Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2022 15:45

ΝΟΚ: Ανοιξε... πανιά το τμήμα ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ (φωτό)

Γράφτηκε από τον

Ετοιμα να... ανοίξουν πανιά είναι τα δύο νέα σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, που θα χρησιμοποιηθούν από αθλητές ιστιοπλοϊας ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Το εν λόγω τμήμα απέκτησε σάρκα και οστά και χθες πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ η τελετή έναρξης και η ονοματοδοσία των δύο ειδικών νεότευκτων σκαφών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,
ο κ. Στάθης Καρέλιας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Αναστάσιος Σκοπετέας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Στέφανος Χάνδακας, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη κ. Πετρόπουλος, όπως και αρκετοί μικροί και μεγάλη ιστιοπλόοι του ΝΟΚ.

Εξι ιστιοπλόοϊ ΑμεΑ

Ο καλαματιανός σύλλογος διαθέτει αυτή τη στιγμή έξι αθλητές, ύστερα από συνεργασία με τον σύλλογο ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ. Πρόκειται για τους Μανώλη Χαλούλο, Γιάννη Τύρο, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Φώτη Καραχάλιο, Βασίλη Δουράλα και Αντώνη Στεφανούρη.
Επικεφαλής της προπονητικής ομάδας είναι ο Γιώργος Σπυρόπουλος που είναι παράλληλα και έφορος ιστιοπλοϊας του ΝΟΚ και ακόμη συμμετέχουν οι
Παναγιώτης Καβουρίνος και Γιώργος Κακαλίκας, ενώ στη γραμματειακή υποστήριξη είναι η Γιούλη Δουράλα και η Δώρα Καπερνέκα.

Ιστορική αναδρομή από Αδαμόπουλο

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως ο ΝΟΚ ιδρύθηκε το 1932 με τμήμα κολύμβησης, το 1948 απέκτησε τμήμα υδατοσφαίρισης, το 1967 δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις του ΝΟΚ από τη ΓΓΑ και ξεκίνησαν τα αθλήματα της ιστιοπλοϊας, του σκακιού και του μπάσκετ, ενώ ο ΝΟΚ δραστηριοποιήθηκε στο βόλεϊ και το τένις.
“Θέλουμε να καλλιεργήσουμε την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι, της φιλίας και του σεβασμού προς τον αντίπαλο και να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας, δίνοντας λύσεις μέσα από αθλητικά δρώμενα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αθλητές μας γιατί απλά με έκαναν καλύτερο άνθρωπο”, τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος.
Ακόμη σημείωσε πως το εγχείρημα στήριξαν το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και σημαντική βοήθεια προσέφεραν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο κ. Παναγιώτης Μπουφέας.
Ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Σκοπετέας επισήμανε πως ο ΝΟΚ έχει δοξάσει την Καλαμάτα επί σειρά ετών, τόνισε πως πρωτοπορεί για μία ακόμη φορά με το τμήμα ιστιοπλοϊας για άτομα με κινητά προβλήματα και είπε πως ο δήμος Καλαμάτας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ευχόμενος στα σκάφη να είναι καλοτάξιδα.

Παρών ο αντιπρόεδρος της ΕΙΟ

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέφανος Χάνδακας μοίρασε συγχαρητήρια στο ΝΟΚ για το νέο τμήμα που δημιούργησε, τονίζοντας πως διαθέτει μια πολύ δυνατή αθλητική ομάδα.
Τα δέκα σκάφη για άτομα με κινητικά προβλήματα που παρέλαβε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μέσω του προγράμματος Blue Mediteraneo με το Fondazione Terzo Pilastro – Internazionale (Διεθνές Ίδρυμα Τρίτου Πυλώνα), διανεμήθηκαν σε πέντε συλλόγους, ένας εκ των οποίων είναι ο ΝΟΚ που παρέλαβε δύο σκάφη.

“Καπετάν Στάθης” και “Καπετάν Δημήτρης”

Στο φινάλε της χθεσινής εκδήλωσης έγινε η ονοματοδοσία των δύο σκαφών...
Το πρώτο ονομάστηκε “Καπετάν Στάθης”, προς τιμήν του πρώτου ιστιοπλόου του ΝΟΚ Στάθη Ρωμαίου και το δεύτερο “Καπετάν Δημήτρης”, αφιερωμένο στον επί 30 χρόνια πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας Δημήτρη Κακαλίκα που έδωσε το “παρών” στην εκδήλωση.
Κάθε σκάφος, που είναι απολύτως ασφαλές για άτομα με κινητικά προβλήματα, μπορούν να το χρησιμοποιούν 1 ή 2 άτομα, δηλαδή υπάρχει δυνατότητα να βρίσκονται ταυτόχρονα στη θάλασσα έως και τέσσερις αθλητές.
Από εδώ και πέρα ξεκινούν οι... βόλτες και οι προπονήσεις για τους έξι πρώτους αθλητές του ΝΟΚ με κινητικά προβλήματα, με στόχο την συμμετοχή τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας για ΑμεΑ σε έναν περίπου μήνα.