Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 15:35

ΠΑΡΙΣΙ 2024: Προδόθηκε από την άμυνα η εθνική

Γράφτηκε από τον
ΠΑΡΙΣΙ 2024: Προδόθηκε από την άμυνα η εθνική

Την πρώτη ήττα της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Παρισιού γνώρισε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών.

Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πλήρωσε την κάκιστη άμυνα του δευτέρου ημιχρόνου και έχασε 14-13 από την Κροατία, παρά το γεγονός ότι έπαιξε για τέσσερα λεπτά στην τελευταία περίοδο με αριθμητική υπεροχή, λόγω αποβολής του Μπίλιακα για βιαιοπραγία.

Η ελληνική ομάδα υποχώρησε πλέον στην τρίτη θέση του Α΄ ομίλου και θα επιδιώξει να ανέβει τουλάχιστον δεύτερη, με νίκη επί της Ιταλίας (5/8, 16:10), στο τελευταίο παιχνίδι της Α΄ φάσης.

Ο Αργυρόπουλος ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ, αλλά στη συνέχεια οι Κροάτες εκμεταλλεύθηκαν κάποια κενά στην ελληνική άμυνα και πέτυχαν τρία αναπάντητα γκολ, με τον Πόπαντιτς να αποκρούει μάλιστα πέναλτι του Βλαχόπουλου (στο 2-1). Ενα νέο πέναλτι που κέρδισε ο Κάκαρης και αξιοποίησε ο Γενηδουνιάς κι ένα γκολ του Παπαναστασίου επέτρεψαν στην εθνική να επαναφέρει γρήγορα την ισορροπία.

Το δεύτερο οκτάλεπτο ξεκίνησε με χαμένο πέναλτι (δοκάρι) του Ζούβελα και τους διεθνείς μας να ανεβάζουν πολύ την αποδοσή τους στην άμυνα, με τον Σκουμπάκη ιδιαίτερα να έχει... καταπιεί τους αντίπαλους φουνταριστούς (Βρλιτς και Λόντσαρ). Η εθνική έχασε τρεις σερί επιθέσεις με παίκτη παραπάνω, αλλά βρήκε τελικά το γκολ με μία έξοχη συνεργασία των δύο νεότερων παικτών του ρόστερ (ασίστ του Γκίλλα, γκολ του Καλογερόπουλου από κοντά), για να πάρει τη... σκυτάλη ο Φουντούλης, που "έγραψε" το 5-3 σε παίκτη παραπάνω. Ο Χάρκοφ διέκοψε το "γαλανόλευκο" σερί, αλλά στα τελευταία δευτερόλεπτα του ημιχρόνου ο Νικολαΐδης κέρδισε αποβολή και ο Βλαχόπουλος αποκατέστησε τη διαφορά των δύο τερμάτων (6-4).

Το μομέντουμ της εθνικής εξανεμίστηκε μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό στην τρίτη περίοδο: δύο διαδοχικά γκολ του Μάρινιτς Κράγκιτς και -ακόμη- ένα χαμένο πέναλτι (αυτή τη φορά από τον Φουντούλη, που του γλίστρησε η μπάλα) έφεραν το ματς στα ίσια. Οι Κροάτες βρήκαν καλά σουτ, τόσο στα ίσια όσο και στον παίκτη παραπάνω, η ελληνική άμυνα έπαψε να λειτουργεί και η κατάσταση ανατράπηκε πλήρως. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δέχθηκε στο τρίτο οκτάλεπτο επτά γκολ (!) και βρέθηκε πίσω με 11-9.

Η Κροατία είχε πλέον τον έλεγχο, κέρδισε και το σπριντ της τέταρτης περιόδου και ξαφνικά, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, ο Μπίλιακα γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Αργυρόπουλο και αποβλήθηκε για βιαιοπραγία. Στο τετράλεπτο που αγωνίστηκε με παίκτη παραπάνω, η εθνική κατάφερε να ισοφαρίσει 12-12, αλλά στο ενδιάμεσο έχασε τον Αργυρόπουλο, που αποβλήθηκε με αντικατάσταση. Οταν ολοκληρώθηκε ο χρόνος της αποβολής, ο Χάρκοφ με δύο γκολ σε παίκτη παραπάνω έδωσε το προβάδισμα στους πρωταθλητές κόσμου, που το κράτησαν ως το τέλος, παρά τη μείωση του σκορ από τον Βλαχόπουλο. Η ελληνική ομάδα είχε μία επίθεση δέκα δευτερολέπτων στο τέλος, αλλά η λάθος συνεννόηση Παπαναστασίου και Βλαχόπουλου δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί προσπάθεια, σε συνθήκη επτά εναντίον έξι (είχε προωθηθεί ο Ζερδεβάς).

Τα οκτάλεπτα: 3-3, 1-3, 7-3, 3-4

Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Αργυρόπουλος (π.π.), 1-1 Φάτοβιτς (περιφέρεια), 2-1 Γιόκοβιτς (περιφέρεια), 3-1 Λόντσαρ (π.π.), 3-2 Γενηδουνιάς (πέναλτι), 3-3 Παπαναστασίου (περιφέρεια), 3-4 Καλογερόπουλος (φουνταριστός), 3-5 Φουντούλης (π.π.), 4-5 Χάρκοφ (περιφέρεια), 4-6 Βλαχόπουλος (π.π.), 5-6 Μάρινιτς Κράγκιτς (περιφέρεια), 6-6 Μάρινιτς Κράγκιτς (περιφέρεια), 6-7 Φουντούλης (περιφέρεια), 7-7 Χάρκοφ (π.π.), 7-8 Παπαναστασίου (π.π.), 8-8 Φάτοβιτς (περιφέρεια), 9-8 Βουκίσεβιτς (π.π.), 9-9 Νικολαΐδης (φουνταριστός), 10-9 Μπούκιτς (περιφέρεια), 11-9 Μάρινιτς Κράγκιτς (π.π.), 11-10 Αργυρόπουλος (πέναλτι), 12-10 Φάτοβιτς (περιφέρεια), 12-11 Σκουμπάκης (π.π.), 12-12 Καλογερόπουλος (π.π.), 13-12 Χάρκοφ (π.π.), 14-12 Χάρκοφ (π.π.), 14-13 Βλαχόπουλος (π.π.).

Η εθνική είχε 7/14 με παίκτη παραπάνω, 2/4 πέναλτι, 2 γκολ από την περιφέρεια και 2 από θέση φουνταριστού.
Η Κροατία είχε 6/13 με παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι και 8 γκολ από την περιφέρεια.

Αποβλήθηκε για βιαιοπραγία ο Μπίλιακα, 7΄55΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα.
Αποβλήθηκαν με αντικατάσταση ο Αργυρόπουλος, 4΄52΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα, και ο Φάτοβιτς, 1΄28΄΄ πριν το τέλος του ματς.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Γκίλλας (5΄10΄΄ πριν το τέλος του παιχνιδιού), ο Σκουμπάκης (46΄΄ πριν τη λήξη της αναμέτρησης) και ο Φουντούλης (30΄΄ πριν το τέλος του ματς).

Διαιτητές: Πουτνίκοβιτς (Σερβία), Γκόμεθ (Ισπανία)

Οι συνθέσεις:
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ιβιτσα Τούτσακ): Μπίγιατς, Μπούριτς, Φάτοβιτς 3, Λόντσαρ 1, Γιόκοβιτς 1, Μπούκιτς 1, Βουκίσεβιτς 1, Ζούβελα, Μάρινιτς Κράγκιτς 3, Βρλιτς, Μπίλιακα, Χάρκοφ 4, Πόπαντιτς
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 1, Καλογερόπουλος 2, Φουντούλης 2, Παπαναστασίου 2, Γκίλλας, Αργυρόπουλος 2, Παπανικολάου, Κάκαρης, Νικολαΐδης 1, Βλαχόπουλος 2, Τζωρτζάτος

  ΑΠΕ-ΜΠΕ