Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 14:04

Η ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΡΙΑ ΕΛ. ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: 42 χρόνια από την ίδρυση του ΦΟΚ

Γράφτηκε από τον
Η ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΡΙΑ  ΕΛ. ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ: 42 χρόνια από την ίδρυση του ΦΟΚ

“Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε” λένε οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού και η Ελένη Μιχοπούλου βρίσκεται ξανά στην Καλαμάτα, με αφορμή το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής νεανίδων, που διεξάγεται από την Πέμπτη στην Τέντα.

Η Μεσσήνια καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ήταν αυτή που ίδρυσε το 1981 το Φιλογυμναστικό Ομιλο Καλαμάτας και ο σπόρος που έσπειρε τότε, αντέχει στο πέρασμα των χρόνων.

“Είμαι περήφανη, γιατί ο σύλλογος παραμένει ενεργός 42 χρόνια. Η σχολή της Γκλεγκλέ και ορισμένοι φίλοι, ήταν που με βοήθησαν ώστε να φτιάξουμε το σύλλογο, που μεγαλούργησε στη συνέχεια, με αποκορύφωμα την παρουσία της Αλεβίζου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλά κορίτσια του ΦΟΚ έχουν στελεχώσει όλα αυτά τα χρόνια τις εθνικές ομάδες”, λέει στην “Ε” η Ελένη Μιχοπούλου, που σήμερα είναι πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Παλαιού Φαλήρου “Αρμονία” και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, όπως και η πρόεδρος του ΦΟΚ Βούλα Κουβάτσου.

Η Ελ. Μιχοπούλου (στη φωτογραφία με την παλιά πρωταθλήτρια του ΦΟΚ Γιώτα Μέμμου) συμπληρώνει 42 χρόνια προσφοράς στον αθλητισμό, έχοντας περάσει από κορυφαίες θέσεις. Ενδεικτικό ότι μετά το ΦΟΚ, ανέλαβε το 1985 Ομοσπονδιακή προπονήτρια και ίδρυσε το Κέντρο Υψηλό Επιδόσεων στο ΟΑΚΑ μέχρι το 1989. Το 1988 ήταν μάλιστα η μοναδική γυναίκα προπονήτρια που πήγε στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ενώ ήταν μέλος και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ρυθμικής Γυμναστικής. Σήμερα κατέχει τη θέση της προέδρου στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου που γίνεται στο Παλαιό Φάληρο, τόπο διαμονής της Ελένης Μιχοπούλου.

Η ίδια όμως, δεν ξεχνά την Καλαμάτα. Εκεί άλλωστε ξεκίνησαν όλα πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, ενώ χάρη στις δικές της ενέργειες ξεκίνησε και καθιερώθηκε και το διεθνές μίτινγκ Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής στην Τέντα.

“Το ερέθισμα ήταν να στηρίξω τον γυναικείο αθλητισμό. Να δώσω την ευκαιρία στα παιδιά της επαρχίας που είχαν ανησυχίες να αθληθούν. Είχα τελειώσει γυμναστική ακαδημία, είχα παρακολουθήσει σεμινάρια που είχε διοργανώσει ο ΣΕΓΑΣ, ενώ παρακολουθούσα και μαθήματα χορού. Ετσι σκέφτηκα την ίδρυση ενός συλλόγου ρυθμικής γυμναστικής. Η Ελλάδα είχε μείνει πίσω σε αυτό το άθλημα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Η ενόργανη ήρθε στην Ελλάδα το 1970 και η ρυθμική το 1980”, θυμάται η Ελένη Μιχοπούλου και της έρχεται στο μυαλό το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα το 1984, που προσέλκυσε 2.500 αθλήτριες στο Κλειστό του Σταδίου. Ο ΦΟΚ συνέβαλε, όπως λέει και για την κατασκευή του γυμναστηρίου της Τέντας, καθώς ο σύλλογος αριθμούσε στο ξεκίνημα 200 κορίτσια και έτσι έπρεπε να γίνει ένας χώρος που θα στεγάσει αυτά τα νέα παιδιά.

“Επρεπε να έχουν ένα χώρο οι αθλήτριες. Μπορώ να πω ότι ο ΦΟΚ είναι η μήτρα, που γέννησε τα άλλα σωματεία, γιατί πρώην αθλήτριες του ΦΟΚ έγιναν προπονήτριες στους άλλους συλλόγους που δημιουργήθηκαν. Χαίρομαι που η Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική συνεχίζει να υπάρχει και να μεγαλώνει στην Καλαμάτα”, καταλήγει.