπνευστήρες). Πριν την εκκίνηση οι συμμετέχοντες έχουν το δικαίωμα να αλειφθούν με λάδι, αντηλιακό, βαζελίνη, ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούν.

Οι κατηγορίες θα είναι αγόρια και κορίτσια 13-18, άνδρες και γυναίκες 19-39 και άνδρες και γυναίκες 39+.

Ο κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε ένα μόνο αγώνισμα.

Η εκκίνηση του αγώνα θα γίνει έξω από το νερό (ξεκινώντας με τη μεγαλύτερη απόσταση και με διαφορά 10' προς τη μικρότερη), από τη παραλία στο προλιμένα της Καλαμάτας. Ο τερματισμός θα είναι το σημείο εκκίνησης. Μεγάλες σημαδούρες θα ορίζουν τη διαδρομή. Η διαδρομή θα είναι τριγωνική μήκους 1000μ. Για τα 500μ θα υπάρχει διαφορετική διαδρομή. Παραπλέον σκάφος θα δείχνει την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην περίπτωση, που κάποιος εκ των συμμετεχόντων νιώσει αδιαθεσία και δε μπορεί να συνεχίσει, κάνει νεύμα με το σκουφάκι του, ώστε να τον εντοπίσει το διασωστικό σκάφος και να τον περισυλλέξει.

Ο αγώνας δρόμου

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας.

Αφετηρία στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου, πορεία δυτικά στην προκυμαία στο λιμάνι Ευαγγελιστρίας, Ύδρας, Σαλαμίνος αναστροφή στο τέρμα του λιμενοβραχίονα (χιλιόμετρο) και επιστροφή στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού ομίλου. Η διαδρομή είναι επίπεδη.

Θα υπάρχουν εθελοντές κατά μήκος της διαδρομής. Θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Θα βραβευτούν οι 6 πρώτες νικήτριες και οι 6 πρώτοι νικητές του αγώνα δρόμου.

Οσον αφορά το πρόγραμμα απονομών έχει ως εξής: 20:30 Χαιρετισμοί. 20:45 Απονομή βραβείων στους νικητές των αγώνων κολύμβησης και δρόμου. 21:00 Προβολή ενημερωτικής ταινίας για τη δωρεά μυελού των οστών. 21:20 Απονομή βραβείων στους νικητές του 31ου κολυμβητικού Διάπλου Μεσσηνιακού Κόλπου 21:45 Pasta party.