Δευτέρα, 09 Φεβρουάριος 2015 18:59

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.: 120 χρόνια από την δημοσίευση του πρώτου καταστατικού του

Γράφτηκε από τον
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.: 120 χρόνια από την δημοσίευση του πρώτου καταστατικού του

Ο ιστορικότερος, εν ζωή, Σύλλογος στην Ελλάδα σήμερα είναι ο Μεσσηνιακός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1888 και συνάντησε στο διάβα του τρεις αιώνες. Είναι γνωστό πως τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δεν είχε καταστατικό και ως γυμναστήριο είχε νοικιασμένο χώρο.

Η έρευνα του δημοσιογράφου Ηλία Μπιτσάνη έφερε στο φως εντυπωσιακά στοιχεία για την αρχική δράση του ως Γυμναστικού συλλόγου, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή του και μεγάλη προσφορά του στον Αθλητισμό της Καλαμάτας και της γύρω περιοχής, με την ανάπτυξη και άλλων αθλητικών Τμημάτων, εκτός της Γυμναστικής και του Στίβου. Αυτό όμως που ενδιαφέρει το σημερινό σημείωμα, είναι και η ύπαρξη ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ το οποίο είχε υπογραφεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ την 30.12.1895 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 13 Ιανουαρίου 1896.
Λίγους μήνες πριν είχε δημοσιευθεί στο τοπικό τύπο, ανακοίνωση του Συλλόγου με την οποία ενημέρωνε τους κατοίκους της πόλης μας για την έναρξη λειτουργίας, και επίσημα του Γυμναστηρίου, καθόριζε τις ώρες λειτουργίας και γνωστοποιούσε και την συνδρομή. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με ενεργό καταστατικό και να αναδεικνύει τα μέλη του Δ.Σ. με εκλογές ανά τριετία. 
Με την επίσημη ίδρυση Γυμναστηρίου αρχίζει να λειτουργεί το τμήμα της Γυμναστικής και Σκοποβολής. Ακολουθεί, εν όψει της Ολυμπιάδος του 1896, το τμήμα του Στίβου. Το 1897 ο πρόεδρός του Π. Μπενάκης υπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΕΓΑΣ (εξ όλων των Συλλόγων που το υπέγραψαν, μόνο ο Μεσσηνιακός συνεχίζει να δραστηριοποιείται). Το 1899, ο Μεσσηνιακός έχει Ποδηλατικό τμήμα και συμμετέχει σε σχετικά συνέδρια και αγώνες. Το  καθοριστικό έτος 1900 οργανώνει εκδηλώσεις αγωνιστικές, αποκριάτικες, επετειακές για την 25η Μαρτίου, εκδρομή στα Ιεροσόλυμα,  αθλητικούς αγώνες των δημοτικών σχολείων, επιχορηγείται με 300 δρχ. από τον πρωθυπουργό Θεοτόκη, δημοσιεύει τον ισολογισμό του 1ου 3μήνου του 1900, οργανώνει εκδρομή στις Μυκήνες και αλληλογραφεί με τον πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη, προκειμένου να γίνει ο ξεναγός της επισκέψεως, ιδρύει τμήμα Χορωδίας, μεθοδεύει  θεατρικές παραστάσεις, κάνει εκλογές και με δελτίου τύπου ανακοινώνει τους ψήφους που έλαβαν τα νέα Μέλη του Δ.Σ., δημοσιεύει τον οικονομικό απολογισμό του έτους 1899 και εν τέλει ο Δήμος Καλαμάτας του δωρίζει «το παρά την πλατείαν του Συντάγματος γήπεδον δια την ίδρυσιν του Γυμναστηρίου». Το 1909 ιδρύεται το τμήμα του Ποδοσφαίρου το οποίο αναπτύχθηκε πολύ την περίοδο 1928-1934. Το 1928 ιδρύονται τα τμήματα του Βόλεϊ και του Μπάσκετ. Το 1930 έχει τμήμα Κολύμβησης. 
Ο Σύλλογος στις μέρες μας συνεχίζει δραστηριοποιείται έχοντας τέσσερα ενεργά Τμήματα. Του Στίβου, του Ποδοσφαίρου, της Ποδηλασίας και του Βόλεϊ γυναικών. Ο Στίβος λειτουργεί ανελλιπώς, από την ίδρυσή του, με τις ακαδημίες του και πολλοί αθλητές από τα φυτώριά του διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διοργανώνει κάθε χρόνο το διεθνές μίτινγκ Στίβου «Παπαφλέσσεια». Το τμήμα του Ποδοσφαίρου σήμερα αγωνίζεται στην Α' τοπική κατηγορία Μεσσηνίας, αλλά τα προηγούμενα χρόνια όμως αγωνίστηκε σε μεγαλύτερες κατηγορίες, επί προεδρίας Σταύρου Παπαδόπουλου-του οποίου το όνομα έχει δοθεί και στο ιδιόκτητο γήπεδο- και ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός αρωγός του τμήματος. Το τμήμα Ποδηλασίας συνεχίζει την δράση του και λαμβάνει μέρος σε τοπικούς, περιφερειακούς και πανελλήνιους αγώνες. Το τμήμα του Βόλεϊ γυναικών, φέτος αγωνίζεται με επιτυχία στην Α2 Εθνική κατηγορία και στηρίζεται εξ ολοκλήρου σχεδόν σε καλαματιανές αθλήτριες. Ένα πέμπτο τμήμα, αυτό το της Άρσης Βαρών ιδρύθηκε το 1998 και κατέκτησε σπουδαίες διακρίσεις. Στο κορύφωμα των επιτυχιών το 2011, με προπονητή τον Χρήστο Γεννάτο και τέσσερις αθλητές σε εθνικές ομάδες, συνέβη ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν βαριά ο προπονητής και τρεις αθλητές με αποτέλεσμα να υποσταλεί η δραστηριότητά του».


Χρήστος Ζερίτης