Πέμπτη, 01 Αυγούστου 2024 14:22

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: «Κλείδωσε» την οκτάδα η εθνική με νίκη επί των ΗΠΑ

Γράφτηκε από τον
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: «Κλείδωσε» την οκτάδα η εθνική με νίκη επί των ΗΠΑ

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά του Παρισιού εξασφάλισε η εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών, που επικράτησε 13-11 των ΗΠΑ και σημείωσε την τρίτη νίκη της σε ισάριθμες αγωνιστικές του Α΄ ομίλου.

Την ελληνική ομάδα περιμένουν πλέον τα δύο ντέρμπι της Α΄ φάσης, αρχής γενομένης από το ματς με την πρωταθλήτρια κόσμου Κροατία το Σάββατο (3/8, 13:05), που θα καθορίσουν την κατάταξή της και το... μονοπάτι προς το βάθρο.

Στέλιος Αργυρόπουλος και Γιάννης Φουντούλης πέτυχαν τα τελευταία έξι ελληνικά γκολ και «υπέγραψαν» τη νίκη, με τον Μάνο Ζερδεβά να πεισμώνει μετά από ένα σοβαρότατο λάθος στο τέλος της πρώτης περιόδου και να τελειώνει το ματς με 16 αποκρούσεις, αρκετές εκ των οποίων ήταν εντυπωσιακές.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια, η εθνική έδειξε διάθεση να κολυμπήσει γρήγορα, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις προβληματικές επιστροφές των Αμερικανών (που είναι πιο γρήγοροι, αλλά καθυστερούν να οργανωθούν). Με τον τρόπο αυτό, οι διεθνείς βρήκαν στην κόντρα ένα γκολ με τον Βλαχόπουλο και ένα κερδισμένο πέναλτι με τον Αργυρόπουλο, που αξιοποίησε ο Γενηδουνιάς, και προηγήθηκαν 4-2. Ο Μπόουεν όμως μείωσε με πέναλτι και, στην εκπνοή του πρώτου οκταλέπτου, ο τερματοφύλακας Ουάινμπεργκ σκόραρε από το ένα τέρμα στο άλλο (!), για να ισοφαρίσει σε 4-4.

Ο Ζερδεβάς είχε προφανή ευθύνη σε αυτό το γκολ, αλλά πήρε άμεσα το... αίμα του πίσω, με δύο μεγάλες αποκρούσεις σε φάσεις με αριθμητικό μειονέκτημα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε επίθεση με δύο παίκτες παραπάνω, αλλά βρήκε γκολ με τρομερή ενέργεια του Νικολαϊδη από τα 2μ. Η ελληνική ομάδα έφτασε ξανά στο +2 (6-4 και 7-5), αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου, οι διαιτητές καταλόγισαν πέναλτι σε βάρος του Ζερδεβά, σε μία διεκδίκηση της μπάλας με τον Χάλοκ (κι ενώ ουσιαστικά η άμυνα είχε βγει), και ο Βάβιτς μείωσε σε 7-6.

Οι ΗΠΑ βρήκαν δύο γρήγορα γκολ στην τρίτη περίοδο, αμφότερα παίρνοντας ριμπάουντ μετά από αποκρούσεις του Ζερδεβά, και πέρασαν μπροστά 8-7. Ο Αργυρόπουλος με πέναλτι διέκοψε το αμερικανικό σερί και εν συνεχεία, ο ίδιος και ο Φουντούλης με διαδοχικά τέρματα σε παίκτη παραπάνω έφεραν την εθνική στο +2 (11-9) στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου. Οι δύο Ελληνες διεθνείς συνέχισαν να «εκτελούν» και στην τελευταία περίοδο και, σε συνδυασμό με την αδυναμία των Αμερικανών να αξιοποιήσουν τις αποβολές που κέρδιζαν (1/12 συνολικά), η «γαλανόλευκη» εδραίωσε το προβάδισμα και έφτασε στη νίκη, διασφαλίζοντας το εισιτήριο για την οκτάδα.

Τα οκτάλεπτα: 4-4, 3-2, 4-3, 2-2

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ιρβινγκ (περιφέρεια), 1-1 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 1-2 Τσ. Ντοντ (περιφέρεια), 2-2 Βλαχόπουλος (κόντρα), 3-2 Καλογερόπουλος (περιφέρεια), 4-2 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 4-3 Μπόουεν (πέναλτι), 4-4 Ουάινμπεργκ (περιφέρεια), 5-4 Νικολαϊδης (φουνταριστός), 6-4 Παπανικολάου (π.π.), 6-5 Ιρβινγκ (περιφέρεια), 7-5 Αργυρόπουλος (περιφέρεια), 7-6 Βάβιτς (πέναλτι), 7-7 Γούντχεντ (φουνταριστός), 7-8 Ρ. Ντοντ (π.π.), 8-8 Αργυρόπουλος (πέναλτι), 8-9 Μπόουεν (πέναλτι), 9-9 Φουντούλης (π.π.), 10-9 Αργυρόπουλος (π.π.), 11-9 Φουντούλης (π.π.), 12-9 Φουντούλης (π.π.), 12-10 Κούπιντο (περιφέρεια), 13-10 Αργυρόπουλος (περιφέρεια), 13-11 Ντάουμπε (περιφέρεια).

Η εθνική είχε 5/9 με παίκτη παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.
Οι ΗΠΑ είχαν 1/12 με παίκτη παραπάνω, 3/3 πέναλτι, 6 γκολ από την περιφέρεια και 1 από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Χάλοκ (3΄21΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα), ο Σκουμπάκης (2΄53΄΄ πριν το τέλος του παιχνιδιού) και ο Παπαναστασίου (1΄40΄΄ πριν τη λήξη του ματς)
Διαιτητές: Γκόμεθ (Ισπανία), Ντερβιέ (Γαλλία)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 1, Φουντούλης 3, Παπαναστασίου, Γκίλλας, Αργυρόπουλος 4, Παπανικολάου 1, Κάκαρης, Νικολαϊδης 1, Βλαχόπουλος 1, Τζωρτζάτος
ΗΠΑ (Ντέγιαν Ουντόβισιτς): Ουάινμπεργκ 1, Χούπερ, Βάβιτς 1, Ομπερτ, Ντάουμπε 1, Κούπιντο 1, Χάλοκ, Γούντχεντ 1, Μπόουεν 2, Τσ. Ντοντ 1, Ρ. Ντοντ 1, Ιρβινγκ 2, Χόλαντ

  ΑΠΕ-ΜΠΕ