Σάββατο, 24 Ιανουάριος 2015 19:38

Από τα γήπεδα στην πολιτική! - οι αθλητικές προσωπικότητες που διεκδικούν την ψήφο μας

Γράφτηκε από τον

Στροφή από τον αθλητισμό στην πολιτική πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι του αθλητισμού. Προσωπικότητες που έγιναν δημοφιλείς μέσα και γύρω από τα γήπεδα διεκδικούν αύριο την ψήφο μας και φυσικά η Μεσσηνία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.


Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος και ο Πέτρος Κωνσταντινέας είναι οι δύο Μεσσήνιοι υποψήφιοι που πολιτεύονται εντός νομού, ενώ στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά κατεβαίνει με τη Χρυσή Αυγή ο επίσης Μεσσήνιος πρώην διεθνής διαιτητής Σωτήρης Βοργιάς.
Εκτός Μεσσηνίας θα παλέψουν για μία θέση στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές αρκετοί ακόμα επώνυμοι από το χώρο του αθλητισμού. Ορισμένοι εξ’ αυτών, μάλιστα, αγαπήθηκαν σε... υπέρμετρο βαθμό από το φίλαθλο κόσμο τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο πρώην κανονιέρης του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα που έχει ξεκινήσει προπονητική καριέρα δεν θα βρίσκεται αύριο στον πάγκο του Φωστήρα, καθώς είναι υποψήφιος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες στην Α’ Αθηνών. Ο Πολωνός στράικερ ήταν για 15 ολόκληρα χρόνια ο αρχισκόρερ του «τριφυλιού» σε Ελλάδα και Ευρώπη, πετυχαίνοντας 273 γκολ σε 403 εμφανίσεις με την πράσινη φανέλα!
Ο 3 φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αρσης Βαρών Πύρρος Δήμας ήταν ο... άτλαντας του Ελλήνων φιλάθλων για μία 12ετία. Είπε... αντίο με ένα ακόμα ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο) το 2004. Το 2012 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα κατεβαίνει στην Α’ Αθηνών.
Ο Γιώργος Ανατολάκης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΛΑΟΣ το 2009, αλλά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές έμεινε εκτός βουλής.
Εντονη η παρουσία των διαιτητών στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών. Μάλιστα οι δύο είναι Μεσσήνιοι (Κωνσταντινέας, Βοργιάς), ενώ ο Αγρινιώτης πρώην διεθνής ρέφερι Βασίλης Νικάκης διεκδικεί μία από τις βουλευτικές έδρες της Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΚΕ.
Ισχυρή και η εκπροσώπηση του βόλεϊ με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΠΕ Στέλιο Προσαλίκα που κατεβαίνει με το Ποτάμι  στη Β’ Αθηνών. Ο Γιάννης Ιωαννίδης που διετέλεσε κατά το παρελθόν και υφυπουργός αθλητισμού και έχει συνδέσει το όνομά του με το μπάσκετ δεν θα βρίσκεται στη Νέα Βουλή, καθώς δεν είναι αυτή τη φορά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. Το... ριμπάουντ παίρνει, ωστόσο, ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας Κώστας Πετρόπουλος (Επικρατείας με το ΚΚΕ).
Από το άθλημα των... ψηλών προέρχεται και ο απερχόμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας. Ο Παλαίμαχος μπασκετμπολίστας είναι ξανά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Αθήνας.
Επιστρέφοντας στο ποδόσφαιρο βρίσκουμε τέσσερα ακόμα πρόσωπα που ζητούν αύριο την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Νίκος Βεζυρτζής με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ περιφέρεια, όπου πολιτεύεται με τον ΛΑΟΣ ο παλαίμαχος άσος Λάκης Παπαϊωάννου. Υποψήφιοι στην Α’ Θεσσαλονίκης είναι ακόμα ο Γιάννης Γούναρης με το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Ορφανός με τη Νέα Δημοκρατία.
Στην Πιερία με τη Νέα Δημοκρατία είναι υποψήφιος ένας από τους κορυφαίους άλτες του μήκους, ο Κώστας Κουκοδήμος που διετέλεσε υφυπουργός Παιδείας το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η διεθνής πολίστρια Σταυρούλα Αντωνάκου κατεβαίνει με το Ποτάμι στην Α’ Πειραιώς.

ΕΝΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

Στη Μεσσηνία το ενδιαφέρον των φιλάθλων μονοπωλούν ο Μπάμπης Βακαλόπουλος και ο Πέτρος Κωνσταντινέας.
Ο πρώτος είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά με τη ΔΗΜΑΡ που αύριο συνεργάζεται με τους Πράσινους κι έχει να επιδείξει πλούσια δράση εντός του μεσσηνιακού αθλητισμού. Από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΟΠΕ, θεωρείται ένας από τους γνώστες του βόλεϊ στη Μεσσηνία. Μάλιστα κατά το παρελθόν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο άθλημα σαν μέλος του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου.
Ταυτόχρονα, είναι μέλος της διεθνούς ομοσπονδίας μάνατζερ στίβου και είναι ουσιαστικά από τους ανθρώπους που άνοιξαν την... πόρτα του νομού για μεγάλα ονόματα από τη διεθνή σκηνή του κλασικού αθλητισμού. Αξια αναφοράς και η πολυετής προσφορά του στο διεθνές μίτινγκ «Παπαφλέσσεια», των οποίων υπήρξε πρωτεργάτης.
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας, αντίθετα, είναι πρωτοεμφανιζόμενος στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο πρώην διεθνής ρέφερι που αναδείχθηκε κορυφαίος Ελληνας διαιτητής το 2011, κατεβαίνει υποψήφιος στη Μεσσηνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στο αθλητικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν αρκετές από τις δικές του εισηγήσεις.
 







ΣΙΛΒΙΟ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Με... όχημα τη Μίλαν!


Το πιο τρανταχτό παράδειγμα στο διεθνή χώρο είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο... καβαλιέρε ήταν για οκτώ χρόνια πρωθυπουργός της Ιταλίας σε 3 διαφορετικές περιόδους.
Η δημοτικότητά του ανέβηκε κατακόρυφα χάρη στις μεγάλες ποδοσφαιρικές επιτυχίες της Μίλαν που κατέκτησε τα πάντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο χάρη στα δισεκατομμύρια του Μπερλουσκόνι, ο οποίος το 1986 έγινε ο κάτοχος του 80% της ιδιωτικής τηλεόρασης στη γειτονική χώρα. Μάλιστα έδωσε στο κόμμα που δημιούργησε ένα αρκετά... ποδοσφαιρικό όνομα «Φόρτσα Ιτάλια».
Από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες ανά τον κόσμο, ο Μπερλουσκόνι βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο και αρνητικής κριτικής. Μάλιστα το 2012 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για φοροδιαφυγή...