Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 15:00

Τίμησε την ιστορία του ο ΝΟΚ (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Τίμησε την ιστορία του ο ΝΟΚ (φωτογραφίες)

1924-2024: Ενας αιώνας προσφοράς και αθλητισμού για το Ναυτικό Ομιλο Καλαμάτας “Ο Ποσειδών”, που βοήθησε στην διάδοση και στην καλλιέργεια των αθλημάτων της κολύμβησης, της υδατοσφαίρισης, της ιστιοπλοΐας, του μπάσκετ, του σκάκι, του βόλεϊ και του τένις.

Εκατοντάδες παιδιά πέρασαν το κατώφλι των εγκαταστάσεων του ΝΟΚ, εκεί όπου την Τετάρτη έλαβε χώρα η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια.
Μια γιορτή που φιλοξενήθηκε στο ανοιχτό γήπεδο και απευθυνόταν κυρίως στα μικρά παιδιά. Ο ιστορικός σύλλογος βράβευσε μάλιστα τους αθλητές που έχουν διακριθεί την τελευταία δεκαετία σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον σημερινό πρόεδρο του ΝΟΚ Γιάννη Αδαμόπουλο να κάνει μια σύντομη αναδρομή, γυρίζοντας το χρόνο στο 1924.
“Καράβια και ιστιοφόρα γέμιζαν το λιμάνι της Καλαμάτας και ακούγονταν οι σειρήνες της φάμπρικας με τα μετάξια, ενώ το γραφικό τραμ κατέβαζε τον κόσμο στο λιμάνι. Ανθρωποι που η αλμύρα είχε ποτίσει το πετσί τους. Το 1931 έγιναν οι πρώτοι ιστιοπλοϊκοί αγώνες. Ο σύλλογος πήρε επίσημη μορφή το 1932 με το καταστατικό, που περιλάμβανε τμήματα κολύμβησης, κατάδυσης, ιστιοπλοΐας και ποδοσφαίρου. Το 1948 μετά τον πόλεμο, έγιναν τα Ακροπόλια – κολυμβητικοί αγώνες. Το 1967 χτίζονται αυτές εδώ οι εγκαταστάσεις, με χορηγία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το 1968 γίνονται αγώνες ιστιοπλοΐας, το 1970 δημιουργείται το μπάσκετ, το 1971 το σκάκι και το βόλεϊ και το 1974 ο ΝΟΚ χαρακτηρίζεται ως εθνικό κέντρο ιστιοπλοΐας”, λέει αρχικά ο κ. Αδαμόπουλος και προσθέτει: “ Επί προεδρίας Κακαλίκα διοργανώνεται ο κολυμβητικός μαραθώνιος Κορώνη – Καλαμάτα, που συμπεριλαμβάνεται στους 100 καλύτερους στον κόσμο.
Διοργανώνουμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανοιχτής θαλάσσης, και με πρωτοβουλία του ΝΟΚ δημιουργείται το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδρύσαμε και τμήμα ιστιοπλοΐας για ΑΜΕΑ. Χαιρόμαστε να βοηθάμε τα παιδιά. Να δίνουμε τη δυνατότητα άθλησης σε όλους χωρίς διακρίσεις και σκοπιμότητες. Στα 60 χρόνια που είμαι στην οικογένεια του ΝΟΚ, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί σμίλεψα το χαρακτήρα μου και έμεινα μακριά από τις πλανεύτρες σειρήνες”. Μετά την ομιλία του κ. Αδαμόπουλου, ακολούθησαν χαιρετισμοί και βραβεύσεις, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με Pasta πάρτι.
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς, ήταν η βράβευση στον επίτιμο πρόεδρο του ΝΟΚ Δημήτρη Κακαλίκα, που όπως είπε ο διάδοχος του, οδήγησε το σκάφος για 30 χρόνια και το κράτησε παρά τις φουρτούνες.
“Πρόεδρε της καρδιάς μας, σε ευχαριστούμε για ότι μας δίδαξες σε αυτά τα 30 χρόνια”, του είπε ο Γ. Αδαμόπουλος.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ευχήθηκε ο ΝΟΚ να είναι για πολλές ακόμα εκατονταετίες παρών, να δίνει προοπτική, αξίες και να διδάσκει πως πρέπει να αγωνίζονται και να αντιμετωπίζουν οι νέοι τα προβλήματα.
Ο επιχειρηματίας Στάθης Καρέλιας τόνισε ότι τα 100 χρόνια είναι ευχή και κατάρα.
“Πολλές αναμνήσεις. Εδώ έμαθα μπάνιο με τον κ. Δημήτρη Καίσαρη, ιστιοπλοΐα με τον Παναγιώτη Δρακόπουλο, τι σημαίνει ανταγωνισμός με τον Ηλία Μάλαμα. Είναι βαριά ιστορία για την πόλη. Καλή δύναμη στους ανθρώπους που διοικούν, γιατί είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν συνηθίζεται τα 100 χρόνια σε ένα σωματείο”, κατέληξε. Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού Βασίλης Σιδέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Λυδία Εξηνταβελώνη (εκπροσωπώντας το δήμαρχο Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλο) και ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Κυριάκος Γιαννόπουλος. Ο τελευταίος θυμήθηκε μάλιστα ότι είχε βρεθεί το 1976 στα εγκαίνια του κολυμβητηρίου Καλαμάτας ως αθλητής της εθνικής ομάδας. Να σημειωθεί ακόμα ότι επικοινώνησαν τηλεφωνικά και έστειλαν τις ευχές τους για τα 100 χρόνια οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ενώ επιστολές έστειλαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, τις οποίες διάβασε η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Γεωργία Αναγνωστοπούλου.

Ποιοι βραβεύτηκαν

Αθλητές από την κολύμβηση, το σκάκι, την ιστιοπλοΐα και την υδατοσφαίριση βράβευσε ο ΝΟΚ για τις επιδόσεις τους το διάστημα 2014-2024. Βραβεύτηκε ακόμα και η ομάδα ιστιοπλοΐας για ΑΜΕΑ, στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Τύρος, που δεν βρίσκεται στη ζωή. Αναλυτικά ανά άθλημα οι βραβεύσεις ήταν:

Κολύμβηση

Βασιλική – Σταυρούλα Μπάκα: Συμμετοχή με μετάλλια σε πολυεθνείς συναντήσεις με την εθνική ομάδα, Βαλκανικούς Αγώνες, Μεσογειακό Κύπελλο, 6η θέση στα 100ΕΛ και 10η στα 50ΕΛ
στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στο Ντόρντρεχτ της Ολλανδίας το 2014, 12η στα 50ΕΛ και 19η στα 100ΕΛ στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων στην Σιγκαπούρη το 2015, 1η στα 100ΕΛ στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα στην Τραπεζούντα το 2016, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών –
γυναικών.
Σταυρούλα Λουκαρέα: Συμμετοχή με μετάλλια σε Πολυεθνείς συναντήσεις με την eθνική oμάδα, σε Βαλκανικούς Αγώνες, στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στην Νετάνια
του Ισραήλ το 2017, 7η θέση στα 50ΥΠ και 4η στα 4Χ100Μικτή Ομαδική στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην πόλη Μαράκες του Μαρόκο, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών.
Μάριος – Παναγιώτης Χρυσομάλλης: Συμμετοχή σε Πολυεθνείς συναντήσεις με την eθνική oμάδα, 11η θέση στα 4Χ100ΕΛ και 4Χ100ΕΛ mixed στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στη Ρώμη το 2021, 2η θέση στα 100ΕΛ και στα 4Χ100ΕΛ στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην Κάαν της Γαλλίας το 2022, συμμετοχή στους Πανευρωπαϊκούς Εφήβων – Νεανίδων στο Οτοπένι της Ρουμανίας, επίσης το 2022. όπου κατέλαβε την 9η θέση στα 100ΕΛ, 15ος στα 50ΕΛ, 7ος στα 4Χ100 Μικτή Ομαδική, 9ος στα 4Χ100ΕΛ mixed, μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα
Κατηγοριών και συμμετοχές σε τελικούς σε Εθνικά Πρωταθλήματα ανδρών –
γυναικών.
Ολγα Σκιαδοπούλου, Βασίλης Τσάκαλης: Μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών και συμμετοχές σε τελικούς σε Εθνικά Πρωταθλήματα.
Μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κατηγοριών: Χάππα Αναστασία, Παπαμανωλοπούλου Εριέττα, Μάργαρη Ουρανία, Φιλανδριανού Ελευθερία, Κασιδάκης Κων/νος-Ιάσονας, Κολιοφούτης Ίων, Λαγοπάτης Γεώργιος, Λαγωνικάκος Παναγιώτης, Μιχαλόπουλος Σταύρος, Μυτσκίδης – Τεριζάκης Ιωάννης.

MASTERS

Κωνσταντίνος Κοντόπουλος: Κατέκτησε την 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στη κατηγορία του.
Παναγιώτης Λαγοπάτης: Κατέκτησε την 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στη κατηγορία του.
Νίκος Λαγούδης: Κατέκτησε την 1η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στη κατηγορία του.
Πέτρος Λούκος: Κατέκτησε την 2η θέση Πανελληνίως στη κατηγορία του
Στεφανία Μούσεβα: Κατέκτησε την 1 η θέση με Πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 και 100 πρόσθιο. Οι Παναγιώτης Λαγοπάτης, Κωνσταντίνος Κοντόπουλος, Νίκος Λαγούδης και Πέτρος Λούκος, κατέκτησαν και την 1η θέση στις σκυταλοδρομίες με Πανελλήνιο ρεκόρ

Σκάκι

Μαρίνα Μακροπούλου: Το 2017 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στην κατηγορία βετεράνων 50+. Το 2019 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών 50+. Το 2022 αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια; Ελλάδος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Γυναικών. Το 2023 πήρε το χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια του
Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών βετεράνων 50+. Επίσης το 2023 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών βετεράνων 50+.
Μαριάνθη Λούκα: Το 2014 κατέλαβε την 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ12. Το 2017 ισοβαθμεί στην 3η και 4η θέση στο 25 ο Διεθνές Τουρνουά της Νίκαιας (Β’ όμιλος με 120 συμμετοχές).
Γιώργος Νινιός: Το 2024 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο 47ο Διεθνές Τουρνουά «ΙΚΑΡΟΣ» (Β’ όμιλος 93 συμμετοχές).
Η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, που καταλαμβάνει την 6η θέση το 2016 ανάμεσα σε 36 συμμετοχές στο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Από το 2014 έως και 2019 η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας ανήκει στην Α’ Εθνική και λαμβάνει με επιτυχία μέρος στα Πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής . Το 2020 αρνείται να λάβει μέρος οπότε και πέφτει κατηγορία στην
οποία αγωνίζεται έως και το 2024. Στην Α’ Εθνική Κατηγορία αγωνίστηκαν οι παρακάτω αθλητές με αρχηγό τον Αργύρη Κινόπουλο.
Αθανασόπουλος Θοδωρής, Αθανασοπούλου Ανδριάνα, Βλαχάκης Νίκος, Γιλμάζ Μουστάφα, Διαμαντέας Πέτρος, Mουτζούρης Ιάσονας, Ιστρατέσκου Αντρέι, Κατερινόπουλος Κωνσταντίνος, Κλαμπατσέας Χρήστος, Κοντοκάνης Ανδρέας, Λιάκος Χρήστος,Λούκα Μαριάνθη, Μακροπούλου Μαρίνα,Μαρία Φράγκου, Μπακής Απόλλων, Μπαλόκας Δημήτρης, Μπελιώτης Γεώργιος, Πουλόπουλος Ηλίας, Σάμπο Γκέρκελι, Σαραντόπουλος Κώστας, Σγούρος Απόστολος, Ταβουλαρέας Νικόλας, Τσεκούρας Θοδωρής. Και η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας που το 2018 προκρίθηκε στο F8 του Πανελλήνιου Κυπέλλου Ελλάδος: Τσεκούρας Θοδωρής, Μακροπούλου Μαρίνα, Σγούρος Απόστολος, Μπελιώτης Γεώργιος.
Η τελευταία βράβευση (της βραδιάς) ήταν ο Παναγιώτης Τσιάλας, που χθες αναχώρησε για το Τορόντο όπου μένει μόνιμα. Ο Τσιάλας ήταν για πολλά χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας και 3ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού το 2006, ενώ ήταν μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Τορόντο.

Πόλο

Οι παίκτες που συνέβαλαν στην άνοδο του ΝΟΚ στην Α2 Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019: Μακρής Μιχαήλ, Παπασταθόπουλος Ιωάννης, Θεοδωρακόπουλος Στυλιανός
Βερνάρδος Σταύρος, Γκούμας Γεώργιος, Κουτσιαλής Αριστοτέλης, Τσιγώνιας Γεώργιος, Άγγος Ιορδάνης, Μουστάκας – Μάλλαρντ Φιλίπ, Παναγιώταρος Νικόλαος, Καρπέτας Κωνσταντίνος, Τζούβελης Κωνσταντίνος, Μπίρης Κωνσταντίνος, Αποστολάκος Ιωάννης, Ρούσης Παναγιώτης, Χριστόφορος Παναγιώτης, Αγγελής Σπυρίδων, Περδικέας Παναγιώτης, Τραγγανίδας Βασίλειος, Κοσιφολόγος Αθανάσιος, Μέγγος Παναγιώτης, Κουνάδης Χριστόφορος (συνεργάτης), Ζησιμόπουλος Ιωάννης, Μπιλιαρδής Παναγιώτης για την κλήση τους στο προπονητικό camp της Εθνικής Παίδων στην Πάτρα.
Η ομάδα Κ9 που το 2023 ήταν 1οι στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα: Εξαρχέας Παναγιώτης, Γεωργακόπουλος Φοίβος, Γεωργίου Παύλος, Γκιώνης Παναγιώτης, Οικονομόπουλος Αντώνιος
Οικονομόπουλος Λουκάς, Γάτσινος Βασίλειος, Παπαμαλής Ιωάννης.

Ιστιοπλοΐα

Τριγώνου
Γούλας Ανδρέας για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα EUROPE Ανδρών – Εφήβων το 2014 και για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe Εφήβων το 2016.
Αδαμοπούλου Στεφανία για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Europe Γυναικών και 1ης θέσης στη Κατηγορία Κορασίδων το 2015.
Κολινιάτης Εμμανουήλ για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο

Πρωτάθλημα Europe εφήβων το 2016
Σπυρόπουλος Γεώργιος, Κακαλίκας Γεώργιος, Μπούνας Αναστάσιος και
Καραμπάτσος Βασίλειος για την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό

Πρωτάθλημα J70 το 2018
Τσάμης Ευστάθιος για την κατάκτηση της 1 ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Laser Radial U17 το 2018.
Λημνιός Γεώργιος για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Bug το 2021

Ανοιχτής θαλάσσης
Λημνιός Κωνσταντίνος για την κατάκτηση της 3ης θέσης με το σκάφος «Τόλμη» στο 2o Πανελλήνιο Κύπελλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης Διμελούς Πληρώματος (Double Handed) 2022.

ΑΜΕΑ
Χαλούλος Εμμανουήλ για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Hansa 303 single και της 3ης θέσης στο Hansa 303 double στην 32η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα το 2023 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Hansa 303 το 2024
Χόχωλης Αλέξανδρος για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Hansa 303 double στην 32 η Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα το 2023 μαζί με τον Χαλούλο Εμμανουήλ.
Πρώτοι αθλητές Τμήματος ΑΜΕΑ του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας: Δουράλας Βασίλειος, Καραχάλιος Φώτιος, Παναγόπουλος Παναγιώτης, Παπαδέα Γεωργία, Στεφανούρης Αντώνιος, Τύρος Ιωάννης, Χαραλαμπόπουλος Ιωάννης.